У вівторок у Львівській обласній філармонії відбудеться музично-поетична композиція «Двох душ осінній парафраз»

У вівторок, 5 листопада, у Львівській обласній філармонії відбудеться музично-поетична композиція «Двох душ осінній парафраз».

В основу музично-поетичної композиції увійшли романси на вірші Лесі Українки та Ліни Костенко, в авторському виконанні Ірини Шостак. У її ж виконанні прозвучать старовинні (так звані «городські») російські романси. Весь музичний матеріал поєднаний з відповідною за часом і естетикою поезією, у виконанні заслуженого артиста України Олега Батова. Це вірші Ліни Костенко, Лесі Українки, Анни Волинської, а також твори Івана Буніна, Олександра Блока, Георгія Іванова, Зінаїди Гіппіус, Констянтина Бальмонта та Дона Амінада.

Романс, як жанр, з’явився в Росії на початку XIX ст., й відразу ж завоював величезну любов у широких верствах населення. Особливо це стосується, так званого «городського» романсу, який народився в народному середовищі. Досить назвати такі відомі романси, як «Отцвели уж давно хризантемы в саду», «Темно-вишневая шаль», «Я ехала домой» або «Мне нравится, что вы больны не мной», чи «Любовь-волшебная страна» з кінофільмів «С лёгким паром» та «Жестокий романс», що вже стали народними хітами. Тривалість програми 90 хв.

За словами Олега Батова: «При поєднанні поезії та романсу виникає більша глибина, розкриття сюжету стає ширшим. Це вже не окреме звучання поезії і романсу, а одна композиція. У програмі  музично-поетичної композиції «Двох душ осінній парафраз» все зводиться до того, що ми не дуже уважні до тих важливих моментів у житті, які з нами відбуваються. І тільки коли ми щось втрачаємо, то у більшості випадків починаємо це оцінювати. У програмі ми звертаємося до суспільства і даємо можливість задуматися над цим питанням,  і не втрачати цього, закликаємо, щоб люди поважали і берегли, те що дає життя. В «Осінньому парафразі…» – все це стає зрозуміло. «Останні хризантеми відцвітуть, А ми, безпечні, смутку не зазнаєм, Бо ще нас весни сонцедайні ждуть, Бо ще життя крізь пальці пропускаєм. Останні хризантеми відцвіли, Останні миті можна полічити, А ми, безпечні, зовсім не жили, Ми все життя лише збирались жити. (Анна Волинська). Я думаю, що кожному  хто прийде цього вечора послухати музично-поетичну композицію  це може дати душевну розраду та насолоду».

Назву проекту Олег Батов пояснює так: «Я не випадково назвав програму «Двох душ осінній парафраз» – це спогади, про те що відбувалося, про те, що відбулося, і не відбулося, але те, що лишило світлий слід у душах. Те, що навіть, скажімо, людина вже у похилому віці згадує і їй тепліє на душі, і вона щаслива, що це з нею сталося. Оце головне».

Ірина Шостак підкреслила: «Програма складається з двох частин. Перша частина – це цикл української поезії Ліни Костенко та Лесі Українки і вірші Алли Волинської, а також авторські романси на вірші Ліни Костенко і Лесі Українки у моєму авторському виконанні. Друга частина поступово переходить до російської поезії, російського романсу, як класичного старовинного романсу, так і сучасного із кінофільмів.

Концертна програма розпочнеться о 19.00 год.

Ольга Максим’як

poezia2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: