За 5 років ми навчилися не тільки використовувати свої кошти, а й залучати фінансування, - Галина Гичка

unnamed

П’ять років Галина Гичка була головою Пустомитівської районної ради. Зараз вона балотується на голову об’єднаної територіальної громади.

ІА Дивись.info поспілкувалася з пані Галиною про її минулу роботу, досягнення, а також про те, що потрібно реалізувати у районі.

– Пані Галино, ви були головою Пустомитівської районної ради. Можете назвати свої досягнення, що вдалося зробити за цей час, а що хотіли б ще зробити?

– Основне що ми реалізували – це об’єднались, ми залишили політичні гасла осторонь і зрозуміли, що нам потрібно для розвитку пустомитівської громади.

Основним  завданням було зробити те, що потрібно людям – це інфраструктура, дороги. І ці дороги були зроблені за п’ять років. З 450 кілометрів місцевих доріг державного значення було зроблено 420-ть. Ми єдині в області на той час прийняли програму підтримки середнього капітального ремонту доріг, що дало можливість дати субвенцію облатодору, щодо виготовлення документації і співфінансування усіх доріг, які робилися в Пустомитівському районі.

Хочу також подякувати за велику співпрацю депутату Верховної Ради Богданові Дубневичу, а також депутатам обласної ради, чинним районним депутатам. Адже ті проєкти, які робилися в районі, були всі реалізовані. Серед них великий інвестиційний проєкт дороги Львів-Пустомити-Меденичі, що дало можливість таким населеним пунктам як Наварія, Пустомити, Щирець стати містами з прекрасною інфраструктурою, з озелененням, освітленням, тротуарними переходами та іншим благоустроєм.

За 5 років ми навчилися не тільки використовувати свої кошти, а й залучати інші джерела фінансування. Нам вдалось додатково залучити 60 млн європейських грошей. Не було закрито жодної школи, садочка чи народного дому. Ми лише відкривали, робили капітальні ремонти і будували нові. За 5 років діяльності в нас збудовано з нуля 4 школи. Було відкрито додатково понад 36 дитячих дошкільних груп, збудовано 4 садочки, відремонтовано безліч дошкільких установ.

Окрім того, було відремонтовано амбулаторії, а 8 акушерських відділів сімейних амбулаторій збудовані за програмою «Доступна медицина». Також було одержано транспорт  на усі амбулаторії Пустомитівського району.

Щодо культури, в районі була прийнята програма розвитку культури, за місцеві бюджети відремонтовані майже усі народні доми. Так само ми брали участь в обласних конкурсах мікропроєектів, що дало можливість дофінансувати їх з районного бюджету, і понад 300 проєктів за цей період було реалізовано.

Варто розповісти також про розвиток спорту в нашому районі. Більше 46 полів зі штучним покриттям було зроблено за цей період, вмонтованих спортивних та дитячих майданчиків важко перелічити. Немає такого населеного пункту, де б його не було.

Окрім того, за час нашої каденції реалізовувались різні благодійні акції. Ми тут були першопрохідцями. Як приклад, «Яблунева ялинка», яка мала на меті залучення коштів благодійників, людей доброї волі, дала нам можливість зробити меморіальний комплекс борцям за волю України, нашим героям сьогодення - героям Небесної Сотні та воїнам АТО. Також була можливість відремонтувати спалений музей-криївку в Басівці, встановити меморіальний комплекс загиблим у Першій світовій війні, де похоронено 111 січових стрільців. Також зроблено ремонт кімнати матері і дитини дитячого відділення. Цьогорічна «Ялуневу ялинку» через пандемію коронавірусу подарували нашій лікарні, завдяки чому були придбані кисневі концентратори, які дуже важливі у боротьбі з цією хворобою. Крім цього, був у нас районний конкурс мікропроектів, який є заслугою нашого депутатського корпусу, інші районні ради такого не мали. Це дало можливість реалізувати понад 50 проєктів у нашому районі.

– Які труднощі у вас виникали за час каденції? 

– Хто стукає – тому відкривають, або ж один в полі – не воїн. Ми побачили колективну роботу, в якій була задіяна команда однодумців, в розумному діалозі ми завжди знаходили точку дотику і реалізовували ті всі проєкти. Було зрозуміло, що можна тягнути ковдру кожен на себе, проте  ставили пріоритети і рухалися по стратегії розвитку нашого району. За 5 років нашої каденції в нас зібралася група однодумців, як велика родина, яка дбає про розвиток рідного населеного пункту, про розвиток рідної Пустомитівщіни.

– Чому ви вирішили йти на голову ОТГ?

– Відбулась прекрасна реформа децентралізації, тож тепер дедалі більше повноважень йдуть на органи місцевого самоврядування, тепер реформа децентралізації наближує послуги ближче до людей. Це фінансова та адміністративна незалежність, тепер громадам зрозуміло, на що треба використовувати кошти. Але, крім великих повноваження, це і дуже велика відповідальність. Згідно з законом про адміністративно державний устрій, Пустомитівського району немає, тепер це  частина великий Львівський району, який охоплює 22 громади, з них 9 – Пустомиівського району.  Цей великий район буде налічувати близько 1 млн 200 тис населення, 400 тис з яких це приміські райони, переважно сільські. І виникає питання: чи ми будемо почуті у великому Львівському районі? Саме через це я йду на голову об’єднаної територіальної громади, щоб оті справи, які ми втілили в районі, продовжити.

За 5 років у нас є певні здобутки, досягнення. Ми навчили залучати додаткові кошти, ми навчили писати проєкти, ми навчили відкривати двері у владних структурах і ми знаємо, як це зробити. У нас команда професіоналів, однодумців, і через це хочеться, щоб всі наші починання були реалізовані і в об’єднаній територіальній громаді.

– Якими будуть ваші перші кроки у разі перемоги?

– Перший крок – це команда. Команда однодумців та професіоналів.  У Пустомитівській районній раді було започатковано, що на усі ключові посади залучаються фахівці, професіонали на конкурській основі. І разом з такою потужною командою, яка знає свою справу, можна рухатися далі.

Фактично голова ОТГ - це є топ-менеджер, найнятий громадою для успішного введення фінансових  та  господарських справ.  Людина, яка вміє залучити кошти, вміє заробляти їх та вміє прозоро і публічно розпоряджатись ними.

Тож я вважаю, що найперший крок – це команда, другий – публічність і прозорість діяльності органів місцевої влади.

Можливо, саме зараз той час, коли Пустомитівській ОТГ потрібна сильна жінка, саме тому я іду туди, щоб стати першою жінкою об’єднаної Пустомитівської територіальної громади.

*Вибори-2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: