Перша астронавтка Канади з українським корінням

image-37
Роберта Бондар. Фото: nasa.gov

Нині минає 32 роки, як канадійка українського походження Роберта Боднар стала першою жінкою-неврологом у космосі. Цього дня спільно із ще вісімнадцятьма астронавтами вона впевнено крокувала до шатлу Дискавері, звідки вирушить у місію. Батько дослідниці, Едвард, родом з Городенки — містечка, що на Прикарпатті.

ІА Дивись.info продовжує розповідати про видатних українців. Сьогоднішня історія про Роберту Боднар, чиї досягнення у науці високо шанують за океаном.

Містечко Городенка, що на Івано-Франківщині, розлягається на історичному покутті. Звідти родом батько астронавтки, Едвард.

Роберта Боднар із батьками

Майбутня дослідниця народилась 78 років тому вже за океаном, у канадськкому Су-Сен-Марі.

Батьки змалку спілкувались із дівчинкою українською мовою та передавали їй традиції. Коли Роберта була маленькою, то мріяла стати вчителькою. Тато обладнав для неї лабораторію, де дівчинка проводила досліди із біології. Вже школяркою Роберта захопилась астрономією — від спостереження за зірками до наукової фантастики, якою зачитувалась підліток. Тож вона вирішила стати астронавткою.

Вирішивши стати астронавтом, освоїла пілотування літаком. У 1984 р. зарахована до загону астронавтів, пройшла підготовку до космічного польоту в NASA (США).

Після школи Роберта навчалась у Гвельфському університеті, що у Канаді, випускницею якого стала у 24 роки. А невдовзі дівчина захистила дисертацію у галузі медицини в університеті в Торонто.

Ближче до зірок

Роберта Бондар вирішила опікуватись неврологію та досліджувати цю тему досконало. Жінка опанувала штурвал літака, аби наблизитись до мрії полетіти у космос.

Певний час Роберта працювала у військово-медичній школі Університету Макмастер, де здебільшого вивчають точні науки. Згодом дослідниця працювала у Сполучених Штатах Америки.

У 39 років Роберту Боднар зарахували до загону астронавтів. Вона пройшла підготовчі курси до космічного польоту в NASA.

Ще через вісім років Боднар стала першою жінкою-астронавтом Канади, яка вирушила у восьмиденну місію до космосу. Тут науковиця досліджувала як поводяться пуголовки жаб, яйця креветок та мух за умов відсутності гравітації. Цікавила й можливість вирощувати в таких умов пшеницю та овес.

Сьогодні іменем Роберти Боднар названо кілька наукових шкіл по всьому світові та науково-дослідницький гурток у канадському містечкові, де вона народилась.

Читайте також: Жінки у науці: чого ми не знаємо про видатні досягнення дослідниць

Раніше ми розповідали про Гайдемарі Стефанишин-Пайпер — доньку священника з Львівщини та третю українку, яка побувала у космосі, розгорнувши там прапор України.

Вихідці з Львівщини та їхні відкриття за океаном

  • Ікер – емігрант зі села Суходіл на Львівщині, що став найпопулярнішим письменником за океаном. Про Івана Кеницького дізнавайтесь тут.
  • Українець, без винаходу якого компанії Apple могло би не бути - Любомир Романків родом із Жовкви.
  • Геді Ламар: винахідниця та акторка з львівським корінням.
  • А українець, завдяки якому люди полетіли на Місяць, Ігор-Орест Данилович Богачевський, родом зі Сокаля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: