Як підготувати авто на фронт: поради волонтера

5

З початком повномасштабного вторгнення для потреб ЗСУ, благодійних фондів та громадських організацій з'явилася потреба у великій кількості автомобілів. Однак до лінії фронту їх можна відправляти тільки після попереднього огляду.

ІА Дивись.Info поспілкувалася із засновником волонтерського автосервісу Максимом Сослюком. Він дав кілька важливих порад щодо підготовки транспорту на передову.

Секретки на колесах замінити на болти

Якщо військові втратять колесо в екстремальних умовах, коли кожна секунда на вагу золота, пошук ключа від секретки для коліс може стати проблемою. Зрештою, його легко взагалі загубити. Тож слід обов'язково зняти секретку, а натомість поставити звичайний болт.

Читайте також Автівки для ЗСУ, або Як у Львові відкрили волонтерський автосервіс та малярку.

Укомплектувати багажник усім необхідним

Домкрат і шматок деревини

Пробиті шини — це, напевно, найпопулярніша неприємність із машиною ЗСУ. І якщо в авто немає хорошого домкрату, то навіть наявність запасного колеса нічим не допоможе. Китайські, застерігає Максим, брати не слід. Бо поганий підіймач — це те ж, що й поганий турнікет: наявність є, а толку ніякого. Також біля домкрату треба покласти дерев'яний брусок, оскільки трапляється, що підіймач немає на що покласти через надто м’ягкий грунт.

Автокомпресор

В народі — насос. Деколи шина повільно випускає повітря з невеликого отвору. У такому разі підкачати колесо можна швидше, аніж замінити його на запаску. А від швидкості в екстримальних умовах залежить багато.

Набір інструментів

Будь-яке авто може раптово зламатися. А в режимі військової служби це відбувається разів у 10 частіше. І є такі поломки, які, за наявності досвідчених рук, можна викорінити на місці. Але навіть майстри не допоможуть, якщо поблизу немає інструментів. Звичайний тулбокс з ключами, молотком, плоскогубцями, шайбочками, тощо – може дуже допомогти хлопцям.

Ремінь ГРМ

Факт: ремені ГРМ рвуться. Внаслідок ДТП, прильоту осколків чи традиційно з часом. Якщо це станеться, то машина більше не поїде. Проте замінити його в польових умовах не так вже й складно за наявності навичок та набору інструментів.

Стяжний ремінь

Якщо машина на швидкості влетить у яму, і в неї, до прикладу, відірвуться частина кріплень вихлопної труби, то рух авто ускладниться. Але за допомогою стяжного ременя буквально за 2 хвилини можна прикріпити вихлопну до авто й продовжити пересування. Існують ще сотні схожих проблем, які можна вирішити завдяки цьому девайсу.

Армована клейка стрічка та хомути

Армована стрічка (або звичайний скотч чи ізолента) та пластикові хомути у деякі моменти є просто незамінними. Якщо вони не вирішили якусь проблему, жартує Максим, то ви використали замало клейкої стрічки і хомутів.

Металевий трос

Довжина троса має бути більше двох метрів. Що важливо, звичайний тканинний буксирувальний трос на три, шість чи навіть десять тон не годяться. Якщо машина глибоко застрягне в болоті, то з ймовірністю 90% всі вони порвуться. Саме тому їх називають буксирувальними, а не офроудними. Хороший металевий трос дає можливість хлопцям смикнути авто, яке застрягло, іншим авто.

Портативний пусковий пристрій для акумулятора

Буває так, що акумулятор зламався або розрядився. І не завжди є друга машина, від якої можна, як то кажуть, прикурити. Тоді портативний пусковий пристрій якраз може оживити акумулятор.

Вогнегасник

Тут все зрозуміло - зазначив майстер.

Моторне масло

Слід покласти пляшку моторного масла в багажник.

Машини для ЗСУ в 90% — це 10-20 річні машини з вторинного ринку з немаленьким пробігом. Старі мотори зазвичай з'їдають багато масла, і якщо не стежити за його рівнем у моторі, то термін служби буде значно меншим. А буває й так, що в моторі щось зламалося чи в нього щось прилетіло. Тоді рівень масла необхідно постійно підтримувати.

Антифриз

Так, можна залити звичайну воду. Але різниця між антифризом і водою така ж як між ходити пішки і їхати велосипедом: те і те працює, але ефективність зовсім інша. Тож пляшка з рожевою чи синьою рідиною може врятувати мотор у певних ситуаціях. І питання вартує 100-200 грн.

Звісно, це не весь перелік того, що варто покласти в авто для ЗСУ. Це база. База, яка коштує 300-400$, але може врятувати авто від того, що його просто залишать десь в полі чи лісі через відсутність альтернативи. 300–400$, які можуть врятувати майно вартістю 5000-10000$. І не просто врятувати майно, але й життя чи здоров’я наших військових.

Важливо: цей текст не є панацеєю. Він відкритий до критики, доповнення, дискусії, тощо. Він будувався на основі досвіду українських та іноземних волонтерів, наших військових та британських ралі-гонщиків, які обїздили весь світ.

Читайте також про волонтерський автосервіс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: