Львівські хірурги врятували від ампутації обидві руки парамедикові, котрий отримав важкі травми

358650976_601068482163572_792055425300100968_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові врятували парамедика, що отримав тяжкі поранення на фронті. У метрі від нього розірвалася міна, через що у воїна були перебиті руки та пробита діафрагма. За його життя боролися у трьох лікарнях, провели низку операцій, аби повернути можливість рухати руками.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ, де проходить лікування захисник.

Парамедиком у штурмовій бригаді вже дев'ять років служить 27-річний Павло Рибій. Він родом із Прикарпаття. Поранення отримав під Авдіївкою Донецької області під час штурму. Уламками ворожої міни Павлові посікло обличчя, тулуб і кінцівки, розтрощило пальці, пробило печінку і діафрагму.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Побратими допомогли воїну накласти турнікет. Потому він самотужки здолав 3 км до точки евакуації. У найближчому стабілізаційному пункті його екстренно прооперували, аби зупинити внутрішню кровотечу та зафіксували понівечені кінцівки. Далі були кілька лікарень в трьох різних містах. Реанімація, штучна вентиляція легень та численні операції. Після тривалого лікування саме кінцівки захисника залишались найбільш проблемним місцем. Пацієнт не міг рухати кистями.

Ушкоджені променевий та ліктьовий нерви. Множинний перелом безіменного пальця. На середньому ампутація фаланги та відсутність суглоба. Променевий та ліктьовий нерви відповідають за процеси розгинання та згинання, забезпечують чутливість кисті і пальців, розповідають медики.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Насамперед лікарі беруться відновлювати нерви. Крім того у пацієнта наявні множинні переломи в ділянці плеча, передпліччя та кисті. Найбільш проблемною ділянкою був середній палець: великий дефект кісткової тканини, вкорочення пальця та зруйнований суглоб.

Хірурги зіставляють кістки середнього та вказівного пальця і рятують їх від ампутації. Потім вирішують застосувати метод подовження третього пальця. Встановлюють апарат зовнішньої фіксації та повільно через рівні інтервали часу розтягують його. Відсутній суглоб - протезують. Потому травматологи зіставляють та фіксують кістки передпліччя за допомогою металоконструкції. Спеціалістам вдається повністю відновити функції рук захисника.

Наразі Павло працює із фахівцями з реабілітації. І вже невдовзі - після завершення процесу відновлення - планує повернутися на фронт.

Раніше ми розповідали, що у Львові хірурги дістали із ноги пораненого захисника уламки металу та кістки та ноново зафіксували стегно. 26-річний Ілля з Маріуполя отримав тяжке поранення під Бахмутом на Донеччині у червні нинішнього року. Попереду — боротьба за кінцівку.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: