Як розпізнати рак молочної залози та де пройти обстеження у Львові

g36d6ukmfswqb6wqr6vg3kfi7kmeu4nj

20 жовтня в Україні відзначають Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Це найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок.

ІА Дивись.info пропонує ознайомитися з загальною інформацією про хворобу, аби попередити її появу і ускладнення у разі, якщо спіткала біда.

Що таке рак молочної залози

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок за даними міжнародної статистики. Кожної години від цього захворювання в Україні помирає одна жінка. Це злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. Частіше рак грудей діагностують у старших жінок.

Рак молочної залози можуть виявити і у чоловіків. Це пояснюється тим, що молочна залоза складається з однакових тканин у людей обох статей. Утім кількість чоловіків, які зазнали цього недугу, менше 1% від загальної кількості хворих.

Невтішна статистика

Щороку від цієї хвороби помирає 9 тисяч жінок в Україні, а за 25 років незалежності — понад 220 тисяч жінок. Про це заявляла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун минулого року.

За словами Супрун, в Україні після виявлення онкозахворювання лише 60% пацієнтів проживають наступні 5 років. У країнах Європи ця цифра становить 85%, у США — до 90%. А саме рак молочної залози займає перше місце в структурі смертності жінок від онкозахворювань. Лише у 2014 році в Україні було зареєстровано понад 13 тисяч нових випадків цієї патології, і чверть жінок, які захворіли на рак грудей — репродуктивного віку. Зараз на обліку в онкодиспансерах перебуває 134 тисячі жінок з діагнозом «рак молочної залози».

«У Львові впродовж останніх років зберігається високий рівень захворюваності на рак молочної залози. У 2016 році в місті виявлено 353 випадки раку молочної залози, з них занедбаних – 52, що становить 14,7%. Випадків раку шийки матки виявлено 66 випадків, з них занедбаних – 6, що становить 9,1%.

За 9 місяців 2017 року у Львові зареєстровано 133 випадки вперше виявленого раку молочної залози, з них занедбаних 17, що становить 12,8%. Вперше виявлених випадків раку шийки матки зареєстровано 33, з них занедбаних 3, що становить 9,1%», — кажуть в управлінні охорони здоров’я ЛМР.

Фактори, які підвищують ризик раку молочної залози жінки

Головний фактор ризику — вік. Чим старша жінка, тим більша вірогідність того, що вона захворіє на рак молочної залози.

«Однак ризик раку молочної залози не однаковий для всіх жінок у певній віковій групі. Дослідження показали, що жінки з певними факторами ризику мають підвищений ризик розвитку раку молочної залози», — зазначають фахівці Національного інституту онкології, США.

До таких факторів відносять: генетичні зміни, щільність грудей, сімейна історія (чи був рак молочної залози у близьких родичів), особиста історія раку молочної залози (у жінки, яка мала рак молочної залози, хвороба частіше проявляється вдруге), алкоголь (чим більше алкоголь жінка п'є, тим більший ризик раку молочної залози), маса тіла (шанс на рак молочної залози вище у жінок з надмірною вагою або ожирінням), рівень фізичної активності (жінки, які фізично не активні протягом усього життя, можуть мати підвищений ризик раку молочної залози) тощо.

Можливі ознаки хвороби

Нерідко ознаки раку молочної залози жінка може виявити самостійно, адже вони проявляються ззовні. Представники Американської онкологічної спільноти (добровільна спільнота, мета якої — боротьба з раком, — авт.ред.) кажуть, що найбільш поширеними ознаками раку є:

  • припухлість
  • набряк всієї або частини грудей (навіть якщо не відчувається жодного виразного комка).
  • зміна вигляду грудей (іноді виглядають як апельсинова шкірка)
  • біль у грудях або сосках
  • втягування сосків
  • почервоніння
  • опухлі лімфатичну вузли тощо.

Варто зазначити, що при виявленні будь-якого з цих симптомів необхідно обов’язково звернутися до лікаря для встановлення правильного діагнозу.

Де перевіритися у Львові

Кожна жінка може пройти гінекологічний огляд в жіночій консультації за місцем проживання:

  • 1 МКЛ жіноча консультація № 1 — вул. Лемківська, 29, т. 236-71-82;
  • 1 МКЛ жіноча консультація № 2 — вул. Мазепи, 25, т. 252-74-07;
  • 3 МКЛ жіноча консультація — вул. Рапопорта, 6, т. 233-00-13;
  • 4 МКЛ жіноча консультація — вул. Стецька, 3, т. 260-20-23;
  • 5 МКЛ жіноча консультація — вул. Чупринки, 43, т. 237-38-00;
  • 1 МП жіноча консультація — вул. Руська, 20, т. 235-69-50;
  • 2 МП жіноча консультація — вул. Симоненка, 4, т. 263-40-45;
  • 3 МП жіноча консультація — вул. Повітряна, 99, т. 226-02-84;
  • 4 МП жіноча консультація — пр. Ч. Калини, 68, т. 223-02-47;
  • 5 МКП жіноча консультація — вул. Виговського, 32, т. 262-70-78;
  • 6 МП жіноча консультація — вул. Мед. Печери, 1, т. 251-46-82.

Мамографічне обстеження на захворювання грудної залози можна пройти у міському скринінговому центрі на базі комунальної 5 міської клінічної поліклініки (вул. Виговського, 32), в якому створили усі комфортні умови для обстеження.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: