Як святкувати Старий Новий рік: традиції та обряди

novogodnie-oboi-na-2016-god-vetka-eli-chasy-elochnye-igrushk
Фото: Максімус Тревел

Наближається Старий Новий рік 2018. В Україні традиція святкувати Старий Новий рік пов’язана не лише із зміною літочислення, а і з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня – день Василя.

IA Дивись.info зібрала для Вас цікаві факти про святкування Старого Нового року, які й досі збереглися в українських родинах.

Старий Новий рік: історія свята

Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря «старого стилю») і Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів становить 13 днів. Таким чином Старий Новий рік 2018 святкують в ніч з 13 на 14 січня.

Традиції та обряди

Наші пращури називали Старий Новий Рік Щедрим вечором. Ця назва пішла від головної традиційної страви, яку подавали на святковий стіл - щедрої куті. На відміну від різдвяної, така кутя на Старий Новий рік заправлялася не просто олією, а свинячим жиром або салом.

Читайте також: Як приготувати кутю на Різдво: найкращі рецепти

Рецепт приготування куті на Щедрий вечір був особливим. Кутю готували до світанку з крупи, принесеної з комори найстаршою жінкою в сім'ї. А глава сім'ї набирав воду з колодязя або ополонки. Кутю затирали з традиційними замовляннями і варили під особливим пильним наглядом. Така каша не повинна бути дрібною чи білою, а також розваритися і піти через край горщика - таку кутю викидали, щоб позбутися біди.

На святковий стіл готували вареники з сюрпризами, як своєрідне ворожіння на Старий Новий Рік. У начинку додавали цукор, монетку, ґудзик, перець та інші «сюрпризи». Залежно від отриманої начинки кожен член сім'ї очікував від нового року багатства, врожаю, здоров'я або ж біди. Головне - не зламати зуби від такого частування!

Як святкувати на Щедрий вечір

До вечері, як і на Святвечір, сідає вся сім'я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраний та чистий. Після вечері треба обов'язково зайти до сусідів і попросити один у одного вибачення за можливу провину один перед одним, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

Якщо вийти на подвір'я опівночі, то можна відчути, як Новий рік проганяє Старий. У перший день Нового року найбільш поширеним був, та і зараз залишається, обряд посівання. Вважається, що цей обряд прийшов до нас ще з дохристиянських часів, адже наші пращури зустрічали Новий рік не взимку, а навесні і тому обряд посівання пов'язаний з надіями на добрий урожай. Засівали здебільшого діти, причому щедріше всіх обдаровували тих, хто прийшов в будинок першим.

Засівання на старий Новий рік

Із самого ранку хлопці (дівчата засівати не ходили) набирали в рукавички й кишені зерна (жито, пшеницю, овес) й, дочекавшись закінчення ранкової церковної відправи, починали засівати. Спочатку власну домівку, потім у хрещених батьків, родичів, знайомих і сусідів: «Ой роди, Боже, жито - пшеницю, всяку пашницю! Добридень! Будьте здорові. З Новим роком та Василем!... На щастя, на здоров'я, на Новий рік!»

Господар щедро винагороджував (особливо перших) засівальників гостинцями й грішми. Ходили інколи і цілі ватаги з козою та вертепом. Годилося також у цей день віншувати Василів. А, загалом, це свято проводили благоговійно з церковними або домашніми молитвами.

Фото: DityInfo.com

Люди вважали, що на Новий рік до оселі приходить Доля людини і поселяється в якійсь тварині чи речі, а тому пильно стежили, щоб «злий» не зашкодив цій Долі. Тому й щедро викупляли те, що «пропало» та нічого нікому не давали чи позичали (окрім вертепу та посівальників). Всі намагалися бути радісними, веселими і добродушними. Уникали на Новорічне свято сварок і намагались помиритись з усіма сусідами - адже, як зустрінеш Новий рік, так і проживеш.

Читайте також: Головні традиції святкування Різдва в Україні

Щедрування

Однією із традицій на Старий Новий рік було щедрування. Ще з давнього часу у цей день молоді люди вбиралися у різні костюми, брали велику зірку в руки і йшли по дворах співати пісні, а і за це давали або гостинці, або ж дрібні гроші.

Фото: Znaj.ua

Що не можна робити на Старий Новий рік

Вважається, що у цей день не слід вимовляти слово «тринадцять», а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік. Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці.

Народні прикмети на Старий Новий рік

• Якщо небо ясне і зоряне – буде багатий урожай ягід.

• Якщо на Василя в цей день туман – до урожаю.

• Коли 14 січня багато пухнастого інію на деревах, рік буде багатий на мед.

• Завірюха у Василів вечір віщує великий урожай горіхів.

• Якщо Василева ніч зоряна, то літо буде ягідним.

Джерела: Ukr.media, 24 канал, Ділова мова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: