Водохреще 2024: історія, традиції та заборони

e13c24b0822770c2a7af06da4caf5081
Фото: commons.wikimedia.org

Водохреще є одним з найважливіших церковних свят – у цей день віряни відзначають хрещення Ісуса Христа в річці Йордан та його явлення народу як Спасителя та Месії.

Цього року Хрещення Господнє через перехід українських церков на новоюліанський календар відзначається 6 січня. За старим юліанським календарем Водохреще було 19 січня.

Водохреще означає хрещення Ісуса Христа, яке відбулося в річці Йордан. Ця подія вважається однією з найважливіших в церковній традиції. Існує чимало обрядів, які завжди проводять цього дня. Так, наприклад, священники занурюють у воду хрест, освячуючи її. Вважається, що після такого ритуалу вода стає святою і отримує особливу духовну силу.

Історія свята

Коли святкують Водохреща 2024 року / © pixabay.com
Фото: pixabay.com

Згідно з церковними переказами, коли Ісус Христос досягнув 30-літнього віку, він прийшов до річки Йордан, де його охрестив Іван Хреститель. Це було важливою подією в житті Сина Божого, адже після хрещення відчинилися небеса і над Ісусом схилився Дух Господній у вигляді білого голуба. Тоді з неба зазвучав голос, який промовив: "Це Син Мій Улюблений, в Ньому Моє задоволення".

Для християн хрещення Ісуса Христа має величезне значення, адже після нього почалася публічна служба Сина Божого. Саме тому для вірян Водохреще завжди було особливим святом.

Особливе значення цього дня має вода. Її освячують, а потім набирають у ємності та зберігають протягом року. Вважається, що ця вода має цілющі властивості і допомагає вилікувати від багатьох хвороб.

Традиції Водохреща

На Водохреще заведено вирізати ополонку у формі хреста в льоді на водоймах. Священники освячують воду на річках і озерах, після чого віряни поринають у воду, наслідуючи Христа. Також з освячених ополонок набирають воду – віряни переконані, що вона має цілющу і очищувальну силу.

Після того, як священник освятить воду на Йордана, її несуть додому, дають напитись рідним та кроплять домівку. Цю воду християни зберігають цілий рік.

Фото: Pixabay

«Глибокий символічний зміст освяченої води можна пояснити, виходячи із того значення, яке вона відіграє в житті Божого творіння: вода є матеріальною основою життя, без неї неможливе життя ані рослин, ані тварин, ані самої людини. Ще одна її важлива фізична властивість: вона очищує. У таких міркуваннях бачимо і богословський зміст символу: водою руйнується стара людина, дарується очищення і підтримується життя нової людини у Хрещенні», – пояснюють у ПЦУ.

Духовенство зазначає, що Господь, зокрема і через освячену воду, творить чудеса – зцілює і очищує, насамперед від духовної скверни, пристрастей, зла.

«Освячення води здійснюють на спогад про подію Хрещення Господнього, коли Спаситель зійшов у води Йордану як людина, тілесно, щоби взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися. Освячуючи воду, ми просимо у Господа подати через неї благословення й оновлення для нас самих, для навколишнього світу», – кажуть священники.

Заборони на Водохреща

Як і в будь-яке інше церковне свято, не можна в цей день сваритися з близькими, лихословити, заздрити і бажати зла іншим людям. Крім того, не можна жодним чином «ображати» воду – плювати у неї, викидати сміття, виливати відходи тощо. Церква також виступає категорично проти ворожіння чи інших магічних ритуалів.

Що не можна робити:

  • Як і в будь-яке інше церковне свято, не можна в цей день сваритися з близькими, лихословити, заздрити і бажати зла іншим людям.
  • Церква забороняє займатися ворожіннями і магічними ритуалами.
  • В ополонку з освяченою водою не можна плювати, кидати сміття, виливати відходи. Поруч з такою водою не можна лаятися, інакше вона може втратити святі властивості.
  • Не можна купатися на Водохрещу, якщо у вас є симптоми ГРВІ, проблеми з легенями і серцем, судоми і в цілому будь-які проблеми зі здоров'ям.
  • Строго заборонено занурюватися в ополонці під «градусом». Це дуже небезпечно!
  • Категорично заборонено в цей день занурюватися в диких і необладнаних місцях! Щороку кілька людей гине таким чином. Купатися слід тільки в офіційних ополонках і в присутності рятувальників.

Народні прикмети

  • Якщо у цей день ясна, однак морозна погода, літо буде спекотним та сухим.
  • Снігопад обіцяє щедрий врожай на цілий рік.
  • На Водохреща заметіль – і в квітні буде хуртовина.
  • На дереві ви побачили іній, а на небі хмари – то до родючого року.
  • Теплий день обіцяє багато хліба.
  • Якщо день був сонячним та теплим, така погода протримається ще кілька тижнів.

Що треба знати про купання на Водохреще

Купання на Водохреще популярна традиція серед українців, яка начебто оздоровлює і загартовує імунітет. Однак, це не зовсім так – холодна вода може бути корисною, якщо загартовуватися регулярно!

Для людей, які не звикли загартовуватись, занурення у крижану воду може бути небезпечним і призвести не лише до проблем зі здоров'ям, а й смерті.

Реакція на холод може бути індивідуальною – вона залежить від статі, віку, стану здоров'я, рівня фізичної підготовки. За даними The Outdoor Swimming Society, головну небезпеку становить холодовий шок – саме ця реакція є причиною смерті у 60% тих, хто помирає в холодній воді. В цьому випадку смерть настає в перші хвилини.

Натомість у випадку переохолодження, вона настає за 30 хвилин і більше.

Через холодовий шок у людини настає період гіпервентиляції, який вона не може контролювати.

Дихання дуже прискорюється, що може призвести до відчуття паніки, що теж небезпечно, адже може спричини втрату свідомості, як наслідок – людина потоне.

Кому не можна пірнати в ополонку

Однозначно відмовитись від купання в крижаній воді треба вагітним жінкам, а також дітям до 6 років. За старшими дітьми слід пильно стежити дорослим. А також тим, хто має супутні захворювання, серед них:

  • запалення у вусі, носі, горлі;
  • вади серця, ішемічна хвороба серця, напади стенокардії, перенесений інфаркт міокарда, високий артеріальний тиск;
  • епілепсія, неврит, поліневрит;
  • цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози;
  • шкірні хвороби (дерматити, алергічні реакції).

Чи дійсно загартовування корисне?

Сучасна медицина загалом не знає, наскільки корисно загартовуватися, адже великих досліджень на цю тему немає. Дійсно є фахівці, які вважають, що короткочасне і регулярне перебування на холоді допомагає роботі імунітету, особливо у дітей, проте користь більш екстремальних варіантів загартовування (наприклад моржування) досить сумнівна.

Молитва на Водохреще, яку варто промовити

Господи Ісусе Христе, Сину Божий Єдинородний, від Отця перед усіма віками нарoджений, Світло від Світла, від Пресвятої Діви Марії нетлінне втілений і в цей світ на порятунок наш що прийшов!

Ти бо не стерпів бачити від диявола мyки роду людського і в світлий день Богоявлення Твого прийшов на Йордан до грішників і митарів хреститися від Іоанна, безгрішний, так наповнилася всяка правда і так взяв у водах Йорданських гріхи всього світу.

Хай тішиться нині небо і земля і світ весь грає; річки плещуть; озера, безодні і моря Ти освятив Божественним хрещенням.

Сподоби нас спраглих за голосом Твого прийти до Тебе, так черпати воду благодаті Твоєї і відпущення гріхів наших і так, що відкинули нечестя і мирські пoхоті; цнoтливo і невинно, і праведно, і благочестиво прожити в нинішньому віці, очікуючи явлення слави Твоєї, великого Бога і Спаса нашого, та не від справ наших врятуєш нас.

Але по Твоїй милості і по оновленню Святого Духа Твого, благодаттю якого ми оправдані, спадкоємцями будемо вічного життя у царстві Твоїм. І дай же нам з усіма святими прославити всесвяте Ім’я Твоє з Отцем і з Пресвятим, і Благим, і животворящим твоїм Духом нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Читайте також: Водохреща в умовах війни: як відзначатимуть на Львівщині

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: