У Львові готують до протезування воїна, котрий втратив ногу у боях за Соледар

359112160_601529125450841_2151805159637641737_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ у Львові готують до протезування Максима Марченка — захисника із Київщини, котрий втратив ногу у Соледарі на Донеччині.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє центр.

Максимові 29 років він родом із Готомеля під Києвом. У мирному житті працював слюсарем на авіабудівному заводі «Антонов». Обслуговував літаки. Зокрема, і найбільший у світі - українську «Мрію», знищену росіяни у рідному селищі Максима.

Коли почалася повномашстабна війна Максим був вдома. До того як окупанти захопили Гостомель, встиг вивести доньку та маму. А сам повернувся назад. Бачив як розстрілювали мирних мешканців. Кілька тижнів переховувався у підвалі. Вижив, каже, хіба що дивом.

Після пережитого і побаченого у Гостомелі, Максим добровольцем приєднується до 93-ої механізованої бригади. Воює на Донеччині. Важке поранення отримує 23 серпня 2022 року в Соледарі. Максим пригадує, як втратив ногу:

«Ми вийшли на бойове завдання. Піхота працювала, а ми були вогневою підтримкою. Все було засипано мінами, я уважно контролював кожен свій крок. Ступаю на “чисту” землю та в момент підриваюсь. Міна була засипана землею».

Першу допомогу пораненому надають бойові товариші і доправляють до стабілізаційного пункту. Потім Дніпро, Київ і зрештою Львів. У Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ Максим уже два місяці. Тут відновлюється і готується до протезування.

Невдовзі Максим отримає свій перший тимчасовий протез. На ньому вчитиметься ходити. А потому вже стане на постійний. Мріє після завершення реабілітації допомагати ЗСУ та якнайшвидше повернутися до своєї 7-річної донечки.

Нагадуємо, львівські хірурги врятували від ампутації обидві руки парамедикові, котрий отримав важкі травми.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Протезування у Львові

У березні теперішнього року у Львові відкрили майстерню, що дасть змогу встановлювати сотню протезів кожного місяця.

До команди протезистів уже приєдналися пацієнти, які втратили кінцівки через війну, зокрема, військові. Загалом у команді працюють вісім фахівців. Це як протезисти із багаторічним досвідом роботи, так і молоді спеціалісти. Серед них Ілля Пилипенко – танкіст, що втратив ногу в бою. Захисник лікується у центрі НЕЗЛАМНІ. Невдовзі він отримає протез, а потім, пройшовши навчання, допомагатиме таким, як сам.

Від вересня 2022 року встановлено більше сотні протезів, десять з яких – біонічні протези рук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: