На Львівщині двоє людей потрапили до лікарні через укуси змій

змія
Фото з відкритих джерел.

У Львівській області зафіксували ще два випадки укусів змій. До стаціонару потрапили двоє людей.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Максим Козицький вранці 30 травня.

Каже, що потерпіли 42-річний мешканець Самбірського району а також 81-річна жінка зі Стрийщини.

Обох ушпиталили. Медики оцінюють їхній стан як середньої важкості.

Що потрібно знати

Карпати та Західний регіон України не належить до територій з великим розмаїттям плазунів. У нас поширені лише чотири види змій, тоді як загалом по Україні – їх одинадцять. У Львівському регіоні найпоширенішеними є гадюка звичайна, вуж звичайний, мідянка та полоз лісовий. Небезпечна лише гадюка звичайна.

Гадюка звичайна відрізняється від вужа значно меншими розмірами тіла, чітко відмежованою від тулуба трикутною головою і зигзагоподібним рисунком на спині. Колір тіла мінливий – від світлих до майже чорних відтінків.

Варто пам’ятати деякі особливості їх поведінки.

  • Щодо людини гадюка не агресивна. При зустрічі завжди намагається втекти. Ніколи не переслідує людину. Живиться невеликими хребетними тваринами. Значну частину раціону становлять гризуни, яких гадюка умертвляє з допомогою отрути. Гадюка кусає людину тоді, коли на неї необережно наступити серед високої трави, або коли змія загнана в пастку і перекриті всі шляхи втечі та коли змій намагаються взяти в руки.
  • Укус змії – акт самозахисту. При цьому зуби виступають допереду і під час укусу проникають у тіло жертви. Укуси отруйних змій глибокі і болючі.

Симптоми отруєння

  • В ураженій ділянці тіла з’являється неспецифічний біль (удар кинджала), відчуття печії, почервоніння та оніміння шкіри, набряк м’яких тканин, обмеження рухів у розташованих поруч суглобах. Зазначені ознаки швидко поширюються на всю ділянку тіла зокрема на кінцівку (рука, нога). Порушується координація рухів, виникає слабкість у м’язах гортані, оніміння язика. Постраждалий не може розмовляти, ковтати, виникає надмірна слинотеча. Розвивається сонливість, дихальні рухи вкорочуються, підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає загроза паралічу дихальних м’язів.
  • Шкіра в ділянці рани набуває червонувато-синюшного забарвлення. Через 20-40 хвили шкіра стає блідою, з’являється головокружіння, нудота, блювання, слабість і частий пульс, знижується артеріальний тиск, настає втрата свідомості.
  • При огляді потерпілого виявляється почервоніння (гіперемія) з синюшним відтінком шкірних покривів, у місці укусу – чіткі дві ранки округлої форми, набряк тканин, їх ущільнення в місці укусу. Поступово знижується артеріальний тиск (гіпотонія), прискорюється частота серцевих скорочень (тахікардія), задуха, порушується функція нирок – припиняється виділення сечі (олігурія).
  • Крім негативного впливу токсину на центральну нервову систему та серцеву діяльність, мембранотоксична дія отрути спричиняє гостру ниркову недостатність, ураження клітин серцевого м’яза та печінки.
  • Важливого значення набуває явища алергічна дія, що може призвести до анафілактичного шоку.

Як надати першу медичну допомогу

Про це пояснили у Центрі громадського здоров'я України. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: