Організатори Книжкового Форуму розповіли про головні події, гостів заходу та приїзд Сенцова

фор111

Сьогодні, 18 вересня, у Львові стартував 26-ий книжковий Форум. Триватиме він упродовж п'яти днів, до 22 вересня. З нагоди відкриття організатори анонсували центральні події Форуму та розказали про те, чим захід відрізняється від попередніх.

Фокусна тема форуму — відшукування причетного. Одразу сім подій на дискусійному майданчику Форуму пройдуть на теми «причетність» та «приналежність». Автор концепції фокусної теми, український телеведучий Василь Карп'як пояснює свою ідею так: «Ми постійно шукаємо причетних до глобальних зрушень, так наче це знання дасть нам якусь владу над цими процесами. І шукаємо їх найчастіше десь ззовні, недооцінюючи власний вплив на все, що відбувається довкола».

Про головні події та постаті Форуму

У межах Форуму пройде 250 дискусій: на теми бізнесу та економіки, політики, технологій. Багато дискусій також підготовано для «професійних читачів», тобто для людей, що читають не для розвитку, а для задоволення.

«Професійні читачі України знайдуть для себе поетичні вечори, дискусії про специфіку мови та перекладу, зможуть зустрітися з найкращими авторами із 33 країн світу. Також буде близько тисячі експертів з України – це автори, інтелектуали, журналісти, фахівці із різних галузей. Ми робимо це для того, щоб людина, яка завітає на Форум, могла знайти ті теми, про які вона думає; знайти відповіді на ті запитання, що її цікавлять, – пояснює Софія Челяк, проектний менеджер Форуму видавців.

У якийсь момент я зрозуміла, що ще торік я не могла навіть серйозно подумати про те, щоб говорити із деякими людьми зі списку наших гостів. Перша наша почесна гостя на сьогодні - Арундаті Рой. Лауретка Букерівської премії (друга за престижністю літературна премія у світі після Нобелівської премії з літератури). Це екофеміністка, яка зробила життя в Індії набагато кращим, завдяки її роботі світ змінився на краще. І її приїзд - це не тільки неймовірна річ для Книжкового Форуму, а й для усієї України. Також приїде Маріам Петросян. Це вірменська авторка, її книги видавалися бестселерами у багатьох країнах світу».

Про приїзд Олега Сенцова

Презентація книги Олега Сенцова «Маркетер» буде відбуватися 22 вересня, о 13:00, у Львівській обласній філармонії.

«На жаль, філармонія має обмежену кількість місць. Тому всі охочі побачити Олега Сенцова можуть прийти о 12 годині  у неділю, 22 вересня, на площі перед університетом Івана Франка, - пояснює Софія Челяк. - Там якраз проходитиме правозахисний марафон на підтримку інших в'язнів».

Про електронні книги та діджитал-покоління

«Я думаю, якби Чарльз Дарвін жив зараз, то його теорія звучала б інакше, - вважає очільник Львівської ОДА Маркіян Мальський. – «Виживає не найсильніший, а найадаптивніший». Той, хто вміє швидше підлаштуватися під нові умови життя. І це стосується всіх сфер життя, і книжок в тому числі.

«в діджитал-світі є один істотний недолік: він як з'являється вмить, так само вмить може згаснути темним екраном».

Відвідуваність бібліотек падає. Але якщо бібліотека еволюціонує в медіатеку, поєднає лаундж-зону із зоною читання книг – оце, напевно, і буде тією адаптацією. Електронні книги – це теж добре, просто новий формат. Хоча в діджитал-світі є один істотний недолік: він як з'являється вмить, так само вмить може згаснути темним екраном. Цього ніколи не станеться з друкованою книжкою: навіть якщо зникне електрика, залишиться свічка».

Директор Українського інституту книги Олександра Коваль так трактує філософію причетності: «Закликаю вас добре думати про те, з чим ви погоджуєтесь, а з чим ні; що підтримувати, а що ні. І закликаю вас: ходіть у бібліотеки, бібліотеки мають бути повні людей, інакше їх закриють. За статистикою, 60% українців не читає книжок взагалі. А яке майбутнє може чекати на націю, яка не читає?»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: