Пророк чи єретик: у Львові презентували книгу про релігійний світогляд Івана Франка

Іван Франко
Презентація книжки «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством». Фото: ІА Дивись.info

Днями в Центрі Митрополита Андрея Шептицького відбулася презентація книги «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством» Ігоря Медвідя. Подія минула в межах першого дня фестивалю BookForum, який відбувся у Львові.

ІА Дивись.info побувала на презентації монографії. Модератором події був літературознавець Данило Ільницький.

Книжка «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством» є дослідженням Ігоря Медвідя. Науковець написав її після того, як захистив дисертацію в 2012 році. Опісля автор вирішив видати окрему книгу про релігійний світогляд Франка, що є досить непростою та дискусійною проблемою.

Дослідник писав книгу з вересня 2019 по квітень 2021 рік. Дослідження присвячене історику Ігорю Скочилясу.

Данило Ільницький розповів, що багато тем та контекстів порушено в цій книжці: Івана Франко і греко-католицька церква; Іван Франко і галицьке духовенство; Іван Франко та релігія, Бог, а також – Іван Франко та галицьке суспільство крізь призму релігії. За словами модератора, у книзі можна прослідкувати загальний історичний контекст християнських практик в галицькому суспільстві в другій половині ХІХ століття – в першій половині ХХ століття.

Презентація книжки «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством». Фото: ІА Дивись.info

Ігор Медвідь зазначив, що головна колізія книжки є в тому, що Франко як людина став настільки значимим для української нації в цілому та для багатьох груп українців, що він перестав бути самим собою, а став – символом. Так, Франко, став людиною, яка несе певний символічний капітал, за який змагаються. Це було певною цінністю - бути причетним до цього символічного капіталу та використовувати його у цілях своєї певної групи. Науковець каже, що так з’явилася ця конкуренція різних образів, що насправді була ще за його життя. Тому в трактуванні його релігійних поглядів треба бути досить обережними.

«Взагалі я взяв за епіграф цитату Миколи Ільницького: «Кожен великий поет трошки єретик». У цьому щось є. Бо поет не має мати рамок. Якщо він хоче писати сильну поезію, напевно, він має виходити поза будь-які рамки. Відповідно оце спілкування з абсолютом - воно може бути дуже специфічним та нетиповим. Часом незрозумілим», – каже Ігор Медвідь.

«Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством». Фото: ІА Дивись.info

За словами дослідника, у Франка були дуже різні періоди його світоглядної еволюції. У своїй книжці він використовує періодизацію Євгена Нахліка, який виокремлює чотири таких періоди. Крім того, Ігор Медвідь використовував дослідження таких літературознавців, як-от: Богдан Тихолоз, Орися Бондар, Ярослава Мельник тощо. Історик зазначив, що праці Івана Франка потребують міждисциплінарного підходу. Він вважає, що книжка є історичною, однак перебуває на перетині і літературознавства, і релігієзнавства.

«Тут в Галичині міжвоєнній була така конкуренція поглядів – Франко є віруючим чи атеїстом. Або Франко віруючий, але не такий, як інші. Це були множинні образи. В радянській Україні можна було хитатися тільки з лінією партії, але стосовно релігії партія мала досить таке однозначне ставлення, що релігія щось забобонне. Тому Франка намагалися показати революціонером, атеїстом, борцем з Ватиканом, яко уніатів та буржуазних націоналістів та інших ворогів комуністичної справедливої влади. Коли радянська влада була на Галичині, то не можна було говорити про іншого Франка, а зберігався саме цей образ», – зазначає автор дослідження.  

Ігор Медвідь підкреслює, що Франко є дуже складним. У певні періоди його діяльності досить важко сказати, якою саме є його релігійність. Адже письменник по-різному писав у своїх наукових, публіцистичних та художніх творах. Ще однією складністю також було, як аналізувати художні образи: чи це є справді франкові образи чи він намагається показати думку певної верстви людей – як вони мислять.

Читайте також «Тричі мені являлася любов»: про особисте життя Івана Франка

«Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством». Фото: ІА Дивись.info

Дослідник зазначає, що Франко довгий час був під впливом реалізму. Він намагався відтворювати ці моделі.

 «Стефаник згадує у своїх спогадах, що вони йшли з Франком з бібліотеки та раз заглянули на базар, і Франко купив собі яблука та булочку. Після цього він довго стояв. І Стефаник щось здивувався, на що він витрачає час. Тоді Франко каже: «Яблука, булки купив – то вони знадобляться, але взагалі я прийшов подивитися за типажами, за тим що говорять люди. Бо мені читач не повірить, якщо я буду писати з власної уяви». Так він намагався відтворити оцю реальність», – розповів Ігор Медвідь.

Науковець підкреслює, що Франко є енциклопедистом та дуже багатогранною особистістю, яка займалася і політикою, і економікою, і етнографією, і літературою, однак він як письменник є ключовим аспектом. Ігор Медвідь каже, що дослідження Франка для нього було цікавою мандрівкою та стеженням за тим, як він змінює літературні смаки та вподобання, стилі і як це він розвиває, як це накладається на зміну світогляду.

Читайте також Стежками Івана Франка: улюблені місця поета

Презентація книжки «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством». Фото: ІА Дивись.info

На запитання, чи була сповідь у Франка, і чи міг би провести її Митрополит Андрей Шептицький, дослідник відповідає, що там про це є складний сюжет:

«Я пишу в цій книжці, що релігійність Франка випереджала свій час та була не зовсім зрозумілою та не пов’язаною з конкретною релігійною спільнотою. А радше він мав такий особистий зв’язок з Богом. Тому часом він ставився з певним таким упередженням до деяких таїнств. Хоча він мав і мав і таїнство шлюбу, і діти мали таїнство хрещення. Він приходив і на літургії в різні періоди, незалежно чи це період соціалізму, чи переосмислення, чи містичного періоду хвороби, коли він має релігійні візії. Але не пощастило йому десь зі сповідниками. Дуже така заплутана історія. Там є доволі різні версії, що відбулося в тому часі. Але сповідь з Андреєм Шептицьким так і не відбулася, на мою думку».

Довідка

Ігор Медвідь – історик, викладач кафедри історії УКУ, заступник директора з наукової роботи Дому Франка у Львові.

Данило Ільницький  – літературознавець, кандидат філологічних наук, викладач кафедри філології Українського Католицького Університету.


Нагадаємо, що протягом 4 - 8 жовтня у Львові тривав тридцятий книжковий фестиваль Lviv BookForum. Події можна було відвідати наживо або у форматі онлайн. Цього року фокусною темою – «Перепис майбутнього».

Читайте також BookForum у Львові: добірка цікавих книжок від видавництв на фестивалі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: