Нові Санжари та Винники: чи можна було уникнути агресивної поведінки людей

IMG_6409

Минулого тижня спалахнули акції протесту через людей, евакуйованих з Уханя, спочатку у Винниках, що біля Львова, а потім у Нових Санжарах на Полтавщині.

Обидві події мали схожий початок – відсутність офіційної інформації і поява дописів у соцмережах від політиків про прибуття евакуйованих. У Винниках олії у вогонь підлила виписка хворих і знову ж таки брак офіційних пояснень. І тільки за якийсь час в облдержадміністрації завили, що це всього лише навчання. Зволікання влади призвело до того, що біля госпіталю з’явилися блокпости і шини, які забрали лише тоді, коли стало зрозуміло, що літак з евакуйованими прибуде не до Львова.

Ситуація у Нових Санжарах розвивалася ще драматичніше. Як згодом стало відомо, першоджерелом інформації про прибуття на Полтавщину евакуйованих став лідер місцевої Соцпартії Киви Сергій Чередніченко. Вкид він зробив ще 19 лютого, тобто у день подій у Винниках.  Крім того, згодом місцеві мешканці розповіли про смс-повідомлення, які вони отримували. Людей закликали вийти з протестами і не допустити прибуття до селища евакуйованих. До того ж у повідомленнях наголошувалося, що люди начебто вже хворі на коронавірус і становлять небезпеку для оточуючих.

Реакції довго не довелося чекати, і вже 20 лютого під стінами медичного центру НГУ зібралися натовпи. Штовханина, палаючі шини, розбиті вікна автобусів і кілька кримінальних проваджень – наслідки акції протесту. На місце події терміново прибули прем’єр-міністр Олексій Гончарук, міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Зрештою евакуйованих з Китаю таки заселили у санаторій, де вони перебувають і досі.

Тим часом у Нових Санжарах зникає паніка через коронавірус, натомість сюди з’їжджаються волонтери – везуть книги та солодощі, а також намагаються допомогти, чим можуть, місцеві.

Учора, 23 лютого, у Нові Санжари приїхали близько двох десятків волонтерів з Харкова. На знак підтримки евакуйованих з Уханя, які зараз перебувають у медичному центрі Національної гвардії,  харків’яни розфарбували міст через Ворсклу у кольори українського прапора. Також волонтери привезли фрукти та солодощі.

Серед прибулих з Китаю в обсервації перебуває журналіст Олександр Махов. На своїй сторінці у Фейсбуку він написав: «Друзі! Ви всі неймовірні! Нам прийшли книжки українською, англійської та іспанською мовами! Іноземці вже частину розібрали. Всі розчулені такою підтримкою! Просять передати величезну подяку!»

Вирушив у Нові Санжари і волинянин Олександр Князєв. Про це він написав у своїй сторінці у Фейсбуку: «Українець свого в біді не залишить! Луцьк вітає українців, які зараз на карантині в Нових Санжарах. У мене вчора двічі сів телефон — люди переживають, питають, що вам привезти, чого не вистачає. Ми їдемо до вас, друзі, будемо в понеділок!

Дуже раді, що наші земляки повернулися на Батьківщину. Ви змучені і потребуєте підтримки, але махали нам, коли приїхали, показували сердечко з рук. Хочемо привітати вас як годиться, з гостинністю і турботою. Ви вдома!

Дякую всім, хто підтримав ініціативу словом і ділом.

Хочу дещо відповісти скептикам і хейтерам. Наразі українці справили погане враження. Хай буде і добре враження. Якби 100-200 машин з України приїхало, то стало б краще не тільки землякам на карантині, але й багато кому навколо. Їм багато передають солодощі і фрукти, вони діляться з дитбудинками. Там адекватні люди, розберуться. Ми веземо все для спорту й дозвілля. Крім усього, мій пост дав можливість долучитися всім, хто не має змоги приїхати сам. Лучани теж передали свої вітання й подарунки. Це чудово!

Вірус руйнує тіло, байдужість руйнує душу».

Не залишаються осторонь і мешканці Нових Санжар, які теж поспішають до медичного центру, щоби передати людям в обсервації книжки, пазли, солодощі та фрукти.

Водночас заступник міністра внутрішніх справ Іван Варченко під час брифінгу заявив, що волонтерам заборонили передавати харчові продукти українцям, яких евакуювали з Китаю до Нових Санжар. А якщо хтось залишатиме продукти у Червоному Хресті, то там самі вирішуватимуть, що з ними робити.

Сьогодні в обсерваторії разом з евакуйованими залишається міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька, яка пішла на такий крок після того, як у селищі спалахнули масові акції протесту.

Чому люди так відреагували і чи можна було уникнути агресивної поведінки ІА Дивись.info запитала у психолога Анни Мозгової.

«Агресія є природною відповіддю на стимул, який ми сприймаємо як загрозливий. Коли нас щось лякає – ми нападаємо у відповідь. Умовно «позитивною» функцією цієї реакції є те, що ми захищаємось. Основною ж розбіжністю «позитивної» і «негативної» функції цієї реакції є лише її доцільність, підтвердження: чи нам дійсно щось загрожує. Так, люди часто агресують у відповідь на щось, що їм не зрозуміло, не властиве, є інакшим. Бо водночас це інакше несе небезпеку і загрозу. Особливо до такої реакції схильні люди з менш гнучким мисленням і, відповідно, вужчим світоглядом, консервативним мисленням», – каже Анна Мозгова.

Водночас психолог переконана, що ситуації, яка склалася спочатку у Винниках, а потім у Нових Санжарах на Полтавщині, цілком можна було уникнути.

«Запобігти такій різкій реакції можна (і практикується) через пояснення, роз’яснення, заспокоєння. Якщо щось невідоме викликає страх, а за ним агресію – відповідно, його необхідно зробити зрозумілим. Так, гідне інформування та пояснення вберігає людей від хаотичних дій, які є природними в ситуаціях небезпеки», – резюмувала психолог.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: