Більша за власний орган: львівські лікарі врятували 10-місячну дитину з пухлиною печінки

426275291_122144943548086720_3512261221576798572_n
Фото: з фейсбук-сторінки Дитячої Лікарні Святого Миколая

За інформацією лікарні, таке утворення є доволі рідкісним та зустрічається у двох зі ста тисяч дітей.

Про це повідомили в пресслужбі Дитячої Лікарні Святого Миколая Перше медичне об'єднання Львова. 

Там розповіли, що 10-місячний Максимко мешкає на Львівщині. Про його вроджену ваду батьки дізналися випадково на восьмому місяці його життя. Це сталося, коли хлопчик захворів на ГРВІ. Під час недуги його оглянула сімейна лікарка. Тоді вона зауважила, що в дитини підозріло збільшений животик та відправила на УЗД. Вже під час обстеження в черевній порожнині Максимка виявили  гігантську пухлину та терміново скерували до Львова. 

Тут лікарі Дитячої Лікарні Святого Миколая провели хлопчику КТ-діагностику і побачили, що в центрі печінки є доброякісна пухлина, яку називають – мезенхімою. 

«Це доволі рідкісне утворення. Зустрічається лише у двох зі 100 тисяч дітей. Максимко вже народився з цієї пухлиною. Вона стрімко росла та пошкоджувала здорові тканини. Розмір новоутвору на час останнього обстеження вже сягав 15 см, тоді як сама печінка у дитинки такого віку має розмір 9 на 7 см.», – зазначають у медичному закладі.

У лікарні додають, що видаляти пухлину потрібно було терміново. Оскільки у дитини швидко б розвинулася печінкова недостатність. Хлопчик міг загинути.

Крім того, перед операцією медики мали переконатися, чи зможе орган функціонувати після цього. Як з'ясувалося в цьому випадку, дитина мала лише 30% здорової печінки, що було замало. Таким чином хірурги спочатку видалили кісту всередині пухлини та збільшити об’єм таким способом здорової печінки до 60%.

Фото: з фейсбук-сторінки Дитячої Лікарні Святого Миколая

«Через те, що гігантська пухлина була по центру печінки, потрібно було не тільки видалити утворення, а і зшити потім два шматочки органу в один. Під час таких операцій завжди є крововтрата. Аби зменшити її обсяг та знизити ризики, команда використала апарат CUSA, що розділяє печінкові тканини ультразвуком і при цьому не пошкоджує судини», – додають у Дитячій Лікарні Святого Миколая.

Операція тривала вісім годин. Вона минула успішно. Так, тепер дитина має здорову печінку.

Читайте також Дитину з хвойною гілочкою в бронхах прооперували у Львові

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: