Батько українських грошей: хто такий Георгій Нарбут

Георгій Нарбут
фото: Георгій Нарбут, вікіпедія

Український художник-графік, ілюстратор, автор перших українських державних знаків (банкнот і поштових марок). Георгій Нарбут є також одним із засновників і ректором Української Академії Мистецтв.

В цей день, 9 березня 1886 року, видатний діяч народився. Тож ІА Дивись. іnfo розповідає його історію.

Біографія та діяльність Георгія Нарбута

Георгій Нарбут народився 1886 року на хуторі Нарбутівка Чернігівської губернії. Першу художню освіту опановував самотужки, а у віці 20 років разом із братом поїхав до Санкт-Петербурга, де прожив 11 років. Багато років митець віддав навчанню: це були уроки з Іваном Білібіним, Мстиславом Добужинським, Єлизаветою Званцевою. У 1909 році Нарбут вирушає до Мюнхена, де навчається в школі Шимона Голлоші.

Нарбут завжди приділяв особливу увагу українському стародавньому мистецтву, що значно вплинуло на його творчий шлях.

У березні 1917 року художник переїхав до Києва, де займався розробкою ескізів військових мундирів армії України, працював над етикетками, пакованням та поштовими марками. Того ж року Нарбут став викладачем графіки в Українській академії мистецтв, а пізніше — її ректором.

Працював художник також і у відомих журналах — «Наше минуле», «Зорі», «Солнце Труда» та «Мистецтво».

На жаль, Георгій Нарбут прожив лише 34 роки — він помер від епідемічного висипного тифу.

фото: Фото: uartlib.org

Українська абетка Нарбута

Графічна серія «Українська абетка» стала провідною у творчості Нарбута. У своїх роботах він поєднував різні жанри. Тут і гумор, і фантастика, і козацьке бароко та багато чого іншого.

Ця робота є ідеальним взірцем шрифтового дизайну Нарбута. На жаль, через хворобу художник не встиг закінчити її.

Абетка Нарбута складається з 14 літер з обкладинками, які він створив у 1917 році, а через два роки додав ще три літери.

фото: savchook.com

Перші українські банкноти та поштові марки

Нарбут був першою людиною після Володимира Великого та Ярослава Мудрого, хто зобразив тризуб на українських грошах, через що його називають батьком українських грошей. Він автор 13 з 24 банкнот, випущених за часів української державності у 1917-1920 роках.

В часи Української Народної Республіки Нарбут розробив дизайн для купюр номіналом 100 та 500 гривень. До речі, саме Нарбут також розробив дизайн перших поштових українських марок, що деякий час функціонували як монети.

фото: вікіпедія

Два герби однієї України

Нарбут брав активну участь у створенні українського герба, подавав у комісію свої ескізи. І хоча офіційно гербом УНР було визнано Тризуб Володимира Великого (зараз — малий Державний Герб України), Нарбут вважав, що на гербі має бути зображений козак із мушкетом. Ескіз герба з тризубом розробив Василь Кричевський.

Нарбутівський ескіз герба дуже алегоричний. У центрі синього щита розміщувався козак із мушкетом, над щитом — тризуб. Навколо щита — багряний рослинний орнамент у бароковому стилі. Так в одному ескізі митець показав тяглість української державності від Володимира Великого, поєднуючи це з козацьким бароко.

фото: Герб України, Георгій Нарбут. Ілюстрація надана видавництвом "Родовід"

У часи Гетьманату Павла Скоропадського мода на «козаччину» поновилася. Тому стиль Георгія Нарбута здобув популярність. У липні 1918 він розробив малу Державну Печатку. У центрі — козак, як на гербі, а по колу напис нарбутівським шрифтом — ДЕРЖАВNЕ СЕКРЕТАРСТВО. Латинська «N» не просто так з’явилася. Це була його своєрідна особливість — замість кириличної «Н» писати латинську «N». Так нарбутівський шрифт відрізнявся від інших.

фото: Печатка, Георгій Нарбут. Ілюстрація надана видавництвом "Родовід".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: