Суд над породіллею: якими можуть бути домашні пологи

пологи
Фото ілюстративне. З відкритих джерел

Днями у Києві породіллю, відлучивши від дитини, затримали в ізоляторі тимчасового тримання. Причина затримання – стаття 135 ККУ, ч.2, завідоме залишення без допомоги: жінка народжувала вдома, у Вінницькій області, пологи були достроковими (37-мий тиждень вагітності), а вага дитина – малою. До київської лікарні батьки приїхали тільки через кілька днів після пологів.

Про це ІА Дивись.info розповіли в організації «Безпечне народження».

Катерина народжувала свою доньку вдома сольно, лише з чоловіком, без допомоги фахівців. За словами жінки, пологи пройшли добре, дитину не зважували після народження, а приблизно через 3-4 дні вага була 1800 г. Тоді ж пара вирішила поїхати у Київ, щоб зареєструвати народження дитини та показати її спеціалістам, «бо був момент, коли донька не дуже гарно смоктала і була неспокійна вночі».

У Києві жінку затримали і на деякий час залишили в ізоляторі тимчасового тримання, відлучивши від дитини. У цей час немовля було без догляду матері у критичний для нього час. Згодом Катерину відпустили до дитини, яка перебуває в лікарні. На жінку чекає суд. 

Чи це правомірно?

Ми попросили прокоментувати ситуацію лікарку акушер-гінеколога, неонатолога, кандидатку медичних наук Аліну Дунаєвську.

«Після 34-35 тижня, зазвичай, уже є зрозумілими ризики для жінки та дитини в пологах, і, відповідно до них, формується попередній план пологів. Якщо в державі домашні пологи є частиною системи пологової допомоги (в Україні, на жаль, так не є), здорова жінка зі здоровою дитиною після 37 тижнів вагітності може обрати домашні пологи в супроводі фахівця, який або допоможе в домашніх пологах, або вчасно переведе пологи в лікарню. Такий підхід забезпечує однакову безпечність пологів в лікарні і вдома. Так повинно бути для збереження здоров'я мам та дітей», - каже вона.

Пологи вдома без медичного супроводу фахівця є небезпечними, у цьому випадку вся юридична відповідальність за здоров’я дитини лягає на батьків, пояснює фахівчиня

«В ситуації, що виникла, жінка не спостерігалася в медичному закладі під час вагітності. Вона звернулася до лікарів лише за тиждень до пологів. Чому жінка, яка перебувала у регіоні, де не було воєнних дій та була доступною безкоштовна медична допомога, вчасно не стала на облік з вагітності та взяла всю відповідальність на себе»? - додає Дунаєвська.

І зазначає, якщо б вона потребувала психологічної підтримки, жінка змогла б знайти їі будь-де навіть безкоштовно. Якщо б жінка мала бажання знайти медичні поради, вона б змогла знайти їх онлайн також безкоштовно. В цьому я бачу або нерозуміння необхідності медичного спостереження, або навмисне запобігання контакту із системою медичної допомоги, яку вона не відчувала як дружню. 

Яка допомога була б оптимальною для цієї родини? 

Будь-яка вагітна жінка має право отримати медичне спостереження під час вагітності. Якщо у вагітної з фахівцем формуються довірливі стосунки, жінка отримує необхідну допомогу та підтримку, пояснює медик.

Яким був перебіг вагітності, чи потребувала жінка медичної допомоги? Чи могла вплинути відсутність медичної допомоги на розвиток дитини? 

Припустимо, що передчасні пологи були незаплановані, і жінка не зрозуміла, що вона народжує. Якщо б у неї були довірчі стосунки з акушеркою або гінекологом, вона б одразу зателефонувала і повідомила про пологи та була б скерована до лікарні для надання допомоги передчасно народженій дитині, при тому з малою вагою при народженні. Ненадання вчасної допомоги такій дитині може приводити до непоправних наслідків для здоров’я та життя дитини.?

«Цей випадок ніяк не може розцінюватись, як можлива частина системи домашніх пологів. Я, як лікарка, розумію, наскільки для дитини важлива мати, грудне вигодовування. 

Як я бачу найкращий шлях для цієї родини в обставинах, які вже склалися? Залишити матір з дитиною та надати шанс дитині зростати з мамою. При цьому слід продовжити надання необхідної допомоги дитині в лікарні. Матері слід донести усю необхідну інформацію з подальшим пильним, але дружнім спостереженням з боку соціальних робітників та лікарів», - пояснила лікарка акушер-гінеколог.

Водночас правозахисниця Вікторія Лучка пояснює, що для того, аби уникнути таких випадків, потрібні зміни у законодавстві.

«Нам потрібна триступенева система акушерства, щоб домашні пологи були частиною цієї системи. Особливо в час повномасштабної війни, коли народжувати поза медзакладом може бути вимушеною дією. І ми закликаємо до початку роботи над реформуванням системи акушерства в Україні.

Вибір місця народження це невід’ємне право жінки. І народження  вдома це частина медичної системи більшості європейських країн, Канади, США і всього цивілізованого світу. Як показують дослідження, за наявності кваліфікованого догляду під час планових домашніх пологів ризики для жінки та дитини не збільшуються у порівнянні з пологами в лікарні. Зате зменшується кількість медичних втручань», - зазначила вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: