Українські безпілотники атакують російську нафтову промисловість: чи вплине це на хід війни

нафтова база
Зображення, взяте з відео, оприлюдненого минулого місяця Романом Старовойтом, губернатором Курської області Росії, нібито показує, як пожежники гасять полум’я на нафтобазі після удару українського безпілотника. Уряд Курська, Росія

Про це пише The New York Times.

Оскільки в її армії не вистачає боєприпасів і військ, щоб вийти з глухого кута на полі бою, Україна все частіше веде бій у тилу Росії, атакуючи військові кораблі, залізниці та аеродроми, намагаючись зменшити військові операції Москви.

Останнім часом ця кампанія була зосереджена на нафтовій інфраструктурі, вражаючи нафтопереробні заводи в глибині території Росії та підвищуючи вразливість країни до таких атак.

У вівторок і середу українські безпілотники вдарили по чотирьох російських нафтопереробних заводах, повідомили офіційні особи з обох сторін, додавши до серії недавніх атак, які підпалили склади, паливні резервуари та іншу нафтову інфраструктуру по всій Росії. З початку року Україна взяла на себе відповідальність за майже десяток таких нападів, а місцева російська влада повідомила про ще п'ять.

Експерти та українські офіційні особи кажуть, що Україна сподівається порушити матеріально-технічні маршрути та бойові операції російських військових, завдавши ударів по нафтопереробним заводам, які постачають бензин, дизельне паливо та паливо для танків, винищувачів та іншої важливої військової техніки.

Крім того, вони сподіваються скинути прибутки, які Москва отримує від експорту нафтопродуктів, і спричинити збої на російському внутрішньому нафтовому ринку.

Михайло Крутіхін, незалежний російський енергетичний аналітик, який живе в еміграції в Осло, сказав, що страйки спонукали Москву запровадити шестимісячну заборону на експорт бензину, починаючи з 1 березня, щоб спробувати забезпечити задоволення внутрішнього попиту в той час, як проводиться ремонт пошкоджень. нафтопереробні заводи.

Минулого тижня британська військова розвідка заявила: «Цілком ймовірно, що нафтопереробні потужності Росії були тимчасово скорочені» через численні українські атаки на нафтопереробні заводи.

Президент Росії Володимир В. Путін у середу заявив російському державному інформаційному агентству РІА Новини, що метою нападів у поєднанні зі збройними вторгненнями підтримуваних Україною російських груп на територію Росії цього тижня було «якщо не зірвати президентські вибори в Росія, то хоч якось завадить нормальному процесу волевиявлення громадян».

Пан Путін, який, безсумнівно, виграє п’ятий термін на виборах цими вихідними, додав, що ще однією метою було отримати якийсь «козир у можливому майбутньому переговорному процесі».

фото: На супутниковому знімку, опублікованому компанією Maxar Technologies, видно пожежу нафтопереробного заводу після удару безпілотника в січні в Клинцях, Maxar Technologies

Привабливість останніх українських мішеней безпілотників очевидна.

За словами пана Крутіхіна та Демієна Ернста, експерта з питань енергетики та професора Університету Льєжа в Бельгії, нафтові заводи розкидані, і їх важко захистити, і їх так багато по всій Росії, що Москва реально не може забезпечити їх усім протиповітряним захистом. . Багато рослин, які постраждали, знаходяться на заході, ближче до України.

Зокрема, нафтопереробні заводи були в центрі уваги, оскільки вони перетворюють сиру нафту в цінні продукти, такі як бензин, дизельне паливо, гас і авіаційне паливо.

Пан Ернст і пан Крутіхін відзначили, що, на відміну від іншої нафтової інфраструктури, такої як трубопроводи, на нафтопереробні заводи надходить багато складного обладнання та складної техніки, на ремонт яких може знадобитися кілька місяців. Деякі аналітики кажуть, що ремонт може тривати довше, ніж зазвичай, оскільки санкції забороняють західні продажі Росії деяких компонентів.

Після атак цього тижня російська влада повідомила, що на двох нафтопереробних заводах, які постраждали поблизу Нижнього Новгорода, на схід від Москви, і на півдні Ростовської області тимчасово зупинено роботу. За даними місцевої влади, пожежі також спалахнули на двох інших російських нафтопереробних заводах, які постраждали.

Але такі збої не означають, що Україна справді може підірвати російського енергетичного гіганта, який лежить в основі її економіки та військових зусиль.

Залишається незрозумілим, який вплив ці атаки матимуть на бойові дії, якщо такі будуть. Росія все ще має перевагу на полі бою та останніми тижнями натискає на лінію фронту.

Сергій Вакуленко, експерт з енергетики дослідницької групи Фонду Карнегі за міжнародний мир, сказав, що Росія виробляє набагато більше дизельного палива, ніж їй потрібно для забезпечення своїх військ. «Пройде досить багато часу, перш ніж Україні вдасться створити достатню кількість нафтопереробних установок, щоб вплинути на дизельні потужності Росії», — сказав він.

Пан Вакуленко, колишній топ-менеджер «Газпром нафти», одного з найбільших виробників нафти в Росії, додав, що вплив цьогорічних атак на доходи Росії від експорту нафти був «досить мінімальним».

Раніше робилися спроби підірвати нафтову промисловість Росії.

Після того, як Москва вторглася в Україну в лютому 2022 року, західні країни запровадили широкі санкції, спрямовані проти продажів Росії вуглеводнів, зокрема нафти, газу та вугілля. І більшій частині Європи вдалося відвикнути від російського газу.

Але Росія пом’якшила цей удар, розширивши продажі в більш дружні країни, насамперед Китай та Індію, і навіть інвестувавши в «тіньовий» флот для таємного експорту своєї нафти.

За даними незалежної дослідницької організації у Фінляндії Центру досліджень енергетики та чистого повітря, з початку війни Росія зібрала близько 450 мільярдів доларів від експорту сирої нафти та нафтопродуктів. Військові експерти кажуть, що ці доходи допомогли Москві розширити свою оборонну промисловість і закупити ракети та безпілотники в Ірану та Північної Кореї.

У четвер Павло Сорокін, перший заступник міністра енергетики Росії, припустив, що Росія знову повертається, щоб зустріти новий виклик. Він визнав, що очікує зниження виробництва нафтопереробних заводів цього року, повідомляє російське державне інформаційне агентство ТАСС. Але він зазначив, що країна має варіанти і натомість збільшить експорт сирої нафти.

"Ситуація стабільна", - сказав він, передає ТАСС. «Нічого критичного немає, тому що експорт нафти буде більшим».

фото: Кадр із відео, опублікований російським урядом, на якому показано наслідки страйку в Клинцях. МНС РФ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: