П'ятірка унікальних музеїв Львівщини, які має відвідати кожен

IMG_2250-747x420
фото ілюстративне, з архіву редакції.

Одними із найпопулярніших локацій для відвідин є музеї. Нині багатьох важко здивувати традиційними експозиціями, тому з кожним роком у всьому світі вигадують щось цікаве та непересічне.

ІА Дивись.info розповідає про п'ять унікальних музеїв у Львові та області, які точно сподобаються мандрівникам і які поки що не є дуже популярними.

Музей загиблих літаків

У селі Хоросно біля Львова у листопаді торік з'явився музей загиблих літаків. Тут можна побачити уламки дванадцятьох авіасуден. А також його створили, обстеживши 38 місць падіння літаків в 1939-1945 роках на території Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської областей. Перший з літаків був віднайдений в 2015 році.

Першим експонатом був віднайдений біля гори Яйко-Ілемське (Івано-Франківська область) німецький бомбардувальник Junkers Ju 88. Біля Буковеля було віднайдено Junkers Ju 52, а біля Долини — Heinkel He 111.

Раніше ІА Дивись.info побувала у музеї: велику історію можна прочитати тут.

Музей працює за попереднім записом за номером +38 0671091939 або 38073091939.

Музей-садиба провідника національно-визвольного руху

На Дрогобиччині відкрили Музей-садибу полковника, провідника українського національно-визвольного руху Андрія Мельника. Відкриття музею приурочили до 130-ї річниці від його дня народження.

Музей-садиба облаштована у рідному селі провідника ОУН Волі Якубовій, у будинку початку ХХ  ст., в якій колись проживали родичі Андрія Мельника. Експозиція музею розміщена у кімнатах будинку.

Одна з кімнат збереглась у автентичному вигляді – з глиняною підлогою. У ній зібрані речі побутового вжитку, господарські інструменти, які використовувались сільськими майстрами в той час. Частина з них належала родичам полковника. Інша частина оселі присвячена безпосередньо життю  Андрія Мельника та його участі в національно-визвольному русі.

Єдиний в Україні музей тифлотехніки

На вулиці січових Стрільців, 5 у Львові діє єдиний в Україні музей тифлотехніки. Він розлігся у спецбібліотеці імені Тараса Шевченка УТОС.

Фото Вікторії Капустинської

Нині музей налічує близько 700 експонатів, тут представлена історія тифлотехніки, ретротифлотехніки, а також зберігаються сімейні раритети – цікаві радіо, програвачі, телевізори.

Детальніше про нього можна прочитати у статті ІА Дивись.info «Світ незрячих: у Львові діє єдиний в Україні музей тифлотехніки».

Музей природи

Природній заповідник «Розточчя» — унікальна пам'ятка Львівщини.

Тутт зібрані відразу всі види рельєфу: тут є скельні гряди з мальовничими обрисами і зарослі різнотрав’ям долини, бурхливі річкові потоки і непрохідні ліси, болотисті ділянки і красиві ставки. І все це розташовано на площі у 2000 гектарів.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Серед особливо популярних місць заповідника – Гострий Горб, найвища скеля, яка височить над Розточчям на висоті майже 400 метрів. Вона – частина цілої гряди, яка тягнеться від Львова до Страдчанських лісів і далі. Також у заповіднику присутня багата флора і фауна.

Адреса: T1425, Яворівський район, Львівська область, 81080

Де можна побачити багато світлин

Проєкт Львівського Фотомузею, що за адресою Коперника, 46/1а, зараз на стадії створення і тому працює в черговому режимі, та там можна побачити тисячі предметів майбутньої експозиціії. Створює його львовознавець та фотограф Роман Метельський.

 

 

Найстарший експонат майбутньої виставки – альбом фотографій кінця ХІХ століття. Серед фотографій  є і фото Єлизавети Баварської – дружини імператора Франца Йосипа І, відомої під ім’ям Сісі. Більше про майбутній музей можна дізнатися за цим посиланням.

  • До речі, якщо ці вихідні ви хочете провести, переглядаючи цікаві фільми, радимо обрати стрічку ось тут.
  • Вісім ідей, як провести вікенд 16-17 жовтня у місті є за цим посиланням.
  • Більше локацій для мандрівок на Львівщині чи на Західній Україні, можна знайти, зазирнувши сюди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: