У львівському ТЦ не замінили оголошення з недоступними найближчими укриттями

иротьлдб
фото: торговий центр «Роксолана», 31.01. 2024, Дивись.info

На вході у торговий центр «Роксолана» у Львові зазначені три адреси з найближчими укриттями. Потрапити неможливо у жодне з них. В адміністрації закладу журналістам пообіцяли виправити ситуацію, однак не виконали цього.

Про це розповідає журналістка ІА Дивись.info.

Що не так із оголошенням про найближчі укриття в ТЦ «Роксолана»

Нещодавно ми вже розповідали, що на дверях до одного зі львівських ТЦ висить оголошення з найближчими укриттями. Оскільки не всі будівлі містять підвальне приміщення та не у кожному закладі є змога перетворити мінус-перший поверх на сховище, така практика у Львові є розповсюдженою. Фактично це працює так: адміністрація торгового комплексу не може забезпечити гостей укриттям, але все одно дбає про їхню безпеку — вказує найближчі адреси, де воно є.

Але не все так просто. Річ у тім, що список найближчих укриттів ТЦ позичив із сайту міської ради. А там зазначені всі укриття у Львові: і ті, які належать виключно мешканцям будинків, школам, лікарням чи установам, або, що нам і потрібно, громадські укриття. Тобто вони усі на інтерактивній карті існують, на відміну від гарантії їхньої безпечності, придатності та доступності.

Адміністрація ТЦ не перевірила укриття перед тим, як відправляти туди своїх клієнтів. З'ясувалося, що одне з них неможливо знайти, інше — закрите, а ще одне — слугує як приміщення для сортування квітів на продаж. Тож у разі надзвичайної ситуації, якби за цими адресами попрямували гості «Роксолани», на них би очікувало розчарування. Якщо ж висловитися різко, така ситуація може спричинити загибель людей.

Нагадаємо, сьогодні, 9 лютого 2024 року, триває 716 день війни. Зай це час до Львова прилітали російські ракети, внаслідок чого були жертви.

Пересічний громадянин України, розуміючи можливості міста, підприємців та загалом складну ситуацію в державі, не вимагає облаштовувати сховища де це тільки можливо. Але клієнти здебільшого закладам довіряють. Тож таке безвідповідальне ставлення до їхньої безпеки деяких львів'ян обурює:

«Я розумію, що вони не можуть викопати мінус другий поверх і впускати туди людей, бо то все дорого коштує. Розумію що бомбосховищ у центрі небагато теж. Я от бачив тільки одне на Фредра, недалеко звідси. Але перевірити, чи ті укриття хоча б є, на мою думку, є обов'язком кожного підприємця у місті», - висловлюється гість ТЦ Григорій. Його ця ситуація засмутила, бо ж сам чоловік похилого віку й пересувається за допомогою милиць. — «У моїй ситуації бігати туди-сюди є варіантом крайнім або, іншими словами, знущанням».

«Ніколи не дивилися, що то за укриття написані. Просто знаю, що вони є. Якби щось погане сталося — приліт або гучні вибухи недалеко центру — то повірила би торговому центру і пішла на Соборну, 17. Думаю, пошуки укриття в стресовому режимі мене би налякали. Це треба прибрати, а натомість зробити нову таблицю з новими укриттями», - коментує історію мешканка міста Тамара. Вона якраз працює на ринку поруч.

фото: ТЦ Роксолана, Львів, roksolana.ua

Адміністрація ТЦ марно пообіцяла список укриттів забрати

Оскільки міська рада не визнає цю проблему як складову зони своєї відповідальності, а комунальні підприємства, відповідальні за укриття, довгий час були недоступними, ми зв'язалися з адміністрацією ТЦ знову. Своїм першим рішенням журналістам ІА Дивись.info там зазначили надсилання скарг до міської ради. Мовляв, це їхня інтерактивна карта й, відповідно, «головний біль» теж їхній:

«Фізично 100 укриттів наближених ми не будемо ходити перевіряти. Це потрібно звертатися зі скаргою у міську раду, щоб вони перевіряли», - пояснила керівниця відділу маркетингу Олена під час нашої першої розмови.

Під час другої розмови, через 5 днів, ця обіцянка була зруйнована:

«Свій запит ще не залишили, бо у нас була важлива подія і ми поки не мали часу».

Однак 6 лютого 2024 лютого нас нагодували іншою обіцянкою — забрати список укриттів.

«Це взагалі не проблема. Для нас не є складно змінити ці адреси. Можемо, приміром, їх забрати, а залишити просто посилання на сайт міської ради. Там буде список усіх укриттів. Нехай люди переходять по QR-коду і шукають укиття самі», - сказала Олена.

Зранку 8 лютого ми зафіксували, що список з укриттями на дверях «Роксолани» висить, як і раніше:

фото: торговий центр «Роксолана», 08.02. 2024, Дивись.info

Що кажуть комунальники

За зазначені на вході у ТЦ укриття відповідають два комунальні підприємства: ЛКП «Старий Львів» та ЛКП «Княже місто». Перші, нагадаємо, зазначили недостовірні контактні номери, тож зв'язатися з ними не вдалося.

фото: Дивись.info

У «Княжому місті» зазначили наступне: те що на вході у ТЦ укриття за адресами Площа Соборна, 17 та Площа Соборна, 12, вони знають, але ці укриття не для великої кількості людей:

«Ці укриття розташовані у житлових будинках. Мешканці цих будинків мають ключі до підвалів. Але ці укриття не призначені для великої кількості людей. Їхня площа — по 13 метрів квадратних. На Соборній, 12, нещодавно прибрали. Там були якісь торгаші. Зараз там нормально».

Вхід в укриття за адресою Площа Соборна, 17 нам обіцяли показати. Але обіцянки-цяцянки: мали передзвонити, проте зникли з мережі.

Але розмова з ЛКП «Княже місто» не була безкорисною. Там нам порадили доступні найближчі укриття біля ТРЦ «Роксолана». Йдеться про школу східних мов та східних бойових мистецтв, що на вулиці Шухевича, 2, та підземний перехід на площі Митній.

Укриття на площі Митній ми вже перевіряли, а до школи від ТЦ пішки — 3 хвилини.

фото: скриншот з гугл-карти, Дивись.info

Висновок?

ТЦ «Роксолана» не переймається безпекою своїх клієнтів. Міська рада не бере на себе відповідальність за укриття. Львівські комунальні підприємства уникають розмов із журналістами й виконують роботу тільки у разі розголосу про їхню некомпетентність.


Редакція ІА Дивись.info продовжує перевірку укриттів у громадських місцях Львова. Раніше ми вже побували в ТРЦ King Cross LeopolisТЦ на Чорновола, біля торгово-розважального центру «Форум» та біля ТРЦ Victoria Gardens.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: