Змінився порядок виїзду за кордон дітей

aeroport-dytyna

Раніше для того, щоб мандрувати з дитиною за кордон, у батьків було два варіанти: можна було внести дані про дитину у свій закордонний паспорт або ж оформити дитячий проїзний документ.

З початку квітня 2015 року це зробити стало неможливо, натомість дітям почали виготовляли особисті закордонні паспорти двох типів – біометричні дитячі закордонні паспорти та закордонні паспорти для дітей старого зразка (без спеціального чіпа), пише СвітUA.

Проте  ця норма проіснувала недовго, адже вже з жовтня 2016 року єдиним офіційним документом, який дозволяє дитині з українським громадянством перетинати кордон, є виключно біометричний дитячий закордонний паспорт.

Варто все ж додати, що якщо дитина вписана у ваш закордонний паспорт чи має проїзний документ, та термін його дії ще не закінчився, то перетин кордону з цими документами можливий ще до 2018 року. Проте в такому випадку дитина не зможете скористатися перевагами безвізового режиму України з ЄС, що набув чинності 11 червня 2017 року. Для поїздки за кордон вам необхідно буде або відкривати дитині шенгенську чи національну візу, або виробляти їй власний дитячий закордонний біометричний паспорт.

Обов’язково слід пам’ятати також, що, відповідно до законодавства України, при перетині кордону дітьми до 16 років, їх повинні супроводжувати батьки чи опікуни, або ж діти повинні мати нотаріально завірений дозвіл від обох батьків із вказаною метою та країною поїздки, терміном, а також супроводжуючою особою. Якщо з дитиною їде один з батьків, то він має мати нотаріально завірену згоду іншого на виїзд дитини за кордон із зазначенням країни та терміну перебування. Якщо діти вписані у ваш закордонний паспорт, не зайвим буде мати при собі їхні свідоцтва про народження для підтвердження батьківства.

З якого віку видають дитячий біометричний закордонний паспорт?

Найчастіше батьків цікавить те, з якого віку видають дитячий біометричний закордонний паспорт. Відповідаємо. Згідно з новими правилами, паспорт для дитини ви зможете оформити вже з перших днів її народження. Формат документа нічим не відрізнятиметься від дорослого аналога: 32 сторінки в м’якій обкладинці (на якій внизу стоїть знак біометрії), сторінка з особистими даними + вмонтований безконтактний електронний носій (мікрочіп), де зберігатимуться, окрім персональних, також біометричні дані. Підробити документ такого формату – практично неможливо, та й при втраті виключено, що хтось чужий  зможе ним скористатись, отож конфіденційна інформація надійно захищена. Саме паспорт з таким чіпом і буде єдиною умовою для перетину кордону з ЄС – віза для власників біометричного паспорта більше не потрібна.

Дитячий закордонний біометричний паспорт. Особливості оформлення

Процедура вироблення дитячого біометричного закордонного паспорта дещо відрізняється від тієї, яка діє для повнолітніх. Адже логічним є те, що новонароджений малюк не може здати відбитки пальців чи поставити цифровий підпис. Проте, на щастя, це не завадить йому все ж отримати власний сучасний біометричний паспорт та подорожувати разом з сім’єю без необхідності оформлювати візи.

Отож, розгляньмо основні нюанси оформлення біометричного закордонного паспорта для дитини в залежності від її віку:

– Діти до 12 років мають таке ж право на отримання закордонного біометричного паспорта, як і дорослі, щоправда, вони не проходитимуть процедуру відскановування відбитків пальців. Подавати документи на виготовлення біометричного закордонного паспорта для дитини віком до 12 років мають її батьки. Перелік документів, які слід подати у відділення ДМСУ подаємо нижче.

– Діти, яким виповнилось 12 років, при виробленні дитячого закордонного біометричного паспорта повинні здати відбитки пальців, у цілому процедура така ж сама, при поданні документів повинен бути присутнім хоча б один з батьків (а краще двоє). Сканування відбитків здійснюється тільки за дозволом батьків.

– А от діти, вік яких сягнув 14 років, повинні здавати вже не лише відбитки пальців, але й ставити цифровий підпис, що буде внесений на чіп у паспорті. Отримають закордонний біометричний паспорт діти цього віку тільки в тому випадку, якщо вже мають ID-картку (новий тип внутрішнього паспорта громадянина України), без неї вони просто не зможуть подати документи на його вироблення. Тому перед тим, як планувати відпустку чи поїздку за кордон для підлітка 14-16 років, переконайтесь, що зможете вчасно оформити необхідний документ, а саме дитячий біометричний закордонний паспорт, або ж подбайте про візу. Діти цього віку ще не мають права оформлювати собі дитячий біометричний закордонний паспорт самостійно, їх повинен супроводжувати хтось із батьків чи опікунів.

– Після 16 років діти самостійно подають документи та усі біометричні дані  – фото, підпис та відбитки пальців. З цього віку вони можуть оформлювати біометричний закордонний паспорт на 10 років.

Термін дії дитячого закордонного біометричного паспорта

Проїзний документ, який надавав дитині право перетинати кордон, видавався терміном на 3 роки. Термін дії дитячого закордонного біометричного паспорта, як і звичайного дитячого закордонного паспорта становить 4 роки. Після закінчення терміну, його слід буде переоформити. Особи, яким виповнилось 16 років, можуть оформлювати закордонний біометричний паспорт, який буде дійсним протягом 10 років. Нагадуємо, що після цього терміну необхідно буде виробити новий документ, адже продовжити закордонний паспорт в Україні віднедавна стало неможливим.

Дитячий біометричний закордонний паспорт ціна 2017

Станом на 2017 рік, ціна дитячого біометричного закордонного паспорта така ж, як і дорослого. Нетермінове виготовлення дитячого закордонного біометричного паспорта (термін виготовлення приблизно 20 робочих днів) коштує 557 грн. 32 коп. (253 грн. складає оплата адміністративних послуг, 304 грн. 32 коп – вартість бланка закордонного паспорта з чіпом). Виготовити такий паспорт за тиждень можна, сплативши 810 грн. 32 коп. Не забувайте також  про оплату послуг банку, яка становитиме 3-5 відсотків від суми платежу.

Анкета на закордонний паспорт нового зразка дітям до 18 років

За новими правилами, бланк анкети на дитячий закордонний паспорт не видається батькам на руки для заповнення. Батьки повинні лише оформити заяву-згоду у присутності працівника, який оформлює документи, суть якої в дозволі виготовлення паспорта їх неповнолітній дитині. У відділення міграційної служби для подання документів на дитячий біометричний закордонний паспорт батькам варто йти вдвох, це зекономить їх кошти, адже якщо присутній хтось один із батьків, у нього повинен бути дозвіл від іншого, засвідчений нотаріусом, послуги якого коштують недешево. Бланк анкети на дитячий закордонний паспорт заповнюється особисто працівником міграційної служби згідно поданих документів і подається на підпис батькам.

Оформлення дитячого біометричного закордонного паспорта

Якщо вашій дитині ще не виповнилося 12 років, ви можете оформити їй дитячий закордонний паспорт самостійно. Та варто подавати документи все-таки разом з дитиною, якщо їй виповнилось 2 роки, тоді у відділі міграційної служби їй зроблять фото відповідно до чинних вимог. Як ми вже зазначали, документи має право подавати хтось один з батьків, але тоді від іншого потрібен дозвіл, завірений нотаріусом, про згоду на оформлення закордонного паспорта дитині. Якщо дитині виповнилось 12 років, то її присутність при поданні документів обов’язкова. Не з’явитись дитина, якій виповнилось 12 років, може тільки при підтвердженні, що це неможливо через стан здоров’я (потрібна довідка з лікарні). Окрім переліку документів, для дітей до 12 років потрібно взяти глянцеву фотокартку розміром 10х15 см (80 % від усієї фотографії має займати обличчя, також бажано робити фото на білому фоні) і дві фотокартки розміром 3,5х4,5 см, які потім відсканують. Після 2 років таке фото самостійно роблять дитині працівники міграційної служби безпосередньо при подачі документів.

Документи для оформлення дитячого закордонного паспорта Україна

Свідоцтво про народження дитини +копія – для дітей до 14 років;

ID-картка – для дітей після 14 років;

Довідка про присвоєння дитині ідентифікаційного коду (за наявності) (+копія);

Відповідні документи, що підтверджують здійснення встановлених законодавством платежів, або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів;

У разі оформлення другого закордонного паспорта – попередній закордонний паспорт дитини;

Одна кольорова фотографія розміром 10х15 см та дві розміром 3,5х4,5 см,  де 80% займає обличчя  (лише у випадку, якщо батьки подають документи без дитини). Фотографії будуть відскановані і внесені на безконтактний електронний носій у паспорті;

Письмова заява-згода двох батьків, написана у присутності особи, яка приймає документи на оформлення паспорта. Нотаріально завірений дозвіл одного з батьків на оформлення дитячого закордонного паспорта (якщо документи подає хтось один із батьків);

Паспорт громадянина України обох батьків (+копія);

Якщо документи подає опікун дитини, він повинен мати власний паспорт, свідоцтво про народження дитини, розпорядження про призначення опіки чи піклування та довідку про те, де дитина зареєстрована.

Оформлення дитячого закордонного паспорта також має низку нюансів:

Якщо один із батьків не є громадянином України, заява від нього не вимагається, але потрібно надати додаткові документи:

про підтвердження відсутність громадянства України у одного із батьків (іноземець або особа без громадянства);

довідку про наявність громадянства України у дитини.

Якщо батьки не перебувають у шлюбі, заяву подає той з батьків, з ким проживає дитина. Залежно від обставин, вас можуть попросити надати додаткові документи:

свідоцтво або рішення суду про розірвання шлюбу;

свідоцтво про смерть одного з батьків;

рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання другого із батьків безвісно відсутнім або недієздатним;

витяг з Державного реєстру актів цивільного стану про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України (зі слів матері);

довідку про реєстрацію місця проживання дитини.

Якщо хтось із батьків змінив прізвище після народження дитини, додатково необхідно подати документи, що підтверджують цей факт (свідоцтво про шлюб, про розлучення, про зміну прізвища тощо).

Для оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, що не досягла шістнадцятирічного віку, додатково подається оригінал або засвідчена в установленому порядку копія одного з таких документів:

документа, що посвідчує повноваження директора дитячого закладу (контракту тощо);

договору про влаштування дитини до прийомної сім’ї;

договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу;

рішення органів опіки та піклування про встановлення опіки (піклування);

рішення суду про встановлення опіки (піклування);

договору про патронат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: