Декомунізація Львова: художник, заслужений діяч мистецтв України, на честь якого назвали вулицю

1
фото: Карло Звіринський. Дрібниці, 1966, Вікіпедія

Сучасну назву на честь українського педагога та живописця Карла Звіринського львівська вулиця отримала у 2022 році. Раніше вона називалася іменем російського живописця Олексія Венеціанова.

ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, у чию честь перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Вулиця, про яку ми розповідаємо цього разу, забрукована, має форму літери «Г». Початок непарної її сторони забудований триповерховими чиншовими кам'яницями у стилі класицизм, зведеними у 1890-х роках на місці колишнього маєтку київських воєвод Потоцьких. Наприкінці ж непарної сторони стоїть житловий дев'ятиповерховий будинок (№ 15), зведений у 1968 році за проектом архітектора Олега Радомського і розрахований на 54 квартири. На парній стороні вулиці розташована ще одна класицистична чиншова кам'яниця і більш сучасний будинок у стилі польського конструктивізму.

фото: вулиця Карла Звіринського, Вікіпедія

Вулиця розташована у Галицькому районі міста, в місцевості Цитадель. Сполучає вулиці Грабовського та Колесси. До речі, на карті вона досі позначена як вулиця Венеціанова.

фото: скріншот карти

Отож, хто такий Карло Звіринський. Це художник, педагог, філософ, теолог, іконописець, людина колосальної ерудиції. Він мав великий вплив не на одне покоління творчих людей Львова з середини п'ятдесятих і до кінця дев'яностих років ХХ століття.

Карло Звіринський в помешканні на пл. Міцкевича, 9 у Львові, 1965 р., П. Грицик

Його діяльність вплинула на рівень малярської культури Львова

У 1923 році народився у селі Лаврів. Тоді ця територія належала Польщі, але сьогодні це — Львівська область. Навчався Карло у Львівській мистецько-промисловій школі та закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва у 1953 році. Що цікаво, його викладачем був Роман Сельський — відомий український художник-імпресіоніст. Минулого року у Національному музеї імені Шептицького у Львові представили виставку картин «Роман Сельський: приборкання кольору».

Звіринський і сам викладав у Львові: у тому ж училищі прикладного і декоративного мистецтва, в інституті прикладного та декоративного мистецтва та в Академії Мистецтв. Спочатку він був професором кафедри монументального живопису, згодом став професором кафедри сакрального мистецтва і водночас — керівником школи іконопису імені святого Луки при монастирі отців cтудитів.

Слід зазначити, що його діяльність – педагогічна й творча – істотно вплинула на загальний високий рівень тодішньої малярської культури Львова, проте він довго не мав належного визнання та оцінки в Україні.

фото: ДУМПШ, в першому ряді по середині М. Бутович, в другому ряді перший праворуч К. Звіринський, 1943 р.

У картинах порушував загальну людську проблематику й був новатором

З 1953 року став учасником міських, всеукраїнських, всесоюзних та зарубіжних художніх виставок. Відбувались вони Львові, Хмельницькому та Києві, в тому числі й посмертно.

Карло Звіринський передусім – талановитий мистець, що створив у своєму малярстві власний, неповторний світ образів, поважних за думкою. Це світ, в якому малярство стверджується, як вражаючий речник містичної істоти світу та свідоцтво ірраціональних глибин людського пізнання. Краса малярської форми стає тут джерелом вишуканої естетичної насолоди і водночас – таємничим містичним знаком буття.

«Епітафія-4» із серії «Епітафії». 1961. Полотно, олія, вікіпедія

За протистояння тоталітарного режиму в Україні був переслідуваний.

Творчість Карла Звіринського органічно входить до загального процесу розвитку образотворчого мистецтва, але до 1992 офіційно була невизнаною.

У 1950-х роках він звернувся до концептуального мистецтва. Порушував загально-людську проблематику — життя й смерть, земне і потойбічне.

Творчість Звіринського має виразну національну специфіку. Спираючись на об’єктивну реальність, був схильним до абстрактно-асоціативного мислення. Він був новатором у галузі форми — пластична ідея, ритмічність, контрастність, а також майcтом колористичного письма — зіставлення, фактурність, пульсація світлотіні. У творах переважає образне бачення світу ідей, зіставлення художніх засобів, використання фактури і власної техніки.

Створював пейзажі, аплікації, натюрморти, абстрактні композиції й малював різними техніками: темпера, олія, рельєф, аплікація. Робив ілюстрації до книг, екслібриси, монотипії, лінорити.

Загалом у творчому доробку Карла Звіринського приблизно 75 % припадає на сакральне малярство. 

  • Назва: Натюрморт
  • Дата: 1960-70-ті
  • Техніка: олія
  • Основа: картон
фото: вікіпедія
  • Назва: Натюрморт
  • Дата: 1970
  • Техніка: олія
  • Основа: полотно
фото: вікіпедія
  • Назва: Вориння (Огорожа)
  • Дата: 1953
  • Регіон: Львів
  • Основа: картон
фото: вікіпедія
  • Назва: Композиція №1
  • Регіон: Львів
  • Основа: картон
фото: вікіпедія

Створив підпільну мистецьку школу

У 1960 створив мистецьку школу, яка отримала назву «підпільна школа Звіринського». Вона існувала для творчої молоді з метою формування нового покоління художників, здатного забезпечити безперервність процесу повноцінного розвитку національної культури.

Особливу увагу приділяв вивченню досягнень світової культури та розвитку національної свідомості. Він є автором наукових праць з методики викладання живопису, церковного малярства, мистецької освіти, естетичного виховання.

Окремі роботи зберігаються в Національному художньому музеї, Національному музеї у Львові, Львівській галереї мистецтв, музеях Нью-Йорка, Торонто. Серед його учнів — В. Бажай, А. Бокотей, П. Маркович, І. Марчук, О. Мінько, Р. Петрук, Б. Сойка, Б. Сорока, З. Флінта.

фото: Карло Звіринський, кінець 1940-х років - початок 1950-х років

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: