«Вона потонула»: як ліквідація «Москви» вплинула на перебіг російсько-української війни

555
Фото: Facebook/Дмитро Лубінець

Увечері 13 квітня торік Сили оборони України підбили флагман Чорноморського флоту крейсер «Москва». Ще за трохи судно затонуло. Проте російська сторона довго замовчувала цю ситуацію, вигадуючи все нові й нові версії.

ІА Дивись.info розповідає, як ліквідація ворожого крейсера вплинула на хід повномашстабної війни рф проти України.

Як топили «Москву»

Пізно ввечері 13 квітня 2022 року стало відомо, що українська ракета поцілила по ворожому крейсерові, котрий брав участь у захопленні острова Зміїний від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. На його борту перебували 510 членів екіпажу.

Уже вдосвіта вороже міністерство оборони заявило, буцімто там спалахнула пожежа від детонації боєприпасу.

В Одеській обласній військовій адміністрації наступного дня заявили, що ракети «Нептун», якими ЗСУ атакували російське судно, завдали йому серйозних ушкоджень, тому крейсер пішов «саме туди, куди його послали прикордонники острова Зміїний», іронізував тодішній глава ОВА Максим Марченко.

У відео, оприлюдненому нижче, присутня нецензурна лексика (18+)

Надвечір 14 квітня торік з'явилося відео, як російський крейсер буксирують до порту, мовляв через штормові умови. Ворожі відомства заявляли, що вдалось врятувати весь екіпаж.

Однак мати одного з уцілілих матросів-строковиків крейсера розповіла, що сталося на судні в момент знищення його українською ракетою.

З її слів, ввечері 14 квітня їй подзвонив син і підтвердив, що в корабель влучили українські ракети і повідомив про 40 загиблих моряків. 

Згодом західні OSINT-журналісти публікують можливо перше реальне фото підбитого українськими ракетами «Нептун» російського крейсера «Москва» у Чорному морі.

Фото:  twitter.com/Osinttechnical

Вони проаналізували фото, викладене в мережу після затоплення корабля 15 квітня. На їхню думку, перш ніж піти на дно, крейсер іще боровся з пожежею всередині приміщень.

Що відомо про крейсер?

Це російський гвардійський крейсер. «Москва» входить до складу 30-ої дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту військово-морських сил рф. Судно збудували на заводі у Миколаєві. Воно спочатку мало назву «Слава», а вже пізніше переймоване на «Москву».

Фото з Вікіпедії

Саме цей крейсер після 24 лютого 2022 року, коли рф розв'язала повномасштабну війну проти України, брав участь у захоплені острова Зміїний.

Показовим є те, що за довго до того, як ЗСУ потопили російський крейсер, у одному із звернень 3 березня торік президент України Володимир Зеленський прокоментував спробу окупантів захопити Одесу. Поміж іншого, тоді він сказав, що «вони хочуть зруйнувати нашу Одесу, але побачать лише дно Чорного моря, бо вони дно».

Ілюстрація для ІА Дивись.info від o.ko25

Востаннє рф втрачала флагман понад 100 років тому

Насамперед ліквідація крейсера стало подією, яка надихає, каже міністр оборони України Олексій Резніков.

Знищений українськими захисниками російський крейсер «Москва» став найдорожчою військовою втратою рф у війні з Україною.

Forbes розрахував приблизну вартість, порівнявши судно з крейсером того ж класу «Україна», який 1995 року коштував 720 млн доларів.

2020 року крейсер ремонтували. Точна вартість невідома, але в лінку на новину про ремонт від державної «Кримської газети» вказана сума 30 млрд рублів, або 363 млн доларів за курсом на 14 квітня. У самому тексті цієї суми немає.

«Подія була настільки надихаючою, і водночас неймовірною, що багатьом здавалося – це не може бути правдою. Адже востаннє росія втрачала свій флагман понад сторіччя тому. Наші воїни зробили, здавалося б, неможливе. І це змінило хід історії», — написав Резніков через рік після потоплення «Москви».

Відео: Суспільне

Посилення допомоги, звільнення Зміїного

Глава оборонного відомства говорить, що потоплення флагману рф спричинило ланцюгову реакцію подій, які значно посилили позиції України і послабили росію. Ідеться зокрема про те, що успішне використання українських ракет на таку відстань переконало партнерів, що немає сенсу зволікати з передачею ракет Harpoon.

Іншими важливими наслідками потоплення російського флагмана Резніков вважає втечу російських окупантів з острова Зміїний, що дало змогу відкрити «зерновий коридор».

«Зараз російський флот змушений ховатися на південь і схід від Криму, а загроза морського десанту в Одесі залишилася далеко в минулому. Це теж стало наслідком потоплення "Москви"», — пояснив Резінков.

День «Нептуна»

У воєнній розвідці України сьогодні повідомили, що ракетний удар з українського комплексу «Нептун» допоміг флагману чорноморського флоту рф знайти інший, єдиноможливий для «русского воєнного корабля» курс — на… дно»!

Пояснюють, що знищення крейсера — приголомшливий успіх у війні з російським агресором. Значною мірою, саме ця подія дала змогу Силам безпеки і оборони України:

  • звільнити острів Зміїний;
  • змусити росіян розблокувати судноплавні торгові шляхи;
  • знизити рівень загроз із акваторії Чорного моря;
  • завдати удару по морально-психологічному стану ворога;
  • запевнити московитів, що деокупація Криму — неминуча.

Як це було — у відео ГУР МОУ:

Тим часом українці радіють здобуткам ЗСУ та роблять меми з нагоди річниці однієї із найсуттєвіших втрат рф у повномасштабній війні проти України.

Попереджаємо, що деякі публікації, оприлюднені нижче, можуть вразити, а також там присутня нецензурна лексика (18+)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: