Діагноз — рак, або Де на Львівщині рятують дітей з онкологією

рак дітей
Ілюстрація: оko.25 для ІА Дивись.info

Щороку у світі у майже 400 тисяч дітей та підлітків діагностовують онкозахворювання. В Україні ця цифра сягає близько тисячі випадків.

У Міжнародний день дитини, хворої на рак, ІА Дивись.info розповідає про дитячу онкологію та як її лікують на Львівщині.

Чому діти хворіють на рак

За даними Національного канцер-реєстру, в Україні найпоширенішими онконедугами серед дітей є лейкемія (рак крові) та рак головного мозку.

«На відміну від дорослих, дитячі онкозахворювання у більшості випадків не мають встановленої причини, а запобігти розвитку раку у дітей, як правило, неможливо», — кажуть у Міністерстві охорони здоров'я України.

Злоякісні новоутвори у дітей та підлітків вважають одним із найважчих захворювань.

Рак можна лікувати

Дитячу онкологію на Львівщині лікують у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, відомому як Чорнобильську лікарню. Медзаклад — єдиний у західному регіоні України, де проводять трансплантації кісткового мозку неповнолітнім уже впродовж двох років.

Як цитує ІА Дивись.info в.о гендиректора Клінічного центру дитячої медицини Романа Кізиму, пацієнти закладу у понад 70% одужують, а в окремих випадках йдеться й про 90%.

З його слів, 7 з 10 дітей медикам вдається повністю вилікувати і вони ведуть активне соціальне життя.

На брифінгу 15 лютого директорка департаменту охорони здоров'я Львівської обласної військової адміністрації Наталія Літвінська розповіла, що найчастіше у дітей діагностовують лейкози та лімфоми.

Друге місце, каже вона, посідають новоутвори головного мозку, а третє — злоякісні пухлини м’яких тканин.

«Рак піддається лікуванню. Сьогодні є сучасні методи лікування і фактично 100% одужання, коли хворобу діагностують на ранніх стадіях. Цей діагноз — не приреченість», — пояснила посадовиця.

Пацієнти ЗУДМЦ у Львові під час відкриття клініки трансплантації кісткового мозку у лютому 2022 року. Фото: архів ІА Дивись.info

«Ми приймаємо їх на лікування, а також як переміжний центр для евакуації до найкращих світових центрів, які лікують дитячий рак. Команда лікарів, а це майже 20 фахівців, які щодня займаються з дітьми з раком, може надати будь-який вид медичної допомоги. Це все було б неможливо без багатокомпонентної підтримки: державної, обласної, а також наших партнерів-благодійні фонди. За минулий рік понад 100 млн грн було залучено благодійними організаціями на розвиток лікарні», — зазначив Кізима.

Читайте також: Львівські хірурги трансплантували підлітокові з рідкісною патологією кістковий мозок

Які симптоми онкології у дітей

Медики зазначають, що в дитячому віці дуже складно вчасно виявити онкологію. З цим завданням важко впоратись навіть педіатрам. Захворювання часто маскується під інші, відтак майже половина дітей потрапляє у медзаклад на пізніх стадіях (3-4). Попри це закликають батьків не втрачати пильність, особливо у ситуаціях з підлітками.

«Та ми в будь-якому випадку можемо врятувати таких пацієнтів. Просто - це буде довше, коштовніше і з важкими ризиками для дитини, тривалий час такий пацієнт перебуватиме в лікарні. Варто відзначити, що за останній час на 20% зросло виявлення цих захворювань на ранній стадії, що свідчить про хороша комунікацію на первинній ланці, вдалу просвітницьку роботу.  Педіатри на прийомі можуть запідозрити захворювання і дитина вчасно потрапляє до лікарні і відповідно легше проходить лікування і кращий відсоток одужання. А батьків закликаємо частіше запитувати своїх дітей, як вони почуваються», — підкреслює Роман Кізима.

Читайте також: «Здалося, що закрижаніла кожна клітина мого тіла», — розмова з жінкою, яка лікувалась від онкології

Медична допомога для дітей з онкологією — пояснення МОЗ

Всі види медичної допомоги як для дорослих, так і дітей з онкологією є безкоштовними, говорять у Міністерстві охорони здоров'я. Їх «покриває» Програма медичних гарантій.

Серед послуг — діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога.

За даними Національної служби здоров'я України, на Львівщині впродовж 2023 року 9 тисяч 736 пацієнтів, у яких діагностували онкологічні захворювання, отримали безкоштовне лікування.


*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: