Як і коли з'явився прапор України

IMG_2105-1
Фото: архів ІА Дивись.info

Цього дня 1992 року Верховна Рада України затверджує синьо-жовтий стяг Державним Прапором України.

На цьому фото — прапор України у банці. Його мешканець одного із сіл Харківської області закопав на городі, аби росіяни не знайшли.

Фото, надане Дивись.info

Захисник, котрий виявив цю знахідку восени торік, тоді ще - боєць львівської тероборони, розповів ІА Дивись.info, що ця історія його дуже розчулила. Зі слів воїна, схожі випадки не є поодинокими.

«Насправді всередині було два стяги. Обидва відправили господареві, який евакуювався у безпечніше місце. Один прапор чоловік віддав до музею у Києві, а інший — продав на аукціоні. За ці гроші придбали морські дрони», — розповідає нам захисник.

Фото, надане ІА Дивись.info

Прапор України має унікальну історію. Про це — у матеріалі.

Йому — сотні років

Понад 700 років тому, як вже згадали вище, князь Данило Галицький подарував Львову герб, на якому поєдналися жовтий лев на голубому тлі. Також золотий і синій кольори використовували на гербі Галицько-Волинського князівства.

Герб Львова, 1256 рік.

Золотий і синій кольори з XIV століття офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці барви є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів. Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII століття. Здебільшого у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Прапор Гетьманщини. Фото: Lacor

Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX століття.

Так, перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки. Примітно, що досі точаться дискусії довкола того, яким чином розташовувалися кольори на прапорі УНР: блакитний вгорі та жовтий унизу, чи навпаки – із жовтим угорі.

У квітні 1990 року вперше в Україні, у Тернополі, разом із іншими священниками, зокрема Дмитром Лисаком та Валерієм Кудряковим (нині покійний, колишній предстоятель УАПЦ), Ігор Возняк, митрополит львівський Української греко-католицької церкви, освятив прапор України. Сталося це на Театральному майдані.

Рекорди українського прапора

Найбільший прапор України був розміром 40×60 метрів. Його навіть внесли до Книги рекордів України. А найбільший намальований національний стяг з’явився в Києві в червні 2014 року.

Ще через два роки, 2016-го, на День прапора України, до 25-ї річниці Незалежності, було встановлено світовий рекорд зі створення найбільшого квіткового килиму.

Квітковий прапор України потрапив до Книги рекордів Гіннеса 2016 року. Фото: Укрінформ

2014 року також найбільший прапор розгорнули в Артемівську (з 2016 року місто перейменували в Бахмут на Донеччині) – 300-кілограмовий біколор площею 2400 м².

Найбільший прапор України, розгорнутий у тодішньому Армемівську (нині - Бахмуті) Донецької області 2014 року. Фото: УНІАН

Найдовший сягає 9,5 км і є на Тернопільщині.

На центральній площі Житомира можна побачити найбільший прапор на фасаді будівлі.

Найбільший прапор на фасаді будівлі у Житомирі. Фото: Національний реєстр рекордів

Вас може зацікавити: Славень свободи: як народжувався Гімн України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: