Поляки вирішили розблокувати КПП «Краківець» – ДПСУ

1

Українські прикордонники отримали від польської сторони інформацію, що фермери нібито планують тимчасово розблокувати рух в напрямку пункту пропуску "Краківець" на кордоні

Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемарафону, якого цитує "Європейська правда".

"Нам повідомили, це може тривати десь до 13 (березня). Але чи буде дотримано це, чи дійсно до 13 числа фактично розблокують напрямок пункту пропуску "Краківець", будемо бачити", – зазначив він.

За його словами, станом на ранок 9 березня приблизно 2300 вантажівок перебувають в чергах на всіх напрямках, де польські фермери ускладнюють проїзд або практично унеможливлюють їхній проїзд.

"Найбільш складна ситуація навпроти пунктів пропуску "Ягодин" та "Шегині". Фактично там польські фермери взагалі не пропускають вантажівки, які слідують у бік Польщі", – вказав Демченко.

Він уточнив, що за минулу добу, 8 березня, у бік України через "Ягодин" в'їхали близько 70 вантажівок, через "Шегині" — близько 20.

Водночас, зауважив Демченко, інші категорії транспорту – легкові автомобілі та автобуси, фермерські фермери не блокують, а в українські пункти пропуску прибувають гуманітарні та інші важливі вантажі.

Зазначимо, що в інтерв'ю УНІАН виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що необхідно, щоб польський уряд проявив бажання щось роботи, аби вирішити ситуацію з українським зерном. За його слвоами, на прикладі Румунії очевидно, що запровадити ефективну модель введення дозволів на експорт — цілком розв'язна задача..

"Що ж, я вважаю, що якби до цієї ситуації підходили раціонально, вона б уже була вирішена. Це не якась нерозв’язна задача. Ми це бачимо на прикладі Румунії, яка, за участі Єврокомісії, запровадила модель введення дозволів на експорт. І ми бачимо, що вона працює", - сказав він.

Чиновник пояснив, що транзитні дороги Румунії також є одними з головних у контексті "Шляхів солідарності" ЄС, до яких належить і Польща. Однак, завдяки ефективному застосуванню згаданої моделі, країна змогла уникнути "стрибків" імпорту на румунських ринках. Тобто українське зерно там не створює дестабілізуючого ефекту.

"Отже, способи вирішення цієї проблеми є. Але необхідно, аби уряд країни проявляв бажання її вирішити", - наголосив Домбровскіс.

Він також додав: "Польща вже заборонила імпорт українського зерна, тож проти чого там протестують фермери?"

Наразі ЄК намагається вести із ними стратегічний діалог, вжили деяких короткострокових заходів. Робота за цим напрямком триває, уточнив він.

Нагадаємо, з 20 лютого протестувальники Польщі поблизу шести пунктів пропуску на кордоні з Україною почали жорсткішу блокаду. Окрім цього, неподалік пункту пропуску «Медика — Шегині» польські аграрії висипали з вагона українське зерно. Того ж дня пані генеральний консул Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич попросила вибаченя в українців через дії своїх співвітчизників на польсько-українському кордоні.

У лютому Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: