Що чекає банківську систему в Україні до кінця нинішнього року, — прогноз експерта

НБУ
Фото: НБУ

До кінця нинішнього року банківська система України збереже всі ознаки стабільності: ризик банкрутства комерційних банків є мінімальним. Натомість активно розвиватимуться програми кредитування та депозитів.

Такий прогноз зробив Сергій Мамедов, голова правління ГЛОБУС БАНКУ, передає ІА Дивись.info.

На його думку, у другому півріччі 2023 року запорукою розвитку банківської системи є:

  • 4-річна програма підтримки від Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка, з одного боку спрямована на приведення банківської системи України до стандартів ЄС (передусім поступове втілення стратегії об’єднання української банківської системи з європейською), а з іншого - сприятиме поступовому розвитку економіки країни (це і лібералізація валютного ринку, реалізація необхідних реформ для розвитку економіки, низька інфляція тощо) та створить необхідні запобіжники для уникнення будь-яких кризових явищ в банківській сфері,
  • макрофінансова підтримка України з боку міжнародних партнерів: з початку року понад $19,8 млрд вже були спрямовані на необхідні виплати за державним боргом та на погашення видатків держбюджету - завдяки міжнародній фінансовій підтримці в надскладних умовах війни український бюджет буде бездефіцитним,
  • поступовий розвиток економіки країни: за відкоригованими оцінками НБУ цьогоріч зростання ВВП країни може скласти понад 2,4%, а за прогнозом МВФ - до 3%, 
  • низька інфляція, яка за новим прогнозом НБУ до кінця року не перевищить 15,3-15,6%.

«Міцна банківська система - це, безумовно, одна із важливих складових внутрішньої економічної та навіть політичної стабільності. І кропітка робота урядовців разом з НБУ дають змогу комерційним банкам розвиватися: “реанімовувати” і модернізовувати свої продукти, розширюючи можливості для потенційних клієнтів кредитуватися чи відкривати депозити за найбільш прийнятними для них умовами», — вважає Сергій Мамедов.

З огляду на сприятливий економічний прогноз в країні, а також плани НБУ з поступової лібералізації валютного і фінансового ринку, експерт виділив 3 пріоритетні напрями розвитку банківських продуктів на друге півріччя 2023 року:

  • гривневі депозитні програми з терміном розміщення від 6 міс. до 1 року,
  • участь у державних програмах кредитування (зокрема у програмі з кредитування малого і середнього бізнесу “5-7-9” та іпотечній програмі “єОселя”),
  • кредитування (кредити на розвиток бізнесу, споживчі кредити, спільні іпотечні програми банків і девелоперів, автокредитування).

Чи розвиватимуться депозитні програми?

За словами Сергія Мамедова, завдяки ефективним заходам НБУ з популяризації гривні, як надійної валюти для збереження та примноження статків громадян, в Україні створені майже оптимальні для воєнного стану умови для подальшого розвитку депозитних гривневих програм

Він нагадав, що завдяки запровадженню 3-місячних депозитних сертифікатів під 25% комерційні банки отримали змогу не лише змінити пріоритети із залучення коштів громадян на більш тривалі у часі вклади (від 6 міс. до 1 року), а й суттєво поліпшити їхню прибутковість: так станом на початок червня максимальні ставки за депозитами терміном розміщення від 9 міс. до 1 року досягли 20-21%.

Посилаючись на дані аналітиків ГЛОБУС БАНКУ, фахівець переконаний, що у другому півріччі гривня буде надалі зміцнюватися.

Очікується, що готівковий курс обмінних пунктів знизиться до рівня офіційного (безготівкового) курсу валют. Паралельно з цим, як вважає експерт, НБУ очікувано може вдатися до зниження облікової ставки на 2-5 в.п., що вплине на розмір відсотків за депозитними вкладами. Очільник банку прогнозує, що потенційне зниження облікової ставки з 25% до 20% призведе до зниження депозитних ставок в середньому на 3-4 відсоткових пункти.

«Зниження ставок за депозитами - це цілком прогнозована реакція ринку на майже “нульову” інфляцію, а також на рівень міцності та надійності гривні, одним із виразників якої є саме розмір облікової ставки. Відтак інфляція не “з’їсть” вклади громадян, а чистий прибуток за гривневими депозитами залежно від розміру та строковості вкладу не зазнає істотних змін, тобто залишиться максимально привабливим: він триматиметься на рівні 3-6%, що є добрим стимулом для громадян відкривати більш тривалі в часі вклади», — наголосив Сергій Мамедов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: