Що таке меланома та у скількох людей її виявили на Львівщині

лікар обстежує родимки жінки
Ілюстративне фото/Depositphotos.com.ua

Меланома — злоякісне захворювання, яке походить із пігментних клітин та становить до 20% раку шкіри. Щороку на Львівщині діагностують до 160 випадків меланоми з 11% смертністю серед них. 

У Всесвітній день боротьби з меланомою ІА Дивись.info дослідила факти про хворобу та дізналась, як можна їй запобігти.

Експертка департаменту охорони здоров'я Львівської обласної військової адміністрації Орися Сизон розповідала, що меланома — достатньо агресивний злоякісний утвір, який розвивається з пігментних клітин.

Найчастіше її можна успадкувати, а також набути, якщо тривалий час перебувати на сонці, нехтувати засобами проти його променів. Окрім цього, важливим фактором є наявність багатьох новоутворів на шкірі.

За даними Сизон, на Львівщині кількість виявлених злоякісних новоутворів за останні три роки збільшилася у чотири рази, а в Україні – у шість.

«Із 1496 обстежених у 26 виявили меланому, у 27 – рак шкіри, у 22 – інші злоякісні патології шкіри. Враховуючи таку статистику, показники виявлення злоякісних новоутворів на Львівщині за три роки збільшилися у  чотири рази», — наводила вона дані станом на 2023 рік.

У Центрі громадського здоров'я пояснюють: розповсюдженість меланоми є нижчою за немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, але саме меланома є основною причиною смерті від раку шкіри.

За даними Національного канцер-реєстру України, у 2018 році меланома була у 2 835 людей. Захворюваність на 100 тис. населення становила 7,9 (світовий показник — 4,9), а смертність — 2,6 (світовий показник — 1,5).

«Шкіра — це захисний бар'єр тіла від травм, інфекцій та сонця. На тілі людини знаходиться від 10 до 40 родимок. Періодично можуть з'являтися нові — як правило, у віці до 40 років. Родимки можуть бути різної форми та розміру. Бувають випадки, коли опуклі родимки стають пласкими або змінюють забарвлення — стають тілесного кольору чи зникають. Ці зміни можуть бути безпечними для здоров'я людини, але можуть свідчити і про меланому», — говорять фахівці Центру.

Симптоми меланоми

Меланома може виникати не лише у місці, де є родимка, але й на шкірі, де її немає, маскуючись під новоутворену родимку, що виглядає незвично. Першими симптомами меланоми часто є:

  • зміна наявної родимки;
  • розвиток нового пігментного або незвичного на вигляд наросту  на вашій шкірі.

Варто пам’ятати, які зміни можуть відбуватися з родимками і як їх ідентифікувати. 

Є правила, що допоможуть проконтролювати зміни на вашій шкірі:

  • Асиметрія. Коли форма половини родимки не відповідає іншій її половині.
  • Край. Межі родимки нерівні чи розмиті.
  • Окрас. На родимці присутні відтінки чорного, коричневого, ділянки білого, сірого, червоного або синього кольорів.
  • Розмір. Якщо перебільшує 6 мм або збільшився.
  • Динаміка. Якщо родимка змінюється за розміром, формою та кольором або вона росте на ділянці нормальної шкіри. Коли меланома розвивається на родимці, що вже є, текстура родимки може змінюватися, наприклад, ставати твердішою. Зона утворення пухлини може свербіти та кровоточити. Ураження шкіри меланомою зазвичай не спричиняє болю.

Будьте уважними до ще одного різновиду меланоми — амеланотичної. У цьому випадку розпізнати симптоми доволі важко, адже ракові клітини цього виду захворювання не виробляють меланін. Зазвичай місце ураження при цьому типі меланоми стає блідо-рожевим або червонуватим. 

Будь-яка патологія шкіри, яка швидко росте або змінюється й не зникає, незалежно від того забарвлена ​​вона чи ні, мусить бути обстежена лікарем. Кровотеча — ознака більш запущеної меланоми. Якщо у вас на тілі з’явилася нова та незвична родимка, звертайтеся до лікаря!

Як захиститись від розвитку меланоми

  • Обмежте час перебування на сонці. Ультрафіолетове випромінювання найбільш інтенсивне з 10-ї ранку до 16-ї дня.
  • Слідкуйте за УФ-індексом. Коли показник 3 і вище, необхідний захист від сонця.
  • Перебувайте у тіні тоді, коли ультрафіолетові промені найбільш інтенсивні. Тінь від дерев, парасольок, тентів тощо не забезпечує повний захист від сонця.
  • Носіть головні убори та захисний одяг. Капелюх забезпечує надійний захист від сонця для очей, вух, обличчя і задньої частини шиї. Щільний і просторий одяг, що закриває якомога більшу поверхню тіла, забезпечує додатковий захист від сонця.
  • Правильно підбирайте сонцезахисні окуляри. Категорія 4 (UV 400) означає, що лінзи пропускають найменшу кількість світла, а 0 – найбільше. Найоптимальніший варіант – категорія 3: підходить для яскравої сонячної погоди, прогулянок містом.
  • Не користуйтеся обладнанням і лампами для штучної засмаги. Устаткування і лампи для штучної засмаги підвищують ризик розвитку раку шкіри і можуть пошкодити незахищені очі.
  • Захищайте дітей від сонячних променів. Під час перебування на свіжому повітрі дітей слід захищати від інтенсивного впливу ультрафіолету. Діти грудного віку повинні завжди перебувати в тіні. Якщо вчасно помітити та зреагувати на небезпечне поширення меланоми на тілі, захворюванню можна запобігти.
  • Перевірка шкіри — це самостійний огляд усіх плям на тілі: від родимок до веснянок та вікових плям.

Як проводити самоогляд шкіри

  • Шкіра голови. Для обстеження потилиці, візьміть люстерко. Ви також можете попросити родича або друга допомогти вам.
  • Обличчя. Зокрема, огляньте ніс та ніздрі, губи (зовні та з внутрішнього боку), а також вуха з обох сторін.
  • Шия та грудна клітина. Жінкам також варто перевірити шкіру під грудьми.
  • Руки. Станьте перед дзеркалом у повний зріст. Почніть огляд з ліктів. Далі перевірте руки з обох боків.
  • Долоні. Огляньте обидві долоні, а також шкіру між пальцями та під нігтями.
  • Спина. Встаньте перед дзеркалом у повний зріст і, використовуючи маленьке люстерко, перевірте шию, плечі, верхню та нижню частину спини. Додатково огляньте сідниці, геніталії та міжсідничну складку.
  • Ноги. Перевірте передню та задню частину ніг від стегна до гомілки, щиколотки, проміжки між пальцями ніг та ступні.

Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головна світлина — depositphotos.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: