Двоє людей підірвались на міні на Чернігівщині 

ана

У Чернігівській області двоє людей підірвались на міні, одна з них загинула.

Про це повідомив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус.

«Сьогодні неподалік села Хрінівка Сновської міської територіальної громади на невідомому вибуховому пристрої підірвалося двоє людей: одна особа загинула, інша травмована», - йдеться у повідомленні.

За попередньою інформацією, трагедія сталася через нехтування заходами мінної безпеки. 

Нагадаємо, 11 травня у полі поблизу Благодатного у Херсонській області на міні, залишеній російсько-окупаційними військами, підірвався чоловік.

А 2 травня в Ізюмському районі між селами Вербівка та Вовчий Яр у полі підірвався трактор. Постраждалих внаслідок інциденту врятувати не вдалося. Загиблим було 39 та 47 років.

Мінна небезпека

Наприкінці 2022 року у Держслужбі з надзвичайних ситуацій України розповідали, що від початку повномашстабного російського вторгнення на ворожих мінах підірвались майже пів тисячі людей. Загинули щонайменше 185 постраждалих. Там повідомляли, що заміновано 30% територій країни, це за площею як дві Австралії.

За 2022 рік на мінах в Україні загинули 185 цивільних людей і кілька сотень отримали поранення. Нерідко до мережі потрапляють фото тракторів, які наїхали на снаряд під час збирання врожаю.

За словами головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного, у серпні 2022 року росіяни щодня випускали по українських позиціях 40-60 тисяч снарядів. Частина з них не вибухнула.

За різними оцінками, не спрацьовують до 20% випущених боєприпасів. Крім того, якщо росіяни тривалий час перебувають на певній території, то ставлять міни в лісах і на полях.

В Україні забрудненими вибухівкою вважаються всі райони, де йшли бої. За оцінками Асоціації саперів, це 139 тис кв км. Тобто перевірки потребує п’ята частина території країни.

За оцінкою Українського клубу аграрного бізнесу, у звільнених областях заміновані близько 2 млн га полів. Кожен рік простою цих земель коштуватиме економіці країни до 800 млн дол. У тимчасовій окупації перебувають 6 млн га, які теж потребуватимуть перевірки після звільнення.

Розмінування не гарантує фермерам повернення до роботи на цих землях. Поверхню ще потрібно вирівняти та рекультивувати, тобто відновити родючість ґрунту. Загальну вартість таких робіт Київська школа економіки в червні оцінювала 40 млн доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: