Столтенберг не прийняв вимогу Путіна про недопуск України до НАТО

283264c-02f3d9e-stoltenberg690--2-

Російська Федерація вимагає від НАТО офіційно відкликати обіцянку про можливе членство України, яка була озвучена на саміті 2008 року у Бухаресті.

Кремль також наполягає на юридичному закріпленні домовленості про нерозміщення США та іншими країнами НАТО ударних систем озброєнь, які "створюють загрозу Російській Федерації, на території сусідніх із нею країн, що як входять, так і не входять до Північноатлантичного альянсу", пише УП.

Крім того, Москва вимагає відведення районів оперативних навчань на узгоджену відстань від лінії зіткнення Росія-НАТО; погодження граничної дистанції зближення бойових кораблів та літаків для запобігання небезпечній військовій діяльності, насамперед – у балтійському та чорноморському регіонах; відновлення регулярного діалогу між оборонними відомствами по лінії Росія-США та Росія-НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у п'ятницю відхилив вимогу Росії до Заходу не допустити приєднання України до Північноатлантичного альянсу, і нагадав, що питання про входження до альянсу вирішуватимуть країни-члени та сама Україна.

"Відносини НАТО з Україною вирішуватимуть 30 союзників щодо НАТО та сама Україна – і ніхто інший. Ми не можемо погодитися з тим, що Росія намагається відновити систему, де великі держави, такі як Росія, мають сфери впливу, де вони можуть контролювати або вирішувати, що можуть робити інші держави", - заявив Столтенберг.

Як повідомляє УНН, МЗС Грузії вважає неприйнятною заяву МЗС РФ про необхідність скасувати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що Грузія і Україна стануть його членами.

“МЗС вважає неприйнятною заяву МЗС РФ, згідно з якою Російська Федерація “вважає за необхідне скасувати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що Грузія і Україна стануть його членами”, — йдеться в повідомленні.

“Вищезазначене є надзвичайно важливим політичним рішенням, заснованим на консенсусі, заснованим на фундаментальному принципі міжнародного права, згідно з яким всі держави мають суверенне право обирати свій власний зовнішньополітичний курс. Однак це рішення засноване на статті 10 івнічноатлантичного договору, згідно з якою будь-яка європейська країна може стати членом НАТО, яка розділяє принципи договору і вносить внесок у безпеку Північноатлантичного регіону”, — наголошується у повідомленні.

Повідомляється, що рішення, прийняте на саміті в Бухаресті, повторювалося на всіх Самітах НАТО, що відбулися після 2008 року. У комюніке, прийнятому на саміті НАТО в Брюсселі в 2021 році, підкреслюється, що союзники вважають неприйнятним втручання будь-якої третьої сторони у визначення зовнішніх пріоритетів країн.

“Зважаючи на все вищевикладене, будь-яка заява, зроблена третьою стороною щодо перегляду рішення Бухарестського саміту, яке суперечить основоположним принципам і нормам міжнародного права, неприйнятна для Міністерства закордонних справ”, — йдеться у повідомленні.

У МЗС Грузії підкреслили, що головним викликом європейської та євроатлантичної архітектури безпеки сьогодні є дії Російської Федерації, які проявляються в окупації та анексії територій сусідніх суверенних країн, ігноруванні основних принципів міжнародного права та невиконання зобов’язань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: