Мера Одеси Труханова взяли під варту

дж

Міського голову Одеси Геннадія Труханова взяли під варту у справі щодо заводу «Краян».

Про це повідомили у телеграмі повідомила Спецальна антикорупційна прокуратура.

Зважаючи на те, що Труханов не вніс 30,866 млн грн застави, визначеної судом, прокурор звернувся до суду з проханням змінити покарання. Відтак мера взяли під варту з можливістю знову внести заставу. Сума застави - 13 мільйонів гривень.

Що відомо про справу заводу «Краян»

  • За даними слідства НАБУ, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала у приватної структури будівлю, яка раніше входила до майнового комплексу заводу «Краян», за завищеною ціною.
  • На початку 2016 фірма-продавець заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 мільйонів гривень. Отримані від міської влади кошти фірма спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, запевнили в НАБУ. Детективи переконані, що посадовці мерії та інші фігуранти справи привласнили 92 млн грн бюджетних коштів.
  • На лаві підсудних зокрема опинилися мер Одеси Геннадій Труханов та його заступник Павло Вугельман, очільник постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради Василь Шкрябай, директор компанії «Девелопмент Еліт» Петро Загодіренко та оцінювачка будівлі Галина Богданова.
  • У червні 2021 Апеляційна палата ВАКС закрила справу проти оцінювачки вартості будівель заводу «Краян» Галини Богданової у зв’язку зі смертю обвинуваченої.
  • У липні 2020 року Малиновський районний суд виправдав всіх фігурантів цієї справи. Тоді судді вирішили, що змови та злочинного умислу при купівлі «Краяну» між ними не було.
  • 11 лютого 2021 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдувальний вирок міському голові Одеси Геннадію Труханову та решті обвинувачених. З весни 2021 року справу розглядає Вищий антикорупційний суд України.
  • ВАКС не може розпочати розгляд справи із 2021 року, відколи скасували виправдальний вирок Труханову. За даними Центру протидії корупції, з того часу суд призначив близько 35 судових засідань, проте провести не змогли навіть підготовче.

Кримінальне переслідування Труханова

14 лютого 2018 року Геннадій Труханов був затриманий співробітниками Державної прикордонної служби України в столичному аеропорту «Бориспіль».

15 лютого Солом'янський районний суд Києва вирішив відпустити Труханова на поруки депутата Голубова, хоча обвинувачення просило помістити підозрюваного в СІЗО з запорукою 50 млн гривень.

Труханова підозрюють за ч.5 ст.191 (крадіжка) у справі «Краяну». Раніше співробітники Національного антикорупційного бюро доставили в одеську мерію підозру міському голові Геннадію Трухановому.

Восени 2016 року мерія Одеси купила будинок заводу «Краян» за 185 млн гривень у приватної структури, яка на початку того ж року придбала його на ліквідаційному аукціоні всього за 11,5 млн гривень. Отримані гроші продавець намагався перерахувати на рахунок фіктивної компанії, але угоду вдалося заблокувати, і зараз вони перебувають під арештом.

Кар’єра Труханова

У 1986-1992 служив у ЗСУ. Дослужився до звання капітана. Саме під таким прізвиськом Геннадій Труханов став широко відомим в Одесі та околицях. Згодом воно стало його офіційним "позивним".

З 1993 по 2004 рік обіймав посади директора охоронної фірми "Капітан", президента Української національної федерації таїландського боксу, помічник представника президента компанії з питань безпеки представництва нафтової компанії "Лукойл" в Україні.

З 2004-го почалася його політична діяльність, спершу – робота в апараті Верховної Ради.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: