Перший політ легендарного літака: про винахід вихідця з України Ігоря Сікорського

ол

У світі Сікорського називали «вертольотчиком №1» (або містером Гелікоптером). Протягом життя він отримав понад 80 різних призів, нагород і почесних звань. В США ім'я його відзначено у Національному залі слави винахідників. І що головне — гелікоптери Сікорського випускають і сьогодні.

Це, безсумнівно, великий вклад у розвиток авіації. У цей день, 12 лютого 1914 року, перший політ літака «Ілля Муромець» конструкції киянина Ігоря Сікорського з рекордною кількістю пасажирів на борту - 16 осіб

З такої нагоди ІА Дивись.Інфо вирішила розповісти вам більше про життєвий шлях винахідника.

фото: пам'ятник Сікорському в Києві, скульптор: Володимир Журавель

Сікорський не вважав себе українцем

Народився Сікорський в родині професора Київського університету Івана Олексійовича. Батько його викладав неврологію та психіатрію на медичному факультеті Київського університету. Якраз на цьому моменті варто загострити увагу, бо водночас він був членом київського клубу російських націоналістів. Відповідно й син про свій рід вже пізніше писав якось так:

«Мій рід, який походить із села на Київщині, де мій дід і прадід були священиками, є чисто українського походження. Одначе ми вважаємо себе росіянами як виходці з однієї з частин Росії, уважаючи український нарід інтегральною частиною Росії так, як Техас чи Луїзіана є інтегральною частиною Сполучених Штатів».

Мало того, ображався науковець і коли його називали поляком. Хоча в одній із перших великих публікацій в українській газеті «День» у 2001 році стверджувалося, що Ігор Сікорський був поляком. Є ще згадки історика Віталія Довгича, який спілкувався зі знайомими авіаконструктора у штаті Коннектикуті. З цього приводу вони могли лиш сказати, що у післявоєнний період українська діаспора робила все, щоб Ігор Іванович цілком усвідомлював себе українцем. Чи змінив він свою думку до кінця життя - невідомо.

фото: Ігор Сікорський (праворуч) з братом Сергієм і сестрами Ольгою, Лідією та Оленою (1906 рік)

Навчання та початок творчості

Ігор Сікорський закінчив Морський кадетський корпус у Санкт-Петербурзі, вступив до Київського політехнічного інституту. Був одним з організаторів Повітроплавного гуртка КПІ та активним членом Київського товариства повітроплавання. 1909 року побудував два гелікоптери, які через замалу потужність двигунів не змогли піднятися в повітря з пілотом.

Після невдалого початку діяльності Сікорський переорієнтувався на створення літаків. У червні 1910 року зміг вперше піднятися в повітря на аероплані своєї конструкції. Вже наступного року на біплані С-5 («Сікорський-5») встановив рекорди Російської імперії у висоті, дальності, тривалості і швидкості польоту. Був нагороджений медалями від Російського технічного товариства і Київського товариства повітроплавання.

1912 року, не завершивши навчання в КПІ, Сікорський переїхав до Санкт-Петербурга, де став головним конструктором авіаційного відділення Російсько-Балтійського вагонного заводу. Він був переконаний, що майбутнє авіації – за великими багатомоторні літаками, здатними експлуатуватися в будь-яку пору року, обладнаними закритими комфортабельними кабінами і пасажирським салоном.

фото: «Сікорський-5», 1911 рік

Літак «Ілля Муромець»

У 1915 році Ігор Сікорський сконструював винищувач С-16 – літак супроводу повітряних кораблів «Ілля Муромець». Загалом до початку революції він створив близько 25 базових моделей літаків (без урахування їхніх модифікацій та спільних розробок), два гелікоптери, троє аеросаней і один авіадвигун.

Революційні події, що почалися 1917 року, спершу загальмували, а потім зовсім привели до зупинки виробництва і модернізації «Муромців». У найближчі роки «Муромці» обмежено використовувалися більшовиками в боях проти білих армій генералів Антона Денікіна і Петра Врангеля, проти польських військ і селян-повстанців.

У 1917–1919 роках Ескадра повітряних кораблів, що базувалася у Вінниці, перебувала у складі Військово-повітряного флоту Української Народної Республіки і Української Держави Гетьмана Павла Скоропадського, але бойового застосування не отримала через поганий технічний стан літаків. І тільки під завісу експлуатації «Муромці» виступили в амплуа пасажирських літаків, для якого їх і задумував конструктор. У 1920 році деякий час існувала авіалінія Сарапул – Єкатеринбург – Сарапул, а в 1921-му – Москва – Орел – Харків.

фото: Літак «Ілля Муромець»

Еміграція в США та блискуча кар'єра

Категорично не сприйнявши більшовицький переворот, Ігор Сікорський на початку 1918 року емігрував – спочатку до Великої Британії, потім до Франції, зрештою до США. Там він кілька років перебивався випадковими підзаробітками, але, зустрівши однодумців, створив компанію Sikorsky Aeroengineering Corporation. Невдовзі ця компанія стала провідним виробником вертолітної техніки за кордоном.

Він проєктував гідролітаки-амфібії, в яких мала потребу компанія Panamerican world airways. В 1931 році перший гідролітак Сікорського S-40 («Американський кліпер») розпочав обслуговування поштово-пасажирських трас авіакомпанії Panamerican. Серійні гідролітаки S-42 встановили десять світових рекордів і забезпечили регулярні рейси міжконтинентальних пасажирських лайнерів через Атлантичний і Тихий океани. 

Ось так Ігор Сікорський протягом 1925-1939 років розробив серію надзвичайно успішних літаків, які принесли США престиж та рекорди. Однак він не полишав надії займатися вертольотною тематикою. Зі своїми колегами Сікорський таємно проводив дослідження та патентував ідеї. Відтепер у нього були аеродинамічна теорія та досвід, яких так бракувало йому на початку ХХ століття.

З 1939 року Сікорський перейшов на конструювання гелікоптерів одногвинтової схеми, а 14 вересня злетів його гелікоптер VS-300 (модернізована модель київського апарата), і керував ним сам авіаконструктор. Протягом усієї кар'єри Ігор Сікорський наполягав на тому, що саме він має виконувати перший політ спроєктованого ним апарата. 1941 року гелікоптерами Сікорського марки S були оснащені збройні сили США, причому протягом Другої світової війни їх було поставлено понад 400. 

З 1943-го фірма Sikorsky Aircraft стала провідним виробником вертолітної техніки за кордоном. Гелікоптери Сікорського використовувалися як для військового, так і для цивільного вжитку. Сам авіаконструктор вважав гелікоптер як транспортний засіб, корисний у промисловості й комерції, однак, перш за все, важливий для врятування людей від стихійного лиха – у разі пожежі, повені. За підрахунками Сікорського, його вертольотами було врятовано понад 50 000 людей. Про високу надійність безпеки та гарантію польотів на вертольотах Сікорського свідчать факти постійного їх використання президентами США як VIP-транспортних засобів. 

Він першим почав будувати турбінні гелікоптери, гелікоптер-амфібії та гелікоптер-крани. У цілому фірма Сікорського – Sikorsky Aircraft створила 17 базових літаків та 18 гелікоптерів. З придбанням ліцензій на виробництво літальних апаратів цієї марки розпочався розвиток вертольотобудування у Великій Британії та Франції. Усі дослідно-експериментальні зразки літальних апаратів, спроєктовані під його керівництвом, мали своє продовження у серійному виробництві. Літальним апаратам Ігоря Сікорського належало чимало рекордів. Так, на гелікоптері S-61 вперше у світі було здійснено переліт через Атлантику 1967 року, а 1970-го – через Тихий океан, з дозаправкою у повітрі.

фото: S-61, 1960

Помер український авіаконструктор 26 жовтня 1972 року у віці 83 роки в Сполучених Штатах Америки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: