Про видатних українців, які відомі на увесь світ: у Львові відкрили виставку ілюстрацій-розповідей

image - 2024-03-14T141435.226
Виставка "Наші" в в ART-prostir. Фото: ІА Дивись.info

13 березня в ART-prostir Львівської муніципальної бібліотеки презентували виставку «Наші» львівського художника Михайла Скопа. Він створив ці ілюстрації спеціально для виступу гурту NAZVA на національному відборі Євробачення 2024.

ІА Дивись.info побувала на відкритті виставки та розповідає детальніше про це.

На виставці «Наші» представили 15 ілюстрацій-розповідей про видатних українців та українок, які своїми досягненями та діяльністю відомі у світі. Зокрема, тут зображені: оперна співачка Соломія Крушельницька, інженер Борис Патон, художник Володимир Татлін, винахідник Іван Пулюй, художниця та дизанерка Софія Делоне, інженер Анатолій Кокуш тощо.

«Ця виставка унікальна тим, що вона дійсно пізнавальна. Тут є ціла наша історія, історія українських митців, науковців, винахідників. Цікаво, що кожен з них об’їздив майже весь світ. Хоча вони працювали за кордоном, але все одно поверталися додому – в Україну», – розповіла завідувачка відділу мистецтв Центральної дитячої бібліотеки Галина Труш.

Виставка "Наші" в в ART-prostir про видатних українців. Фото: ІА Дивись.info
Виставка "Наші" в в ART-prostir про видатних українців. Фото: ІА Дивись.info

Такі ілюстрації створив львівський художник Михайло Скоп (або #NEIVANMADE) для анімаційного відео на пісню «Slavic English», із якою гурт NAZVA приймав участь у національному відборі Євробачення 2024. Зокрема, на відкритті виставки Павло Гоц розповів про роль цих ілюстрацій у виступі на конкурсі та зв’язок із піснею:

«Пісню, яку ми співали на відборі на Євробачення 2024 називається «Slavic English», якщо перекласти з грубшого, то це «слов’янська англійська» чи «англійська зі слов’янським присмаком». Ми вирішили написати пісню англійською мовою з явним акцентом на наше походження. Після цього  ми  взялися готувати номер та кліп. Саме з Михайлом Скопом в нас виникла ідея, що «slavic еnglish» – це та мова, якою фактично говорили українські митці, історичні постаті, котрі їздили по світу. Так, на ілюстраціях представлені видатні українці».

Павло Гоц зазначив, що музичний гурт постійно працює з художником, який зображує на картинах те, що вони співають. За його словами, у такому разі мінімальну кількість слів, яку музиканти вклали в пісню, треба було проілюструвати Михайлові візуально.

Михайло Скоп та Павло Гоц розповідають про видатних українців на виставці "Нащі". Фото: ІА Дивись.info

Михайло Скоп підкреслив, що загалом ця виставка створена в одному стилі. За його словами, хоча тут є дуже різні малюнки та персонажі, але за допомогою стилю і кольору він об’єднав їх в один цикл. Також художник розповів детальніше про кожного з видатних українців, які зображені на картинах:

«Тут є картина, присвячена українській авангардисті Соні Делоне. Авангард був сто років тому найбільш провідний напрямок в мистецтві. Вона жила в Парижі, розробляла костюми, дизайн. Делоне вважається однією зі засновниць напрямку орфізму та симулятанізму. Часто її вважають француженкою, або навіть росіянкою, а вона була єврейського походження та родом з Києва. Ігор Сікорський – людина, яка придумала гелікоптери. Він це придумав, коли був в Україні, але згодом переїхав до Америки, де втілив цю технологію та виробництво. Один з найбільших винахідників ХХ ст., тому важливо пам’ятати, що він був українцем».

Під час відкриття також відбувся виступ гурту NAZVA, які виконали декілька своїх пісень.

Гурт гурту NAZVA. Фото: ІА Дивись.info

Переглянути ілюстрації-розповіді Михайла Скопа можна в ART-prostir Львівської муніципальної бібліотеки за адресою вул. Окуневського, 3.

Про львівського художника Михайла Скопа

 Михайло Скоп (або NEIVANMADE) народився 29 квітня 1993 року у Львові. Він є українським міждисциплінарний художником та мистецтвознавцем, а також - аспірантом Львівської національної академії мистецтв.

Михайло Скоп на виставці Наші" в в ART-prostir. Фото: ІА Дивись.info

Учасник низки проєктів та виставок, зокрема: «When Walls Talk», House of European History, Брюссель, Бельгія (2022); «Life defeats death. Ukraine now», Реус, Каталонія, Іспанія «Ukraine. Under a Different Sky», Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art, Варшава, Польща (2022); «War Diaries», The Why Not Gallery, Тбілісі, Грузія (2022); «Великий Льох» – Полтавський академічний обласний театр ляльок (2021); «InkBox», Мистецький Арсенал, Київ, Україна (2019) та тощо.

«У моїй творчості є багато звернень до різних традицій і культур. Для мене це засоби, "ключі", за допомогою яких я розкриваю ідеї, якими хочу поділитись. Також - це місточки між теперішнім і давно минулим, між власними емоціями і світовою культурою. Сьогодення у моїй творчості - це міф, це спогад для тих, хто житиме завтра. У той день, який обов'язково настане», – розповідає Михайло Скоп про свою творчість.

Основні напрямки з якими працює митець: станкова графіка, діджитал арт, стінопис, мультимедійна інсталяція. Картини художника зберігаються в інституційних та приватних колекціях у багатьох країнах світу, зокрема у США, Бельгії, Німеччині, Італії, Польщі, Австралії, Франції та ін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: