Куди піти у Львові з 20 по 27 квітня: добірка подій

ІА Дивись.іnfo кожної п'ятниці складає добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 20 по 27 квітня на різних локація міста.

Розмова з Русланою Данілкіною про казку «Коза-Дереза» та військовий досвід

У книгарні-кав'ярні Старого Лева продовжується цикл зустрічей «Superhumans про силу книжок», у межах яких герої центру Superhumans розповідають дітям та дорослим про свої улюблені книги, книжковий та життєвий досвід.

«Цього разу на зустріч завітає військовослужбовиця Руслана Дінілкіна, яка нині є учасницею команди Superhumans як фахівець першого контакту, допомагаючи іншим людям — військовим і цивільним — які втратили кінцівки внаслідок війни.Разом з модераторкою Оксаною Зьобро гостя говоритиме про казку "Коза-Дереза", книжкові історії, екологічну комунікацію з ветеранами, що мають ампутації та протезування», розповідають організатор події.

Подія є спільним проєктом «Видавництва Старого Лева» та Superhumans Center.Superhumans Center.

Коли та де: 20 квітня о 14:00 год у книгарні-кав’ярні Старого Лева (Львів, вул. Галицька, 17).

Майстерка з виготовлення писанок

Музей Гідності проведе майстер-клас у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука з розписування писанок.

«На майстерці ви оволодієте основними техніками розписування, дізнаєтеся про символіку та традиції українських писанок, а також отримаєте можливість самостійно створити свої власні шедеври!Не пропустіть цю чудову нагоду провести час творчо та захопливо разом з нами», зазначають організатор події.

Щоб відвідати майстерку слід зареєструватися за посиланням тут.

Коли та де: 20 квітня о 14:00 год у бібліотеці імені Романа Іваничук, за адресою пл. Ринок 9.

Аукціон-концерт «Картини на дрони»

У Домі Франка відбудеться унікальний благодійний аукціон, який організовують: художниця і мама воїна, який загинув на війні Іванка Димид, і директорка дитячого садочка, яка волонтерить від початку повномасштабного вторгнення Наталя Смуток та українська співачка і мисткиня Соломія Чубай, а також команда Дому Франка.

«На аукціоні будуть представлені творчі роботи дітей з художньої студії "Іванчина майстерня" та самої Іванки Димид. Малюнки були створені під час концерту Соломії Чубай "Колискові для Олекси".Також будуть лоти від художників – друзів Іванки Димид. А також – сертифікати на ексклюзивну екскурсію директора Дому Франка Богдана Тихолоза або кавування з відомими людьми та інші цікаві лоти», розповідають організатори заходу.

Аукціон-концерт буде благодійним, адже збиратимуть кошти для українських військових -
для 28 ОМБПр ім. Лицарів Зимового походу. З грудня 2023 року бригада виконує завдання на Бахмутському напрямку.

Коли та де: 20 квітня о 16:00 год в Домі Франка.

Відкриття виставки ляльок «Веснянки»

У ART Prostir вперше відбудеться відкриття виставки авторської ляльки декількох майстринь та художниць одночасно. За словами організаторів відвідувачі зможуть побачити талановиті лялькарки таких мастринь: Оксана Весна, Олена Цілуйко, Зінаїда Банах, Катерина Кирилова, Наталя Івженко, Ольга Ткач та Ольга Будіщева.

Коли та де: 21 квітня о 15:00 год в ART Prostir Львівської муніципальної бібліотеки (адреса: Окуневського, 3).

Майстер-клас зі створення писанок Одещини

У Палаці Хоткевича в межах цьогорічної майстерні, присвяченої писанкам різних регіонів України, відбудеться майстер-клас зі створення писанок Одещини.

Організатори заходу розповідають, що традиції писанкарства Одеської області мають давню історію, яка налічує сотні років, адже існувала ще з дохристиянських часів. Так, у писанках Одещини переважають яскраві та насичені кольори, зокрема найпопулярніші: червоний, який символізує кохання, життя та енергію, жовтий та зелений кольори, які асоціюються з весняними квітами та відродженням природи.

Малювати писанки будуть на майстер-класі професійними писачками та різноманітними барвниками. Усі матеріали підготують. Майстерня підходить для учасників від 14 років.

Вартість - 200 грн. Придбати квиток - можна за посиланням тут. (у вартість входить написання 2-ох писанок з власним унікальним дизайном). Локація - Палац Хоткевича (вул. Кушевича 1).

Коли та де: 21 квітня о 14:00 год в Палаці Хоткевича (вул. Кушевича 1).

Благодійна презентація книжок Христини Черні про Юрія Новосільського

У Мистецькій Бібліотеці відбудеться презентація книжок про українсько-польського художника, іконописця та графіка Юрія Новосільського. За словами організаторів, у фокусі будуть чотири видання Христини Черні: «Jerzy Nowosielski», «Nowosielski — sztuka sakralna. Lourdes, Biały Bór, zbiory prywatne», «Nowosielski w Warszawie i na Mazowszu. Sztuka sakralna», «Nowosielski — sztuka sakralna. Podlasie, Warmia i Mazury, Lublin».

У події візьмуть участь: Христина Черні (онлайн), Роман Василик, Ярослав Кравченко, Оксана Романів-Тріска, Ірина Гірна, Олесь Герасим та Богдан Зятик.

У межах заходу організують збір коштів на потреби Збройних сил України.

Коли та де: 23 квітня о 18:30 год у Мистецькій Бібліотеці.

Відкриття виставки «Тимчасові конструкції» Ольги Кузюри

На новому виставковому проєкті в «Дзизі» покажуть роботи мисткині Ольги Козюри. Вона створювала свою роботи з спеціального матеріалу - рубероїду.

«Звернення до цього матеріалу спричинене переживанням браку мови. Мови вербальної та візуальної, її недостачі для викладу нашого досвіду, браком етичних та естетичних причин такого викладу. Рубероїд – матеріал в надміру присутній у побуті мого дитинства, такий, що увійшов до тактильної картотеки пам’яті. Простори містечок були наповнені недобудовами, застиглим накопиченням матеріалів “що колись згодяться”. Серед них смолистий папір видавався навіть вдячним для дитячих забав та лише до часу: прилипав до одягу й волосся, бруднив усе, з часом руйнувався», - зазначено в описі до виставки.

Організатори проєкту також додають, що хибно приймати такий матеріал за будівельний, адже він увійшов у багато конструкцій, що мали ж бути тимчасовими.

«Він надійно приховав запас сподівань на розбудову майбутнього (застарілого взірця). Поки ми були дітьми вони виглядали масштабними. Такий носій тимчасовості дозволяє рельєфніше пояснити наше сьогодні. Заглиблення в цей смолистий матеріал це механізм пам’яті, знайоме тактильне».

Оглянути експозицію можна до 13 травня. Вхід - безкоштовний.

Коли та де: 24 квітня о 17:00 год у артцентрі «Дзиґа».

Загублені плівки. Від Ритму до Медікусу: в пошуках українського джазу

В Домі Звуку запрошують познайомитися з історією та творами одних із найяскравіших представників українського джазу другої половини ХХ століття - оркестром «Медікус».

«Якщо українська музична сцена 1970-х - 1980-х є досить популярною і навіть нині можемо часто чути ці пісні, то про українську неакадемічну музику 1960-х назагал відомо значно менше і цих творів зазвичай не чути у медійному просторі.У 1957 році Ігор Хома створює перший після Другої світової війни український джазовий оркестр у Львові під назвою «Ритм». У 1960-х роках цей оркестр отримує назву «Медікус» і з'являється на чільних джазових сценах країн колишнього соцтабору», — розповідають організатори події.

Про зародження, розвиток і унікальні записи здійснені на Львівському радіо будуть говорити із композитором і музикознавцем Остапом Мануляком, дослідницею культурної пам’яті та фонотеки - Богданою Ткачук та учасниками ансамблю «Медікус».

Вхід вільний на подію за умови попередньої реєстрації за посиланням тут.

Коли та де: 25 квітня о 18:30 год в Домі Звуку.

Лекція «Пост-Чорнобиль і мистецтво. Пам'ять та життєстійкість»

У Палаці Хоткевича відбудеться лекція «Пост-Чорнобиль і мистецтво. Пам'ять та життєстійкість» від Ольги Ліщинської та Катерини Ніколаєвої. Захід відбуватиметься з нагоди Дня пам'яті аварії на ЧАЕС.  

«Чорнобильська аварія 26 квітня 1986 року – дата, міцно закарбована в національну пам’ять українців. Подія стала символом трагедії, руйнування звичного життя й довірливого ставлення до світу і природи. Одночасно визначила потужну демаркаційну межу в історії та геополітиці, пришвидшила відновлення незалежності Україною і розпочала нову добу – постмодернізм. Знакова подія призвела до появи феномена пост-Чорнобиля, що позначає певний тип мислення, свідомості, картину світу. Однією з перших царин культури, що миттєво відреагувала на Чорнобильську аварію, стало мистецтво», зазначають організатори.

На лекції розглянуть літературу, візуальне мистецтво, театр, кіномистецтво, музику, а також меми, постери, відеоігри й інші «пост-чорнобильські» арти, які творяться впродовж тридцяти восьми років і не втрачають актуальності.

Лектори: Ольга Ліщинська - культурологиня, кандидатка філософських наук; Катерина Ніколаєва - культурологиня, дослідниця нуклеарної культури.

Вхід на лекцію - вільний. Для цього потрібно зареєструватися тут.

Коли та де: 26 квітня о 18:00 год в Палаці Хоткевича.

Вулиці імен: цикл міських екскурсій та лекцій у Львові

В Інституті стратегії культури повідомили, що «Вулиці Імен» — це проєкт, у фокусі якого — перейменовані та новостворені простори Львова, їхня історія та постаті, чиїми іменами вони названі. За словами організаторів, він є формою пам’ятання і способом пошанування співгромадян та їхнього внеску в те, яким є Львів, наше сьогодні та ми.

«У центрі уваги — люди культури, які в різні періоди й різними способами творили обличчя міста, впливали на культурні та суспільні процеси, змінювали свої середовища і країну. Це Софія Яблонська, яка сміливими мандрами вражала й захоплювала як своїх сучасників, так і нас нині. Мирослав Скорик, знаний композитор і музикознавець, та Маркіян Іващишин, співзасновник Мистецького об'єднання «Дзиґа», продюсер низки знакових для Львова проєктів. Юрій Руф (Дадак), поет, громадський діяч, доброволець, що боровся і загинув на полі бою навесні 2022-го», — розповідають організатори.

Протягом 27 та 28 квітня відбудеться екскурсійно-лекційний формат — пізнавальні прогулянки чотирма вулицями у Львові (по дві на день).

Програма екскурсій:

  • 27 квітня, субота.

ЕКСКУРСІЯ І

  • 11:00-12:00 - Екскурсія вулицею Мирослава Скорика, гід Ольга Вовкодавець. Початок екскурсії: площа біля Будинку профспілок (на проспекті Шевченка)
  • 12:00 - 13:00 - Лекція, лектор Остап Мануляк, композитор, дослідник, куратор мистецьких проєктів. Простір для лекції — площа Маланюка, біля пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту

Для участі в екскурсії просимо зареєструватися за посиланням тут.

 ЕКСКУРСІЯ ІІ

  • 16:00-17:00 - Екскурсія простором Закапелок Маркіяна Іващишина, гід Гануляк Олександра. Старт екскурсії: площа Музейна (біля входу в Домініканський собор).
  • 17:00-18:00 -лекція, лектор Влодко Кауфман, художник, куратор, артдиректор галереї «Дзиґа», колега Маркіяна Іващишина. Простір для лекції — Закапелок Маркіяна Іващишина.

Якщо плануєте відвідати подію, просимо зареєструватися за посиланням тут.

  • 28 квітня, неділя

ЕКСКУРСІЯ І

  • 13:00-14:00 - Екскурсія вулицею Софії Яблонської, гідеса Галина Вилійка. Місце зустрічі: роздоріжжя Замарстинівської і Гайдамацької, біля ринку.
  • 14:00-15:00 - Лекція, лекторка Олена Галета, літературознавиця, дослідниця життя і творчості Софії Яблонської. Простір для лекції — площа біля входу на Zavod / завод РЕМА.

Якщо плануєте відвідати подію, просимо зареєструватися за посиланням тут.

ЕКСКУРСІЯ ІІ

  • 16:00-17:00 - Екскурсія вулицею Юрія Руфа, гід, історик Денис Булавін. Місце зустрічі й початок екскурсії: вулиця Юрія Руфа, 1 (орієнтири: головний вхід у Неонатологічний корпус, відділення патології недоношених новонароджених дітей або ж пам'ятник Мар’яну Панчишину).
  • 17:00-18:00 _-Лекція, лектор Тарас Репицький, засновник ГО «Інститут суспільних ініціатив», депутат ЛМР, друг Юрія Руфа.

Для участі в екскурсії просимо зареєструватися за посиланням тут.

Організатори зазначають, якщо під час екскурсій буде повітряна тривога, тоді подія буде призупинена просто неба із можливістю продовжити її у найближчому укритті.


До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмівкнижок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Крім того, з 20 квітня по 21 травня у Львові відбудеться цикл подій на згадку про поета та перформера Назара Гончара. Детальніше про них - читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: