У Львові презентували унікальну виставку "Корони світу"

Сьогодні, 29 грудня, у Львові благодійний фонд імені Б. Г. Возницького та Львівський історичний музей представили унікальну виставку «Корони світу», повідомляє Дивись.Інфо.

Унікальна експозиція корон, де вперше представлені вінці та корони не тільки різних країн, але й різних континентів, різних епох, буде представлена до уваги львів’ян та гостей міста.

У виставці-ретроспективі головних символів влади минулих епох зібрані вінці, корони, головні убори духовних та світських лідерів різних країн світу, зниклих цивілізацій. В експозиції представлено більше 70-ти шедеврів, частина з яких є оригіналами, а частина є копіями та репліками експонатів, що знаходяться у музеях Австрії, Італії, Великобританії, Румунії, Єгипту та інших країн світу. У роботі виставки беруть участь і представляють деякі експонати українські музеї.

До вашої уваги будуть представлені вінці, серед яких особливо варто відзначити корони Святого Володимира і Анни Візантійської, які на віки вперед вирішили духовну долю нашого народу. Реконструкція корон X-XI ст. Святого Володимира і Анни Візантійської до цього часу у нашій державі не проводилася і не має аналогів. У цьому проекті реконструкція корон Святого Володимира і Анни Візантійської зроблена вперше. Основою реконструкції стали фрески, монети (злотники і сребреники) та візантійські пам’ятки.

В експозиції також представлені корона короля Данила Галицького та імператорські головні убори, зокрема, Наполеона, Російської та Римської імперій. Окрім того, будуть представлені корони: Великобританії, Греція, Польща, Румунія, інші європейські країни. Окремою складовою виставки виступають головні убори церковних владик, вінчальні вінці. Серед корон стародавнього світу є реконструкції корон Нефертіті, Тутанхамона, царів Шумеру та Ассирії. Також вражаючими уяву є головні убори володарів величних цивілізацій Америки – ацтеків, майя, інків та інші експонати. Кожен з цих шедеврів може бути окрасою та провідним експонатом будь-якого музею або колекції.

Попри те, що експозиція має виразну загально гуманітарну та просвітницьку тематику, наскрізною і найяскравішою є її патріотична і державотворча місія. Історично саме корона була тим артефактом, що втілював державницьку ідею. Адже, головні убори володарів являють собою символи духовної або світської влади, уречевленням великого служіння та великої відповідальності людей, наділених такою силою. Дотепер королівські корони є одними з найбільших державних реліквій, символами наступництва та спадкоємства об’єднавчих державотворчих зусиль. Проект спрямований на утвердження та розбудову рідної країни, пізнання своєї ідентичності, що й перетворює населення – на народ, націю.

Цей унікальний проект робить вагомий внесок у благородну справу висвітлення подій минулого задля закладення підвалин майбутнього. Виставка пройде усіма регіонами України. Сподіваємося на плідну співпрацю у дуже потрібній справі відродження та збереження духовних чеснот, культурної та мистецької спадщини.

Виставка знаходиться в приміщенні Львівського історичного музею за адресою: Львів, площа Ринок, 6 (палац Корнякта).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: