Двічі пережив клінічну смерть: у Львові встановлять протез снайперові, якому відсікло руку танковим снарядом

358361998_596110882659332_8781150311380832990_n
Фото: Перше ТМО Львова

У Львові готується до протезування 45-річний снайпер-розвідник, котрий втратив руку через обстріл із ворожого танку. Праву кінцівку військовому відсікло уламком снаряду. Знайшов її за кілька метрів від себе із затиснутою в долоні рацією, по якій чоловік зв'язувався із командуванням за лічені секунди до трагедії.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ, де протезують та реабілітують українських воїнів.

На захист країни воїн став ще на самому початку російсько-української війни, 2014 року. Важке поранення отримав вже під час великої війни, у серпні торік Тоді він з побратимами відступав після бойового виходу і мав повертатися на заздалегідь облаштовані позиції. Дорогою назад по них працює ворожий танк.

Читайте також: Був за крок від смерті: 57-річному воїну готують протези у Львові

«Уламок танкового снаряду фактично відсікає снайперові праву руку. Пізніше він знаходить її за десять метрів від себе. В руці – рація, по якій за секунди до обстрілу захисник зв’язувався з командуванням. Попри сильну кровотечу, чоловік не втрачає свідомості. П’ять кілометрів до точки евакуації він йде пішки та веде за собою решту поранених хлопців. Після надання першої допомоги в стабілізаційному пункті важко пораненого захисника відправляють далі - на Запоріжжя. Де у боротьбі за життя, він двічі поборов клінічну смерть. Нині ж він відновлюється вже у Львові», — розповіли у лікарні.

У реабілітаційному центрі чоловік тренується щодня, аби підготувати м'язи до встановлення протезу.

Читайте також: У Львові готують до протезування захисника, котрий втратив ногу через ворожу міну

Протез захисникові встановлять завдяки збору коштів, який запустили спільно з dobro.ua. Аби придбати штучну кінцівку Michelangelo, зібрали 50 тисяч доларів.

Раніше ми розповідали, що у Львові проходить реабілітацію 32-річний воїн Костянтин Пастухов. Захисник втратив кінцівку у боях в Соледарі на Донеччині. Нині чоловік готується до протезування ноги.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Протезування у Львові

У березні теперішнього року у Львові відкрили майстерню, що дасть змогу встановлювати сотню протезів кожного місяця.

До команди протезистів уже приєдналися пацієнти, які втратили кінцівки через війну, зокрема, військові. Загалом у команді працюють вісім фахівців. Це як протезисти із багаторічним досвідом роботи, так і молоді спеціалісти. Серед них Ілля Пилипенко – танкіст, що втратив ногу в бою. Захисник лікується у центрі НЕЗЛАМНІ. Невдовзі він отримає протез, а потім, пройшовши навчання, допомагатиме таким, як сам.

Від вересня 2022 року встановлено більше сотні протезів, десять з яких – біонічні протези рук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: