У вільне плавання: У Львові з балансу ЖЕКів списали уже понад півтисячі будинків

2017-09-06thumb_143660_news_m

Станом на сьогодні 559 будинків комунальної власності у Львові списано з балансу ЛКП. Мешканців спонукають до створення ОСББ та вибору управляючих компаній, які візьмуть на себе обслуговування будинків. Таких у Львові є вже 50, більшість з них це колишні ЖЕКи.

Станом на сьогодні 559 будинків комунальної власності у Львові списано з балансу ЛКП.

Мешканців спонукають до створення ОСББ та вибору управляючих компаній, які візьмуть на себе обслуговування будинків. Таких у Львові є вже 50, більшість з них - це колишні ЖЕКи.

Встигнути до березня

У листопаді минулого року на виконання законів України «Про особливості права власності у багатоквартирних будинках» та «Про житлово-комунальні послуги», депутати ЛМР прийняли ухвалу «Про врегулювання питання управління багатоквартирними будинками та їх обслуговування у м. Львові». Нею передбачено списання багатоквартирних житлових будинків з балансового обліку львівських комунальних підприємств.

Мешканці, повинні визначитися щодо форми управління цими будинками - створити ОСББ, передати будинок на обслуговування управляючій компанії, або взяти будинок на самообслуговування. Останній варінт зазвичай обирають мешканці невеликих будинків. Якщо до 1 березня 2019 року мешканці не визначаться самостійно, то мерія визначить їм управителя через конкурс.

Як запевняють в ЛМР, робота з мешканцями ведеться постійно. У кожному районі створена робоча група, яка займається списанням будинків, зокрема обстежує приміщення, додаткові споруди, якщо такі є, горища. Все це описується в актах про списання. Нежитлові приміщення, які є в будинках, що списують, передають на баланс міської Агенції ресурсів.

«Працюємо дуже активно, бо уже середина січня, а ми маємо час до березня, щоб максимальну кількість будинків було списано. Також поряд із тим, що списуються будинки, мешканці створюють ОСББ, від листопада минулого року їх у Львові створили уже 40. Також створена база даних, в якій ми можемо бачити інформацію про списані будинки. В цій базі є район, номер будинку, балансоутримувач, площа будинку, а також акт про списання з підписом голови РДА», - каже директорка департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк.

З моменту, коли розпочався процес списання, у Львові було створено 40 ОСББ.

Читайте також: Монетизація субсидій: як це працюватиме на Львівщині

«Мешканці активно вибирають два шляхи - створення ОСББ, або вибір управляючої компанії. Сьогодні у Львові є 50 управляючих компаній, з них 40 комунальних та 10 приватних. Зараз тривають переговорні процеси між управляючими компаніями і мешканцями. Є протоколи будинків, які вже визначилися з управляючою компанією — це 138 будинків, але угод на управління ще не уклали» -  каже Ірина Маруняк.

Напризволяще не покинуть

Списання будинку з балансу ЛКП не означає припинення обслуговування. До моменту створення ОСББ або підписання угоди з управляючою компанією, ним продовжить  опікуватися ЖЕК.

«Допоки мешканці не визначаться і на загальних зборах не створять ОСББ, або визначаться з управляючою компанією, і укладуть з нею угоду на управління будинком, будинок залишається на обслуговуванні свого ЛКП. І лише тоді, коли буде укладена угода на управління будинком, розривається угода з ЛКП на обслуговування», - пояснює Ірина Маруняк.

У будинках, мешканці яких вирішать довірити його обслуговування управляючій компанії, розмір квартплати буде закріплений у договорі. Там будуть перераховані також обов’язкові послуги, наприклад прибирання сходової клітки, прибудинкової території, оплата за вивіз ТПВ, освітлення сходової клітки, поточний ремонт даху. Якщо є потреба у проведенні додаткових, дорожчих робіт, розмір квартплати доведеться збільшити.

«Мешканці мають вибір. Важливо, щоб вони були ініціативними і не були байдужими, адже від них зараз залежить, як відбуватиметься управління будинком. Важливо, щоб їх вибір був правильним», - каже Ірина Маруняк.

Договір на управління будинком з управляючою компанією укладається на один рік. Якщо мешканці будуть незадоволені її роботою, то договір не продовжуватимуть, або зможуть розірвати його достроково і обрати іншу компанію. Розірвати договір раніше визначеного терміну можна за згодою сторін або через суд.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: