Хто і як може отримати безкоштовні медичні послуги та ліки у Львові: програми міста

медицина
ілюстративне фото/Rawpixel

У Львові діє кілька ключових медичних ініціатив, спрямованих на поліпшення надання медичної допомоги місцевим жителям у медзакладах. Ці програми включають лікування серцево-судинних захворювань, ендопротезування суглобів, зубопротезування та доступ до необхідних лікарських засобів. Скориститися можливістю безкоштовної медицини можуть певні категорії населення.

Про це ІА Дивись.info дізналася від начальниці управління охорони здоров'я Львівської міської ради Марти Матюшко.

Пільгові категорії населення Львівської МТГ можуть скористатися низкою медичних програм, які діють у місті станом на 2024 рік. Йдеться про вететеранів війни, членів сімей ветеранів війни та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

«Медичні програми є надзвичайно важливими, оскільки вони покращують доступ до якісної медичної допомоги, профілактики, обстеження та лікування мешканців. Також є певні захворювання, лікування яких потребує додаткової підтримки», - зазначила посадовиця.

Про які програми йдеться — читайте далі.

Безкоштовні лікарські засоби

Програма забезпечення лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування окремих категорій населення Львівської міської територіальної громади на 2021-2024 роки була розроблена з метою задоволення потреб пільгових категорій населення у медичній допомозі.

«Пільгові категорії населення можуть користуватися цією програмою. Безкоштовні ліки також отримують люди з окремими захворюваннями. Ще є категорії населення, яким міська рада співфінансує вартість лікарських засобів на 50% », - розповідає посадовиця.

Метою Програми є створення умов для реалізації конституційного права найбільш вразливих верств населення та пільгових категорій населення міста на соціальний захист та здоров'я через забезпечення доступності гарантованих обсягів життєво необхідних лікарських засобів для збереження їх життя і здоров'я, поліпшення демографічної ситуації, підвищення якості та ефективності медико-санітарної допомоги.

«Людина, яка потребує безкоштовних медичних послуг і належить до пільгових категорій населення, має звернутися до сімейного лікаря або до іншого спеціаліста, для отримання рецепта. Тоді вона йде з тим рецептом до аптеки біля медичного закладу й отримує безкоштовні ліки або ліки зі знижкою 50%. А місто вже пізніше проводить розрахунки з аптеками».

ілюстративне фото/unba.org.ua

Безкоштовне лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань

Серцево-судинні захворювання в Європі посідають провідне місце у структурі захворювань і зумовлюють майже дві третини всіх випадків смерті та третину причин інвалідності населення. За даними Європейського Товариства Кардіологів Україна займає перше місце серед європейських держав за рівнем смертності від хвороб серця і судин. Останніми роками відзначається тенденція до підвищення захворюванності та смертності від хвороб системи кровообігу (ХСК)  осіб працездатного віку. Зростаюча поширеність серцево-судинних захворювань є однією з найважливіших медико-соціальних проблем в Україні і призводить до зниження якості та зменшення тривалості життя і,врешті-решт, до втрат життєвого потенціалу країни.

Державною програмою медичних гарантій не покривається весь спектр послуг при таких захворюваннях, зокрема, при плановому лікуванні пацієнтів. За кошти міста купують певні витратні матеріали для надання допомоги мешканцям.

«Пільговики можуть скористатися цією програмою за умови лікування у стаціонарних закладах охорони здоров'я. У разі ж планових лікувань вони можуть отримати безкоштовні ліки», - пояснює Марта.

Ліки для дітей та дорослих зі СМА

Спінальна м’язова атрофія (СМА) – це важке, інвалідизуюче і небезпечне для життя орфанне захворювання, яке входить до переліку рідкісних (орфанних) захворювань, що призводять до скорочення тривалості життя хворих або їх інвалідизації та для яких є визнані методи лікування.

Програма передбачає безкоштовне забезпечення ліками дітей та дорослих зі СМА 2-го типу, які проживають у Львівській громаді. Йдеться про дороговартісний медичний препарат "Рисдиплам". Зазначено, що половину суми вартості препарату компенсує місто, а половину – компанія «Рош Україна».

Раніше ІА Дивись.info розповідала про трирічного львів'янина зі СМА, якому зібрали кошти на ін'єкцію для порятунку життя.

ілюстративне фото/clinicaltrialsarena.com

Ендопротезування суглобів 

Йдеться про безкоштовне ендопротезування певних категорій людей: насамперед, людей працездатного віку з інвалідністю 1 та 2 групи, людей з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих захисників та захисниць України, а також людей, на утриманні яких є діти з інвалідністю або батьки пенсійного віку, які мають інвалідність.

«Людина має бути мешканцем Львівської МТГ і бути зареєстрованою як мешканка понад 12 місяців», - додає начальниця управління охорони здоров'я.

Виконавцем цієї програми є Перше медичне об'єднання Львова. Для отримання послуги слід звернутися саме туди. Пільгові категорії населення обслуговують не в межах черги.

Якщо особа підпадає під одну з вище перерахованих груп, їй слід отримати скерування від сімейного лікаря та звернутися до КНП «Львівське територіальне медичне об'єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» (1 ТМО). Там особа реєструється в електронну чергу для безоплатного забезпечення засобами для ендопротезування кульшових та колінних суглобів.

ілюстративне фото/oxford-med.com.ua

Зубопротезування

Мета програми – забезпечити безоплатно зубним протезуванням пільгові категорії населення: незнімними протезами зі сталі та пластмаси та знімними – з пластмаси, за винятком протезування з дорогоцінних металів, кераміки, металокераміки, імплантатів.

«Пільгові категорії населення можуть не лише протез отримати, а й загалом усі лікувально-хірургічні маніпуляції, які відбуваються перед проведенням процедури».

Для зарахування на облік для зубопротезування потрібно подати такі документи:

1. Заява про взяття на облік на пільгове зубопротезування та лікувально-хірургічної підготовки до нього.

2. Згода на обробку персональних даних.

3. Копія посвідчення пільговика.

4. Копія паспорта (сторінки 1, 2, а також сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання) або копія ID паспорта громадянина України та копія витягу з Єдиного державного демографічного реєстру, що підтверджує проживання на території Львівської МТГ.

5. Копія індивідуальної програми реабілітації із зазначенням потреби у зубопротезуванні (лише для осіб з інвалідністю загального захворювання І та ІІ групи).

6. Копія плану лікування та протезування.

ілюстративне фото/Getty Images

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: