27 амбулаторіям Львівщини сьогодні передали сучасне телемедичне обладнання

30_1611834429_3648x2432_1_0

27 програмно-апаратних комплексів для телеметрії та телемедичного консультування сьгодні передали в амбулаторії області.

Як розповів заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко, медичні прилади отримали заклади  Пустомитівського, Перемишлянського, Золочівського, Миколаївського, Жовківського, Городоцького, Камянка –Бузького районів.

«Загалом на закупівлю 254 комплектів Львівщина отримала субвенцію - 25 млн гривень. Співфінансування із місцевих бюджетів становить 10%. Відтак, кожна амбулаторія матиме телемедичне обладнання. Державні кошти ми освоїли у 100 % розмірі.  У результаті тендерних процедур із закупівлі комплектів зекономили майже 980 тисяч гривень», - розповів Юрій Бучко.

За його словами, вартість одного комплекту обладнання становить 106 тис. грн.

У програмно-апаратний комплекс для телеметрії та телемедичного консультування входять портативний ЕКГ, вимірювач артеріального тиску, пульсоксиметр, спірометр, безконтактний термометр, дерматоскоп, цифрова оглядова камера та планшет для зберігання та передачі даних.

«Коли лікар приїжджає до пацієнта додому на виклик у місцевість, де немає амбулаторії, то за допомогою цього комплекту може провести різні обстеження – перевірити серцево-судинну систему, виміряти тиск, температуру тіла, здійснити, дерматоскопію. При фіксації дерматоскопа лікар може обстежити дитину, яка має підозру на лишай. Також обстежити дорослих, які мають зміни на шкірних покривах. Усі дані лікар отримує на портативний комп’ютер, опісля може зробити свої первинні висновки. Окрім того, результати обстеження можна перескерувати вузькопрофільному фахівцю, наприклад, дерматологу, і той відповідно аналізує стан здоров’я пацієнта.

Кардіограма може бути негайно передана на бригаду екстреної медичної допомоги, або до консультанта, який знаходиться у закладі охорони здоров'я. Це дозволяє вирішити чи потрібно термінової в спеціалізований медичний центр, чи це патологія не пов’язана з гострим станом, яка може бути пролікована на місці сімейним лікарям. Дані обстеження зберігаються в «хмарі» і їх можна потім переглядати. Для лікарів користування дуже просте – інтуїтивне. Достатньо один раз пройти навчання щоб стати активним користувачем цієї системи», – розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ірина Шурпяк.

«Важливо, щоб ці сумки з обладнанням не лягли на полички в амбулаторіях,а щоб з ними працювали сімейні лікарі. Ми будемо залучати нашу обласну лікарню і коли всі амбулаторії отримають обладнання проведемо навчання.», - додав заступник голови ЛОДА Іван Собко.

За даними ЛОДА, минулоріч в області збудовано 25 нових медамбулаторій у межах програми «Доступна медицина». Під час будівництва зекономили 17 млн гривень і ці кошти скерували на реконструкцію, капремонт та добудову 9 діючих медзакладів .

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: