Як американські ЗМІ бачать плани Путіна

russia
Фото з відкритих джерел.

Україна стала головною гарячою точкою у відносинах Москви із Заходом, адже російські війська зосереджені поблизу її кордону, а сили НАТО перебувають у стані готовності на випадок нападу Росії на свого партнера. 

Україна стала головною гарячою точкою у відносинах Москви із Заходом, адже російські війська зосереджені поблизу її кордону, а сили НАТО перебувають у стані готовності на випадок нападу Росії на свого партнера.

Ось деякі з причин, з яких президент Росії Володимир Путін так стурбований Україною і чому він вирішив довести кризу до кінця саме зараз, стаття Reuters.

Росія VS Захід

Після закінчення Холодної війни НАТО розширилося на схід, прийнявши 14 нових країн, включаючи держави колишнього Варшавського договору і три країни Балтії, які колись входили до складу Радянського Союзу. Росія розцінила це як загрозливе посягання на свої кордони і продовжила стверджувати, що це було зрадою західних обіцянок.

Україна не є членом НАТО, але з 2008 року дала обіцянку, що в кінцевому підсумку вступить в нього. Після вигнання проросійського президента 2014 року вона стала політично ближчою до Заходу, організувала спільні військові навчання з НАТО і почала поставки зброї, включаючи американські протитанкові ракети Javelin і турецькі безпілотники.

Київ і Вашингтон розглядають це як законні кроки до зміцнення оборони України після того, як Росія захопила Крим 2014 року і надала підтримку сепаратистам, які все ще борються з урядовими військами на сході України.

Путін каже, що зростаючі зв'язки України з Північноатлантичним альянсом можуть зробити її стартовим майданчиком для ракет НАТО, націлених на Росію. Він вважає, що Росія повинна встановити «червоні лінії», щоби запобігти цьому.

Росія відкидає підозри України і США в тому, що вона готує вторгнення в країну, заявляючи, що реагує на погрози і провокації. Путін хоче гарантій безпеки від Заходу, включаючи скасування обіцянки Києву про членство в НАТО.

Географія та ресурси

Україна є другою за величиною країною в Європі після самої Росії, має великі порти на Чорному морі і межує з чотирма країнами НАТО. Це великий експортер кукурудзи та пшениці.

Європа залежить від Росії приблизно на третину від її природного газу, який забезпечує Путіну важелі впливу в будь-якій суперечці з Заходом, а один з магістральних трубопроводів проходить через Україну.

Контроль над українською територією, яку він перетинає, підвищив би безпеку російських трубопроводів, але більшість аналітиків вважають малоймовірним, що Росія спробує захопити великі ділянки української території, оскільки військові витрати будуть занадто високі.

Історія

З розпадом Радянського Союзу 1991 року Росія втратила контроль над 14 колишніми республіками, в яких вона раніше домінувала, але втрата України була найболючішою.

Ці дві держави були пов'язані з ІХ століття, коли Київ став столицею стародавньої держави Русь; 988 року його правитель, князь Володимир Великий, прийняв християнство. З 1654 року Росія і Україна були об'єднані договором під владою російського царя.

Ці дві країни говорять схожими мовами і пізніше разом з Білоруссю утворили слов'янське ядро Радянського Союзу. Багато росіян відчувають зв'язок з Україною, яку вони не відчувають з іншими колишніми радянськими республіками, як ті, що в Прибалтиці, на Кавказі і в Центральній Азії.

Путін згадав про це в довгому есе в червні 2021 року, в якому він сказав, що росіяни і українці - один народ, що розділяє єдиний «історичний і духовний простір», і що поява «стіни» між ними останніми роками була трагічною. Київ відкинув його доводи як політично вмотивовану і спрощену версію історії.

Задуми та мотиви Путіна

Путін, який колись назвав розпад Радянського Союзу найбільшою геополітичною катастрофою минулого століття, присвятив своє президентство відновленню впливу Москви на всьому пострадянському просторі, кидаючи виклик Заходу і намагаючись затвердити Росію в якості світової держави.

Змушувати світ гадати про можливе вторгнення в Україну відповідає цим цілям. Це висунуло вимоги безпеки Росії на перше місце в міжнародному порядку денному і змусило президента США Джо Байдена відновити діалог з Путіним.

Пристрасні публічні заяви Путіна щодо України наводять на думку, що його дії продиктовані як особистими переконаннями, так і політикою. Події там визначили злети і падіння його правління – прозахідні революції 2004 і 2014 років завдали удару по російським інтересам, але Путін представив захоплення Криму як історичну перемогу.

Після 22 років перебування на посаді верховного лідера Росії деякі аналітики вважають, що він, можливо, розмірковує про свою власну спадщину і хоче завершити незакінчені справи в Україні, заблокувавши її рух на Захід і повернувши її в російську сферу впливу – те, про що Україна, НАТО і Сполучені Штати говорять, вони ніколи не приймуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: