Штучні, живі чи у горщиках: яку ялинку принести додому на свята

IMG_4817-630x420

На порозі новорічно-різдвяних свят настав час чепурити один із найголовніших символів — ялинку.

Хто забарився та не знає, як обрати дерево, ІА Дивись.info підготувала кілька порад.

Жива VS штучка

Спершу потрібно зробити вибір, яке саме дерево ви хочете прикрасити на свята у своїй оселі. Більшість вважає, що штучна ялинка — вдала інвестиція, бо атмосферу вона даруватиме не один рік, інші ж — за живе дерево, бо пластик — це екологічно неправильно. Та й від натурального дерева вдома буде хвойний запах, при цьому цей аромат не тільки приємний, але й корисний: вічнозелені дерева виділяють в повітря ефірні олії, які мають бактерицидну дію і використовуються для профілактики респіраторних захворювань та дезінфекції.

Фото: pikwizard.

«На питання «яка ялинка екологічна?» однозначної відповіді немає. Бо й саме поняття «екологічність» доволі умовне й розмите. Штучна ялинка — продукт нафтопереробки, що не дуже добре. Але якщо ви будете прикрашати її 5-10 років, а потім віддасте на переробку чи повторно продасте, це компенсує екологічну шкоду від її виробництва», - пояснює ІА Дивись.info екоблогерка Анна Шередько.

На її думку, хорошим варіантом є жива ялинка, якщо дерево вирощене у спеціальному лісництві за належних умов.

«Про це свідчать сертифікати, які варто запитувати у продавців. Відсутність документів може означати, що ялинку зрубали в лісі/ заповіднику. Після свят живе дерево (обов'язкове без жодних прикрас!) раджу здавати в зоопарки чи притулки на корм і підстилки тваринам», — радить експертка.

Читайте також: Різдвяна ялинка: де виникла традиція її прикрашати і як вона з’явилася в Україні

А як обрати «легальну» ялинку

Для того, аби не придбати на ринку різдвяного дерева, яке зрубали незаконно, варто знати декілька важливих факторів, кажуть у Державній екологічній інспекції України. 

Спершу необхідно попросити продавця показати товарно-транспортну накладну на дерева. У цьому документі особливу увагу зверніть на породу – сосни чи ялинки. Якщо у місці продажу пропонуються інші види дерев, то на кожен з них має бути оформлена окрема накладна. Згодом проконтролювати наявність бирки з штрих-кодом та ідентифікаційним номером на дереві. Якщо її немає, а продавець показує наявність цих бирок окремо від ялинок, це точно означає нелегальний продаж.

Фото: ZAKUPY.LVIV.UA

Бирки прикріплюються одразу після вирубки лісгоспами, а тому зняти їх, не розірвавши, неможливо, зазначають фахівці.

Перевірити легальність ялинки можна, знайшовши ідентифікаційний код з бирки на сайті системи Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру (ЛІАЦ).

Як доглядати за живою ялинкою

Вічнозелена красуня потребує особливого догляду, адже у приміщенні вона швидко пожовтіє та обсиплеться. Для того, аби продовжити її термін життя, завбачливо подбайте, щоб дерево стояло одалі від батареї опалення, у воді, змішаній з кількома ложками гліцерину.

Фото: Awesome content

У скільки вона обійдеться

Нинішнього року ялинку на Львівщині можна буде придбати від ста гривень. У місцевому ОУЛМГ розповіли, що лісогосподарські підприємства зрубили понад вісім тисяч дерев для продажу.

На що зважати при виборі штучної ялинки

Попри те, що штучні різдвяні дерева можна знайти за дуже привабливими цінами, не поспішайте купувати першу-ліпшу, особливо варто бути уважним при замовленні атрибуту свята в інтернеті.

Фото: Awesome content

Оцініть, з чого зроблена штучна ялинка: це є найважливішим етапом вибору. Її матеріал повинен бути міцним і не мати різкого запаху.

Слід звернути увагу на те, щоб на коробці було зазначено, що ялинка зроблена з вогнетривкого пластику або поліетилену. Барвник бажано повинен бути натуральний і стійкий до вигорання і води. Як і при виборі живої ялинки, приділіть увагу її голкам і гілкам. Голки не повинні деформуватися, коли ви стискаєте їх у руках, і випадати, якщо ви злегка посмикаєте за них. Щоб оцінити якість, досить зігнути кілька гілочок.

Альтернативи

Нині також є популярною ідея —  ялинка в горщику. Нині її можна придбати на ринках орієнтовно від 300 гривень.

«Така покупка має сенс, якщо ви знаєте, як доглядати за деревом у майбутньому», — додає Анна Шередько.

І каже, що найбільш екологічний варіант — відмовитися від ялинки. Прикрасити дерево у дворі, зібрати хвойні гілки в парку і зробити вінок, змайструвати альтернативну ялинку з книжок/подарунків/полиць, та з будь-чого.

«Усе ж головний атрибут зимових свят — не зелене дерево, а внутрішній настрій і родинні традиції», — каже екоекспертка.

Фото: Awesome content.

Нагадуємо, у Львові вирішили, де цього року городяни зможуть придбати легальні ялинки. Із локаціями можна ознайомитись за цим посиланням.

Торгівля запрацювала з 4 грудня до першого січня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: