З чого почалася ера новітніх комп'ютерів: історія Apple II

пв
Apple II

Apple II — це перший комп'ютер, який компанія «Apple Computer» (тоді вона мала ще таку назву) поставила на серійне виробництво. Вперше новинку представили у 1977 році на виставці ярмарку Західного узбережжя. Комп'ютер отримав колосальний успіх в 100 000 проданих примірників за 3 роки.

Цього дня, у 1977 році, у продажу з'явився перший персональний комп'ютер Apple II. Що це була за інновація і чим вона відрізняється від сучасних комп'ютерів — розповідють ІА Дивись.Інфо.

фото: Wikimedia

В чому особливість тогочасної технологічної новинки

Зовнішні зміни Apple II у порівнянні з попередником (йдеться, логічно, про Apple I) були очевидні: вперше в корпус інтегрували клавіатуру. Але в сенсі електронної начинки Apple II в основному копіював свого попередника: такий же процесор та об'єм оперативної пам'яті. Однак до 4 Кбайт збільшився об'єм постійної пам'яті. Звичайно, станом на сьогодні це мікроскопічно мало: на сучасних гаджетах об'єм постійної пам'яті може сягнути 28 ТБ або більше. Це дозволяє користувачам грати в ігри, завантажувати файли різного формату та зберігати їх тривалий час. На Apple II такі функції були недоступними. Практично цей комп'ютер можна було увімкнути, надрукувати один невеликий абзац тексту і все.

Також, окрім касетного магнітофона, до Apple II можна було підключити Floppy-привід Apple Disk II. Йдеться про портативний носій інформації, який використовується для багаторазового запису та зберігання даних. Тоді це був прорив, але зараз вільно ми користуємося флешками, жорсткими (HDD) й твердотілими (SSD) дисками.

фото: SSD, itechua.com

Однією з найважливіших особливостей Apple II стала підтримка виведення кольорового зображення. Відеоконтролер мав текстовий режим (24 рядки по 40 символів); графічний монохромний, з роздільною здатністю 280×192 крапки; і графічний кольоровий, з роздільною здатністю 140×192 крапки і спочатку з чотирма, а потім із шістьма кольорами. Був ще режим зниженої роздільної здатності, що дозволяв відображати 40 на 48 кольорових елементів у 16 кольорах. Якщо висловитися простіше, на монітор виводилася не тільки графіка, а й колір. Тобто, хоч на такому комп'ютері все ще можна було працювати лише з текстом, символи могли бути звичайними, інверсними та миготливими. Щоби відобразити унікальну на той момент особливість — кольорову графіку, логотип на корпусі комп'ютера містив кольори веселки. До речі, цей логотип компанія зберігала до 2000 року.

Підтримував Apple II і відтворення звуку. Звук забезпечувався динаміком, керованим через регістр у пам'яті. Що важливо, комп'ютер мав 8 роз'ємів розширення, 1 з яких дозволяв підімкнути додаткову оперативну пам'ять, інші ж як правило використовувалися для забезпечення введення-виведення (послідовні і паралельні порти, контролери зовнішніх пристроїв).

фото: Apple II в типовій конфігурації 1977 року, з монохромним дисплеєм, ігровими падлами, і рекомендованим червоною книжкою касетником Panasonic RQ-309DS, вікіпедія

Як Apple I перетворився на Apple II

У 1976 році винахідники й засновники компанії Apple Стів Джобс та Стів Возняк розпочали продаж одного з перших персональних комп'ютерів під назвою Apple I. Він був створений у гаражі родини Джобс. Тоді ще обчислювальні машини розроблялися для виконання складних математичних завдань у державних відомствах. Ніхто й не припускав, що такий пристрій можна використовувати для роботи в офісі чи в домашніх умовах для розваг. Створення персонального комп'ютера Стів Возняк та Стів Джобс розпочали в Пало-Пальто (Каліфорнія). Перший його прототип було зібрано з урахуванням процесора MOS Technology 6502.

фото: Apple I

Apple I відрізнявся від інших аматорських комп'ютерів того часу, які продавалися у вигляді комплектів для збирання, тим, що був повністю зібраний на платі із трьома десятками мікросхем. Однак для використання ПК все ж таки потрібно було додати до нього корпус, джерело живлення, клавіатуру та дисплей. Згодом розробники випустили плату для з'єднання з магнітофоном для зберігання даних, яка продавалася по 75 доларів. Щоб зібрати стартовий капітал у сумі 1,3 тисяч доларів, Стів Джобс продав свій автомобіль Volkswagen. Перша офіційна презентація пристрою відбулася у квітні 1977 року.

Потім розробники підписали контракт із господарем комп'ютерного магазину. Паул Тірелл погодився на постачання 50 комп'ютерів Apple I, які мали продаватися за ціною 666,66 доларів (за розповідями, Стів Возняк любив числа з однаковими цифрами). Компаньйони залучили до роботи всіх, кого тільки могли: родичів, друзів, знайомих. Хтось із них паяв мікросхеми, хтось вставляв чіпи, хтось оформляв документи. Мати Стіва Джобса виконувала роль секретаря: відповідала на телефонні дзвінки.

У тому ж році Возняк почав проектувати дизайн Apple-II.

фото: Стів Джобс та Стів Возняк

І вже незабаром Apple-II був представлений публіці на комп'ютерному ярмарку Західного узбережжя. Комп'ютер отримав колосальний успіх в 100 000 проданих примірників за 3 роки, навіть при дуже високій ціні.

Варто зазначити, відомий мову програмування BASIC розробив саме Стів Возняк. В цей момент Джобс і вирішив відкрити свій перший бізнес-офіс в Купертіно, а Возняк нарешті кинув свою роботу в HP. Спершу Возняк був представлений як головний дизайнер Apple I і Apple II.

«Співробітники Apple із самого початку відчували, що гряде революція, тому що комп'ютер, який ми робили, дозволяв представникам бізнесу за годину виконувати стільки ж роботи, скільки раніше вони не зробили б і за десять років, — згадував Стів Возняк в інтерв'ю CNBC. — У той час, коли ми створювали компанію, я знав, що комп'ютер набагато випереджає все, що світ міг коли-небудь уявити. Ми знали, що творимо революцію. Для всіх, хто приєднався до Apple, це був найкращий час у їхньому житті».

фото: Стів Джобс та Стів Возняк

Компанія Apple сьогодні

Apple розрослася у велику американську корпорацію. Компанія створює персональну комп’ютерну техніку та програмне забезпечення. Головний офіс підприємства знаходиться у місті Купертіно, штат Каліфорнія. Хоча технологічного гіганта прийнято вважати виробником саме комп’ютерної техніки, та на разі асортимент «яблуневої» продукції дуже широкий – від якісного, серверного обладнання для виробництв, до персональних пристроїв, таких як, розумні годинники. 

Серед найпопулярнішої продукції компанії — iMac, MacBook, MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini, Mac Pro, iPhone, iPad, Apple Watch, iOS та Mac OS X. Ця техніка є бажаною для багатьох користувачів і багато хто вважає її найкращою на ринку.

У своїй діяльності «яблунева» корпорація завжди прагнула до досконалості, саме тому, з року у рік, від моделі до моделі, її продукція стає все більш технологічно довершеною, потужною, функціональною та зручною у користуванні.

фото: Ldaily

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: