Кандидати у президенти: біографія, обіцянки та статки

16864_45152ac13a55ef24ad28a4b9032b7579_3445
2000.ua

До виборів президента залишилося рівно 44 дні. З 44 кандидатів ми вже ознайомили вас з тридцятьма. Відтак пропонуємо чергову п’ятірку тих, хто вирішив позмагатися у президентських перегонах.

Про біографії, програми та статки

Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Віталія Скоцика та Ігоря Шевченка читайте тут

Віталія Купрія, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова та Ольги Богомолець читайте тут

Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка та Аркадія Корнацького читайте тут

Олександра Вілкула, Дмитра Добродомова, Іллі Киви, Олександра Мороза та Юлії Тимошенко читайте тут

Руслана Кошулинського, Олександра Данилюка, Сергія Тарути, Ігоря Смешка та Інни Богословської читайте тут

Романа Безсмертного, Віктора Бондара, Миколи Габера, Юрія Дерев’янка та Володимира Зеленського читайте тут

Сергій Носенко, 50 років, керуючий інвестиційної компанії

Сергій Носенко – старший керуючий директор ТОВ «Інтернешнл Інвестмент Партнерс Україна», засновник громадської організації «Розвиток».

У 1992 році закінчив магістратуру в області комп’ютерних наук і систем автоматизованого проектування у Київському політехнічному інституті. У 2001 році отримав другу ступінь магістра в галузі управління міжнародними економічними відносинами в Українській академії зовнішньої торгівлі.

З 1994 по 2011 Сергій Носенко займав керівні посади в міжнародному фінансовому холдингу Coris Group. Сергій Носенко очолював розвиток компанії в країнах СНД і Балтії, а також керував M&А операціями компанії в низці пострадянських держав.

У 2011 році Сергій Носенко приєднався до міжнародної інвестиційної компанії International Investment Partners, яка позиціонує себе як українсько-американська компанія, однак статутний капітал її усього дві тисячі гривень.

2016 року Сергій Носенко брав участь в довиборах до Верховної Ради України на 151 одномандатному виборчому окрузі (Полтавська область) як кандидат-самовисуванець.

Сергія Носенка пов’язують з іншим кандидатом у президенти Валентином Наливайченком.

Що обіцяє

Сергій Носенко вважає, що основною нової політичної ідеології країни має стати принцип економічної та особистої свободи, відкритих можливостей та чесної конкуренції.

Україна не визнає анексію території Автономної Республіки Крим та вважає окупованими частини територій Донецької та Луганської областей. Участь у відбудові зруйнованої інфраструктури регіонів повинні взяти держави, що гарантували територіальну цілісність України відповідно до Будапештського меморандуму.

Армія має бути виключно контрактною, примусовий призов повинен бути скасований. Всі інші громадяни мають бути залученими до програм територіальної оборони. Носенко виступає за право на вільне володіння окремими видами вогнепальної зброї. А також він прибічник обмеження співпраці із МВФ.

Єдиним ефективним способом боротьби із корупцією, переконує кандидат, є ліквідація умов, за яких корупція процвітає, тобто державних монополій, чиновників із імператорськими повноваженнями, наявність сотень тисяч форм бланків та звітів, безкінечних бюрократів із перервою на обід та приймальними днями.

Максимально можлива кількість державних регуляторів (національні комісії, комітети і т.п.) повинні бути ліквідовані протягом 3-6 місяців. Система оподаткування повинна бути максимально спрощена, всі податкові та митні ставки уніфіковані. Податок, що формує найбільше корупційне навантаження у державі – ПДВ – винен бути скасований, замінений на прозорий – податок із продажів. Дивіденди в Україні не повинні оподатковуватись. А також Носенко підтримую введення податку до виведений капітал.

Після скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення земля в Україні повинна стати інвестиційним інструментом.

Декларація

У своїй декларації за 2017 рік кандидат у президенти зазначив трьох членів сім’ї – дружину, доньку та сина.

У розділі «Об’єкти нерухомості» шість пунктів. Носенко задекларував квартиру площею 168 кв м у Києві, ще одну квартиру в столиці площею понад 37 кв м, дві земельні ділянки в Обухівському районі, одна з яких належить кандидату у президенти, іншу він орендує. Крім того, Носенко задекларував дві квартири в Києві, в обох чверть належить його дружині і ще одна чверть – доньці, половина – Майї Пономарьовій.

Кандидат зазначив чотири транспортні засоби: Land Rover (2014 р.в.),  Land Rover (2008 р.в.), Porsche Cayenne (2012 р.в.)  і Porsche Cayenne дружини (2008 р.в.).

Декларанту належить 10% від загального капіталу у ТОВ «Корис Юг».

2017 року Носенко заробив 7453416 гривень, його дружина – 38400.

Грошові активи кандидата: 1 264 700 гривень, 967 000 доларів, 231 000 євро. Родина задекларувала 1200000 гривень,  172000 євро, 247500 доларів.

Крім того, Носенко зазначив у декларації громадське об’єднання «Міжнародний республіканський клуб» та «Благодійний фонд Сергія Носенка «Основа».

Віктор Кривенко, 37 років, народний депутат

Віктор Кривенко – народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, член Політичної партії «Народний Рух України». Починаючи з 27 листопада 2014 року, депутат VIII скликання ВРУ від партії «Самопоміч», згодом у фракції БПП, наразі позафракційний.

Кривенко закінчив Дніпровський державний університет за фахом «Фінанси», згодом – Харківську юракадемію та Національну академію державного управління при Президентові України.

У студентські роки Кривенко працював помічником гендиректора з економіки Державного підприємства «Український державний інститут з проектування металургійних заводів» у Дніпропетровську, потім – помічником гендиректора, а з березня 2005 по вересень 2009 заступником гендиректора з розвитку та інновацій Держпідприємства «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» у Дніпропетровську.

Недовго був заступник гендиректора Національного космічного агентства, а також радником гендиректора ДК «Укрспецекспорт», ДК «Укроборонпром».

Кривенко був п'ятим номером у списку партії «Самопоміч» на парламентських виборах в Україні 2014 року, однак був виключений з фракції за підтримку проекту закону щодо децентралізації. Кривенка було обрано головою партії «Народний рух України» 28 травня 2017 року.

Одружений, має двох доньок.

Що обіцяє

Насправді програма Кривенка – це програма політичної партії.

У програмі зазначається, що українська мова – основа безпеки, вона об’єднає суспільство й стане мовою міжнаціонального спілкування в Україні. При наданні громадянства України, а також при прийомі на роботу, пов’язану з публічною інформацією, незалежно від форми власності підприємства, буде проводитися обов’язкове тестування на підставі визначених державних стандартів української мови.

Престиж освітян, високий рівень заробітної плати й дотримання освітніх стандартів стане пріоритетом нової влади.

Віктор Кривенко хоче законодавчо ініціювати повернення заробітчан, зокрема шляхом нарахування трудового стажу, впровадження нульового оподаткування їхніх переказів до України.

Обіцяє впровадити пожиттєве ув'язнення та конфіскацію майна членів родини для топ-корупціонерів.

А також скасує мажоритарну систему як джерело політичної корупції.

Очищення влади від агентури Кремля, інформаторів спецслужб РФ, бойовиків та «агентів впливу» російських церковних підрозділів. Створення високоточної зброї з можливістю досягнення стратегічних об’єктів країни-агресора. Створення супутникового угрупування для потреб оборони. Забезпечення права на володіння зброєю та збройний самозахист з урахуванням світового досвіду. Кандидат зазначає, що забезпечить готовність української армії до миттєвих активних дій зі звільненню українських територій при настанні сприятливих умов.

А також передбачає до 2030 року досягнення річного рівня ВВП 498 мільярдів доларів та рівня середньої зарплати – 988 доларів на місяць, середньої очікуваної тривалості життя – 82 роки.

Буде здійснено формування трирівневої пенсійної системи з наповненням пенсійного фонду за рахунок рентних платежів на використання надр за норвезькою моделлю.

Стратегічний напрямок – євроатлантична інтеграція в економіці й безпеці. Кривенко підтримуємо вступ в ЄС та НАТО.

Збільшення експорту в 5 разів за рахунок створення 200 спеціальних економічних зон та індустріальних парків, Банку розвитку, експортно-кредитного агентства й інших інституцій розвитку. 100  тисяч кредитів інноваційним малим і середнім підприємствам. Вже в 2020 році – введення податку на виведений капітал.

Кандидат виступає за відкритий ринок землі та реформи децентралізації на основі французької моделі.

Декларація

У своїй декларації Віктор Кривенко зазначив трьох осіб – дружину та двох доньок.

У розділі «Об’єкти нерухомості» шість позицій. Кандидат у президенти задекларував дві земельні ділянки у Бориспільському районі, придбані 2015 року, ще дві земельні ділянки належать дружині і знаходяться у Києво-Святошинському районі.

Крім того, Кривенко задекларував квартиру у Києві площею понад 84 кв м, яка належить іншій особі, а він користується нею безплатно. А також у кандидата є садовий будинок площею 158 кв м у Бориспільському районі, придбаний 2017 року.

Зазначив у своїй декларації Кривенко годинник вартістю понад 25 тисяч гривень та меблі на 375 тисяч гривень. Родина користується чотирма транспортними засобами. Віктору Кривенку належить автомобіль Hyunday  Gets 2007 р.в., дружині – Lexus LS 600H L 2008 р.в., Mini Cooper Contryman SD 2015 р.в. Ще однією машиною кандидат користується на безкоштовній основі – це Mercedes-Benz GL500 2007 р.в.

У розділі «Нематеріальні активи» Кривенко зазначив хлібобулочний виріб або борошно, збагачене макро- і мікроелементами, що належить дружині.

Заробив Віктор Кривенко як народний депутат 2017 року понад 246 тисяч гривень і понад 252 тисячі – компенсація витрат, пов’язаних з депутатською діяльністю, ще майже 15 тисяч – зарплата за сумісництвом.

Дружина кандидата як підприємець заробила більша 307 тисяч, за основним місцем роботи – понад 33 тисячі.

Крім того, Віктор Кривенко задекларував готівкою 25 тисяч доларів, 200 тисяч гривень і 7,5 тисячі євро, ще 50 тисяч доларів – позичені третім особам. Такі самі суми зазначені як кошти дружини.

У своїй декларації Віктор Кривенко вказав ГО «Коло», благодій фонд «Коло» та Молодіжну організацію «Пласт».

Сергій Кривонос, 48 років, перший заступник командувача ССО ЗСУ

Сергій Кривонос – полковник Збройних Сил України, перший заступник Командувача Сил спеціальних операцій ЗС України.

Полковник Сергій Кривонос – один з творців ССО. З жовтня 2014 року він обіймав посаду начальника управління спеціальних операцій Генерального штабу, а тепер є першим заступником командувача Сил спеціальних операцій.

Спецназу під його керівництвом вдалося відстояти стратегічний плацдарм в Краматорському аеропорту, який вони обороняли протягом 45 днів у повній блокаді.

Полковник Кривонос і його команда розробили стратегію побудови українських Сил спеціальних операцій у співробітництві з представниками НАТО. Але, за даними журналіста Юрія Бутусова, начальник Генштабу Віктор Муженко негласно усунув Кривоноса від реалізації програми підготовки ССО, через особистий конфлікт.

8 вересня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Також полковник нагороджений орденом «Народний герой України».

Що обіцяє

Кандидат у президенти Сергій Кривонос вважає, що ця війна не може бути припинена шляхом домовленостей, які суперечать інтересам народу України.

Він обіцяє проведення реформи української армії у відповідності до стандартів НАТО та найкращих прикладів (Ізраїль, Швейцарія, США) організації збройних сил та враховуючи власний досвід ведення війни. Перехід від радянської жорстко централізованої системи управління, яка виключає командирську ініціативу.

Кандидат у президенти прихильник професійної контрактної армії. Він обіцяє запровадження загальної  громадянської військової освіти. Впровадження програм підготовки молоді до армійської служби та національно-патріотичного виховання. Водночас Кривоніс пропонує запровадити правові засади для створення та розвитку приватних військових компаній.

Кривоніс ініціюватиме створення Балто-Чорноморського Союзу з природними геополітичними союзниками Україна.

Один з пунктів програми кандидата у президенти – ініціювання розробки та ухвалення нової  Конституції України, у якій зафіксувати право громадян на приватну власність, на зброю та самозахист, на власний опір окупантам та опір спробам узурпації влади. Проведення повної комплексної інвентаризації та систематизації всіх наявних ресурсів.

Cтворення єдиного реєстру громадян, як основи для надання публічних послуг, відкритих реєстрів нерухомого майна та землі, природних ресурсів, виробників товарів та послуг тощо.

Одним із своїх завдань Сергій Кривонос вважає забезпечення економічної безпеки та  повної ресурсної незалежності, насамперед енергетичної, від країни-агресора. Скорочення кількості податків, спрощення та автоматизація їх адміністрування та спрощення податкової звітності, перехід на 100-відсоткові цифрові процедури контактів з громадянами. Встановлення навантаження  на оплату праці (ПДФО + ЄСВ) на рівні не більше 27% та зокрема встановлення податку на доходи фізичних осіб зі ставкою 10+2%, де 10% сплачуються громадянином до бюджету територіальної громади за місцем проживання, а 2%  добровільно до центрального бюджету.

Кандидат обіцяє скасування акцизу на транспортні засоби та електричну енергію, а також впровадження вільного, але повністю прозорого ринку землі.

Пожиттєва заборона перебування на державній службі та роботи в органах місцевого самоврядування для осіб, які отримали судовий вирок за корупцію, та дозвіл на використання для доказової бази справ про корупцію будь-яких аудіовізуальних матеріалів незалежно від законності їх отримання. Впровадити в суспільстві принцип «Не бреши, не кради й не давай красти іншим».

Проведення реформи внутрішніх силових структур з поділом на державні та муніципальні (громад) з різними принципами формування. Заміна медицини лікування захворювань на медицину збереження та розвитку здоров’я, запровадження державного медичного страхування, розвиток інфраструктури підтримки здорового способу життя тощо.

Створення умов для української гуманітарно-культурної експансії, залучення до цього української діаспори.

Декларація

У своїй декларації за 2017 рік кандидат у президенти Сергій Кривонос зазначив двох членів родини – дружину та доньку.

З об’єктів нерухомості Сергій Кривонос квартиру у Хмельницькому площею понад 84 кв м, власником якої значиться КЕВ.

Кандидат у президенти 2017 року заробив понад 319 тисяч гривень, дружина – більше 119 тисяч гривень, донька – майже 2,5 тисяч гривень.

Зі збережень у полковника Кивоноса 45 тисяч гривень.

Руслан Ригованов, 45 років, начальник ДП

Руслан Ригованов – виконувач обов'язків начальника державне підприємство «Севастопольський морський рибний порт», безпартійний, самовисуванець.

Народився у місті Горлівка на Донеччині. Навчався у Московському технологічному університеті. Спеціальність – МВА, вищий менеджмент. Є переселенцем. Був одним із керівників Комітету у справах вимушених переселенців.

Був помічником народного депутата України Наталії Веселової з фракції «Самопоміч». У 2017 році був звільнений від виконання обов’язків через участь у політичних шоу на російських телеканалах.

Один із засновників ГО «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний організаційний центр», ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщині». Був членом ради МПО м. Києва від Дарницького району у «Силі Людей».

Одружений, виховує двох дітей.

Що обіцяє

Пріоритетними напрямки діяльності на посаді президента Руслан Ригованов називає безпековий вимір – україноцентричність;  макрорівень:  Україна – неподільна і суверенна; мікрорівень: заможні самостійні громади. Самореалізація окремого громадянина, як стимул розвитку громади.

Є прихильником введення воєнного стану на всій території України до повного  відбиття військової агресії та повернення непідконтрольних територій Донеччини та Луганщини і республіки Крим в Україну; вирішення екологічних проблем та проблем з корупційною складовою чинної системи.

Формування системи прямого народовладдя. На основі ІТ технологій створена система участі народу в прямому керуванні Республікою.

Прийняття та впровадження стратегії розвитку України на принципах україноцентричності, недомінації, цілісності та гідності окремого громадянина.

Кандидат обіцяє проведення аудиту країни, легалізацію «приватизованого майна» олігархами шляхом обов’язкової доплати до реальної ринкової вартості придбаного ними майна.  Очікуваний результат: погашення боргів держави в п'ятирічний період.

Приведення стандартів до єдиних норм Європейської системи нормативів. Вступ у НАТО.

А також Руслан Ригованов у своїй програмі зазначив, незважаючи на результати виборів, використовуватиме усі можливості для вирішення питань соціального захисту Воїнів та ветеранів АТО та ООС, громадян постраждалих від бойових дій. Прагне притягнути до кримінальної відповідальності осіб винних у смертях Українців та втрати нашої території.

Декларація

У своїй декларації кандидат у президенти Руслан Ригованов зазначив дружину , сина та доньку.

У розділі «Об’єкти нерухомості» зазначено два пукти – квартира площею понад 82 кв м та офіс 16 кв м у Горлівці, які належать дружині. Крім того, у Вікторії Ригованової є два автомобілі Сhevrolet Тakuma UA75z 2007 р.в. та ГАЗ-31029 1996 р.в.

Дружина кандидата у президенти є бенефіціаром ТОВ «Донбасземлересурс» та ТОВ «Торговий дім «Український фарфор». Обидві компанії зареєстровані у Горлівці. Ригованов задекларував корпоративні права у сільського господарському обслуговуючому кооперативі «Консультаційно-практична платформа «Центр розвитку та підтримки агросектору», а також у Центрі розвитку рибних господарств та відновлення біоресурсу.

Відповідно до декларації за 2017 рік, Руслан Ригованов мав заробітну плату у розмірі понад 80 тисяч гривень. Окрім того, інші його доходи становили 6848 гривень. Його дружина – понад 61 тисячу гривень та інших доходів – 11 тис. 128 грн. Готівкою Ригованов має 8 тисяч доларів.

Юрій Тимошенко, 57 років, народний депутат

Юрій Тимошенко – нацгвардієць, народний депутат України 8-го скликання.

Народився у Ставропольському краї Росії. 1979 року закінчив Івано-Франківське кооперативне професійно-технічне училище і отримав фах – продавець-консультант.

Тимошенко працював експедитором, ремонтником.

Брав активну участь у всіх історичних подіях національно-визвольної боротьби на Прикарпатті з червня 1989 року, в складі «Української Гельсінської спілки», співзасновник товариства «Меморіал» у 1989 році в Коломиї, та учасник, всіх його розкопок, член Коломийської станиці братства вояків ОУН-УПА, член ГФзОГП Коломийське МРО «Народна самооборона Коломийщини».

З травня 2014 року — гвардієць Першого батальйону оперативного призначення імені генерала Кульчицького Національної гвардії.

Одружений, має чотирьох дітей.

Найімовірніше, Юрій Тимошенко є технічним кандидатом, який має відтягати голоси Юлії Тимошенко.

Що обіцяє

Юрій Тимошенко обіцяє відновити територіальну цілісність України, встановити контроль над державним кордоном; повернути Автономну Республіку Крим, анексовану Російською Федерацією, а також забезпечити вступ України у НАТО та забезпечити розбудову української армії за стандартами НАТО, створити загальнодержавну систему воєнної мобілізації.

Натомість з РФ Юрій Тимошенко хоче запровадити візовий режим і загалом припинити транспортне сполучення з країною-агресором.

Відкрити ринок землі сільськогосподарського призначення, при цьому дозволити купівлю землі тільки громадянам України та обмежити обсяги землеволодіння однією особою.

Запровадити широкомасштабну програму енергозбереження; наростити власний видобуток вуглеводнів; стимулювати розвиток нетрадиційних джерел енергії, суттєво скоротити використання імпортного газу як у промисловості, так і у житлово-комунальній сфері.

Підвищити прожитковий мінімум та мінімальну пенсію до розміру, який забезпечує людині достойне життя. Навести лад у медичній галузі, ліквідувати ганебну практику корупційного фінансування медичних процедур та операцій; зробити медицину якісною та доступною у кожному населеному пункті України, для кожної людини незалежно від віку та рівня доходів.

Створити умови для жорсткої протидії розповсюдженню російського  або будь-якого іншого ворожого інформаційно-пропагандистського продукту.

Створити реєстр молодих управлінських кадрів, які на конкурсній основі замінять неефективних управлінців в органах влади.

Зняти депутатську недоторканність з народних депутатів України та інших категорій, окрім осіб, які виконують безпекові функції.

Декларація

У декларації Юрій Тимошенко зазначив двох члені родини – дружину та сина.

В розділі «Об’єкти нерухомості» шість пунктів. Три земельні ділянки у Коломиї, одна з яких належить дружині, іншу – вона орендує, а один наділ – кандидата у президенти. У Києві Тимошенко орендує квартиру площею 66 кв м. Крім того, у Коломиї дружина володіє магазином площею 174 кв м. Крім того, у родини є будинок площею 136 кв м.

Заробив 2017 року Юрій Тимошенко майже 239 тисяч гривень, а дружина – майже 32 тисячі гривень.

Заощаджень у родини немає.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: