Помер грузинський актор Вахтанг Кікабідзе

c41833c-wide-d048f3a464795d15b829bf92ec734537--1-
Фото: відкриті джерела

Вахтанг Кікабідзе (Буба): грузинський кіноактор, естрадний співак, сценарист, кінорежисер, автор пісень, депутат помер на 84-му році життя.

Про те що Вахтанг Кікабідзе помер 15 січня повідомило грузинське "Радіо Свобода" з посиланням на заяву представників партії "Національний рух", членом якої він був, пише сайт Гордон.

Про смерть артиста також повідомив грузинський телеканал Mtavari Arkhi на своїй сторінці у Facebook.

Причин смерті грузинського артиста не повідомляють.

Грузинський телеканал Rustavi 2 зазначає, що за кілька днів до смерті актора госпіталізували через погане самопочуття.

Кікабідзе народився 19 липня 1938 року у Тбілісі. Він автор пісень, актор, режисер, сценарист, депутат парламенту Грузії із 2020 року.

Президент України Володимир Зеленський у серпні 2021 року вручив Кікабідзе орден імені Ярослава Мудрого V ступеня.

Кікабідзе після повномасштабного вторгнення РФ виступив на підтримку України і засудив російську агресію.

Вахтанг Кікабідзе

Вахтанг Кікабідзе: кар'єра кіноактора та сценариста

Він дебютував у кіно у 1966 році, знявшись у фільмі "Зустріч у горах". Мав ролі у стрічках "Не журись!", "Мелодії Верійського кварталу" та "Міміно", що отримав Державну премію СРСР. Серед інших фільмів та серіалів у творчості Вахтанга Костянтиновича були такі:

  • 1970 – "Орера, повний вперед!";
  • 1971 – "Я, слідчий";
  • 1984 – "ТАРС уповноважений заявити...";
  • 1994 – "Веселенька поїздка".

За своїм сценарієм Кікабідзе зняв комедію в чотирьох новелах "Будь здоровий, дорогий!" (1981), а також фільм "Чоловіки і всі інші" (1985).

Кар'єра співака

У 1966 році Вахтанг Кікабідзе прийшов в ансамбль "Орера", де був вокалістом та грав на ударних. Виконавець популярних пісень "Чіто Гвріто", "Мої роки – моє багатство", "Проводи любові" та багато інших.

Має безліч нагород, лауреат багатьох конкурсів, Народний артист Грузинської РСР, почесний громадянин Тбілісі.

Виконавець великої кількості популярних пісень («Чіто Гвріто», «Мої роки — моє багатство» й інші). Постійно гастролює. Об'їздив з концертами п'ять континентів. У кінематографі створив галерею персонажів у фільмах, які стали улюбленими народом: «Не журись!», «Зовсім безнадійний», «Міміно» і «Фортуна», зняті режисером Георгієм Данелією.

Родина та особисте життя

Мати Вахтанга Костянтиновича – Манана Багратіоні, походила з грузинського князівського роду. Вона була відомою співачкою.

Батько — молодший лейтенант Костянтин Миколайович Кікабідзе (1906—1942), пропав безвісти в грудні 1942 року під Керчю, походив із імеретинського дворянського роду, працював журналістом.

Дружина Вахтанга Кікабідзе Ірина була примою-балериною Тбіліського театру опери та балету та заслуженою артисткою Грузії. Вона померла від тривалої хвороби 11 жовтня 2021 року.

У Вахтанга Кікабідзе двоє дітей: прийомна дочка Марина Сагарадзе — акторка Тбіліського академічного театру імені Шота Руставелі, знімається в кіно, викладає в театральному вузі сценічну майстерність, син Костянтин Кікабідзе — художник, закінчив Академію мистецтв, три роки працював за контрактом в Москві в посольстві Грузії, зараз живе в Торонто, Канада.

Онуки: старший онук — Георгій Арешидзе (1978), син дочки, закінчив коледж в Зальцбурзі і Міжнародний університет Шиллера в Лондоні (2007), і сини Костянтина: Вахтанг Кікабідзе (1986), студент Американського університету в Благоєвграді (Болгарія), і Іван Кікабідзе (1995), навчався в англійській школі в Тбілісі.

Позиція щодо вторгнення в Грузію та щодо війни в Україні

Вахтанг Кікабідзе здобув славу та популярність за часи СРСР, але він відмовився від концертів у росії та "Ордена Дружби" після того, як країна вдерлась у Грузію у 2008 році. "Я міг би цього не робити, але мені було б соромно дивитися на себе в дзеркало і спілкуватися зі своїми онуками", – казав тоді Кікабідзе.

Після вторгнення росії в Україну у 2014 році та окупації Криму він звернувся з підтримкою до українців. Навесні 2015 року він дав сольний концерт в Києві і присвятив виступ пам'яті Небесної сотні. У липні 2019 року грузин виступав на Донбасі (зокрема, у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному) на честь 5-річчя визволення від російсько-терористичних загарбників. У 2021 році він разом з Катериною Бужинською записав відеопривітання з Днем Незалежності України.

Вахтанг Кікабідзе підтримав Україну і тоді, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення.

Ця мерзенна війна виходить з хворої голови. Геноцид – це страшна річ, це такий злочин, який карається дуже серйозно, – казав він.

Виконавець висловлювався про українських та грузинських зірок, які продовжували на той час їздити в росію для заробітку. "Те ж відбувається і в нас. Мені це не подобається, тому що не можна іти співати й танцювати у того, хто тебе б'є", – ділився Кікабідзе.

Читайте також: Королівська 24-та бригада започатковує цикл відеосюжетів про будні воїнів на фронті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: