Славень свободи: як народжувався Гімн України

IMG_9162
Чоловік , обгорнутий українським прапором, під час мітингу у центрі Львова. Березень 2020 рік. Автор: Микита Печеник

Понад півтори сотні років тому вперше публічно виконали Державний Гімн України. Нинішнього року йому виповнюється 159 років.

Славень «Ще не вмерла Україна» вперше публічно виконали 10 березня 1865 року у польському Перемишлі, під час першого на Західній Україні концерту у Шевченківські дні.

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який поклав на музику отець Михайло Вербицький.

Статус Державного Гімну Незалежної України вірш Чубинського, покладений на музику Вербицького, отримав 15 січня 1992 року.

Про те, чого ми не знаємо про символ України — славень — ІА Дивись.info поспілкувалась із Інною Крупник, очільницею громадської організації «Історична платформа».

«Він народився в буремні часи 2 половини XIX сторіччя, коли народи Європи виборювали право на самість (незалежність). Зараз наш Славень лунає як голос нескореної нації, музика об’єднання зусиль в боротьбі з одвічним ворогом. І як Гімн Перемоги», — каже наша співрозмовниця, яка також є співавторкою проєкту «Стріткод: історія на кожному кроці».

Хто створив Гімн?

Автором слів Славню «Ще не вмерла Україна» є Павло Чубинський, знаний етнограф та фольклорист з Бориспільщини, пояснює Інна Крупник.

Додає, що 1862 року на одній з вечірок він почув патріотичну пісню сербських студентів і надихнувся на створення української версії. Мотивом довгий час була саме сербська мелодія.

«Вірш ширився серед людей, в тому числі завдяки зусиллям українофілів «Громади». «За шкідливий вплив на розум простолюду» Чубинського висилають на проживання в Архангельську губернію. Разом з багатьма громадівцями. Це перше покарання за мелодію Свободи, але не останнє», — продовжує вона.

Павло Чубинський. Фото: Українська графіка XIX — поч. XX століття

Але можна вислати людину, а ось поширення нематеріального надбання зупинити складно, продовжує вона.

«Вірш стрімко ставав популярним, особливо на теренах Західної України. Михайло Вербицький – релігійний діяч та хоровий диригент з Галичини – почув вірш і поклав його на музику. 10 березня 1865 року «Ще не вмерла Україна» на концерті в роковини пам’яті Шевченка був вперше виконаний публічно», — каже співрозмовниця.

Михайло Вербицький. Фото: T. Маєргофер зі сайту РІСУ

Як його вбивали і відроджували?

Інна Крупник додає, що одразу після цього відбувся перший запис Гімну України на платівку. У цьому допомогли діаспоряни, українці, які мешкали за кордоном.

«Друге дихання Славню відкрилося з утворенням УНР 1917-1920 роках. Він виконувався широко та запально, багатьма колективами, лунав під час проголошення Акту Злуки на Софійській площі в 1919-му», — веде далі наша співрозмовниця.

Проте український Гімн підпадав під низку заборон.

«Заборонявся український Гімн усіма імперцями та покручами: російське самодержавство в Наддніпрянській Україні, спалення примірників Гімну денікінцями у Києві в 1919-му, особлива ненависть до «буржуазно-націоналістичного» Славню з боку більшовицького совітського режиму. Слова про козацький рід, його Славу та Волю багатьом захисникам та співакам Гімну в часи СРСР коштували свободи та життя», — пояснила вона.

Крізь десятиліття...

Після років заборон Славень знову зазвучав на головній сцені фестивалю «Червона рута» 1989 року.

Аж у січні 1992 року музичну редакцію для хору та фортепіано Державного гімну затвердила Верховна Рада України, а потім це закріпили в Конституції. З невеличкою зміною оригінального вірша Чубинського з «Ще не вмерла Україна» на «Ще не вмерла України і слава, і воля» в першій строфі, пояснює дослідниця.

Благословіння та протест

«І хоча еталонною музичною редакцією Державного Гімну України є музична редакція Мирослава Скорика та Євгена Станковича в тональності сі-бемоль мажор, гімн сміливо виконують в різних стилях та музичних напрямках, від хорового співу до рок-версій», — пояснила Інна Крупник.

Чоловіки виконуюють Гімн України під час масової акції на площі Ринок у Львові. Фото: березень 2020 рік. Автор: Микита Печеник

Дивовижним український славень називають музикознавці. «Він водночас мелодійний, як літургійне «алілуйя» (хвала Богові). Недарма ж створений церковний композитором Михайлом Вербицьким. Але водночас це й заклик до протесту проти зла, ганьби, ворогів, за свободу та долю. У ньому те істотне ДНК, яке робить нас українцями, а з українців - сильну націю незалежних».

Співайте Гімн, коли Дух того просить

Переконує пані Крупник.

Говорить, що варто знати не тільки перші рядки, а 2 та 3 куплети, де ми не тільки воїни, але й будівничі власної країни. Співайте Славень, коли хочеться мотивації, співайте, коли сумно, співайте, коли ваш український Дух того просить», — каже очільниця «Історичної платформи».

І нагадує ці куплети:

Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,

В ріднім краю панувати не дамо нікому;

Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,

Ще у нашій Україні доленька наспіє.

А завзяття, праця щира свого ще докаже,

Ще ся волі в Україні піснь гучна розляже,

За Карпати відоб'ється, згомонить степами,

України слава стане поміж ворогами.

Виконання Гімну

Повернімось до інтерпретацій Гімну України. ІА Дивись.info знайшла найкращі, на думку редакції.

Відео: kozaksystem

Відео: Марія Яремчук
https://www.youtube.com/watch?v=3MLT_YEUsY8
Відео: Артем Дроздов
Відео: Rock other world
Відео: Апокриф
Відео: Dzidzio
Відео: VOA

Нагадаємо, сьогодні у центрі Львова військові заспівали Гімн України.

Читайте також: Дебют депутатського хору: як у Львові масово виконували державний гімн (фоторепортаж)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: