На Львівщині в червні зафіксували 32 випадки хвороби Лайма через укуси кліщів

кліщ
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

За червень 2023 року на Львіщині 32 людини захворіли хворобою Лайма після того, як їх вкусив кліщ.

Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю і профілактики хвороб МОЗ України.

Там зазначили, що найчастіше кліщі перенесли хворобу Лайма мешканцям Львівського району (26 випадків), Золочівського (3), Дрогобицького (2) і Яворівського (1).

Крім того, найчастіше кліщі присмоктувалися:

  •  до мешканців Львівського району (51 випадок), 
  • Золочівського (7), 
  • Дрогобицького (5), 
  • Яворівського (2),
  •  Самбірського (1).

В обласному центрі розповіли, що 22 мешканців області, в яких виявили це інфекційне захворювання, лікувалися у лікарні, 44 хворих – амбулаторно. У майже 90% пацієнтів з цією недугою була мігруюча еритема (червна пляма у вигляді кілець).

За даними Львівсько обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України, цього року хворобу Лайма діагностують значно частіше, ніж торік. Якщо за 6 місяців 20022 року було виявлено 42 випадки хвороби Лайма, то за аналогічний період 2023 року – 66 випадків.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, наскільки небезпечними є кліщі в Україні.

Хвороба Лайма: що відомо?

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на ваше тіло з землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: