Чи нададуть США критично важливу допомогу: українці очікують

Бійці 32-ї механізованої бригади України в Харківській області цього місяця/ Ніколь Танг для The New York Times

Від поля битви до постраждалих міст, солдати та цивільні розраховують на те, що Конгрес схвалить 60 мільярдів доларів на військову підтримку. Без цього, кажуть українські чиновники, перспективи війни похмурі.

Про це повідомляє The New York Times.

Від кривавих окопів на полі битви до багатолюдних міст, уражених російськими бомбардуваннями, мільйони українців чекали в нервовому очікуванні, коли Конгрес Сполучених Штатів готувався, після місяців затримки, вирішити, чи відновить Америка надавати їхній країні критично важливу військову підтримку.

Рядовий Павло Калюк, який боровся, щоб уповільнити просування Росії після падіння міста Авдіївка на сході України на початку цього року, прямував на похорони загиблого солдата, коли до нього зателефонували в п’ятницю.

«Я йду і думаю, що, можливо, це мій друг, який загинув на війні, який зараз у небі, допоможе світу і Сполученим Штатам підтримати Україну», – сказав він.

Україна не може розраховувати на божественне втручання; замість цього він розраховує на те, що Палата представників у суботу затвердить пакет допомоги на 60 мільярдів доларів.

Президент Володимир Зеленський прояснив ставки, заявивши цього тижня, що без американської підтримки його країна не змогла б виграти війну. Вільям Дж. Бернс, ЦРУ Директор, був ще більш відвертим, коли його запитали, що станеться, якщо американська військова допомога не відновиться.

«Я думаю, що існує цілком реальний ризик того, що українці можуть програти на полі бою до кінця 2024 року або принаймні поставити Путіна в положення, коли він зможе по суті диктувати умови політичного врегулювання», — сказав він у четвер у коментарях. на Форумі Центру Буша з лідерства в Далласі.

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, заявив, що «плану Б» немає, якщо допомога буде невдалою.

«Було стільки суперечок і дебатів навколо цього законопроекту — і вони все ще будуть — тому давайте просто почекаємо на результат», — сказав він журналістам.

На зустрічі на Капрі в п’ятницю представники G7, до складу якої входять найбагатші демократії світу, пообіцяли знайти спосіб підтримати Україну і, зокрема, зміцнити можливості протиповітряної оборони України для порятунку життів цивільного населення та захисту інфраструктури країни.

Державний секретар Ентоні Дж. Блінкен, у центрі, на Капрі, Італія, у п'ятницю на саміті G7/Клаудія Греко/Рейтер

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, заявив, що військовий альянс зібрав дані про наявні системи протиповітряної оборони та працює над передислокацією деяких з них в Україну.

«Зараз необхідно забезпечити більш надійну та інституціоналізовану структуру підтримки України», — сказав він журналістам в Італії.

Державний секретар Ентоні Дж. Блінкен, також виступаючи в Італії, сказав, що «Путін думає, що він може перечекати Україну і дочекатися підтримки України».

«З Капрі надходить таке повідомлення: він не може», — сказав секретар.

Конгрес не ухвалював новий пакет військової підтримки України з жовтня. У той час як Сенат переважною більшістю схвалив законопроект, який об’єднує 60 мільярдів доларів для України разом із допомогою для Ізраїлю та Тайваню, він застопорився в Палаті представників, яка контролюється Республіканською партією. Спікер-республіканець Майк Джонсон розбив пакет на низку законопроектів, намагаючись маневрувати навколо членів його власної партії, які рішуче виступають проти допомоги Україні.

Якщо тактика спрацює і цей захід буде схвалено, офіційні особи Пентагону заявили, що військові постачання можуть почати надходити в Україну негайно.

Хоча дебати у Вашингтоні точилися протягом останніх шести місяців, імпульс у війні рішуче змінився на користь Москви. Кількість загиблих серед цивільного населення також зростає, оскільки в України закінчуються ракети-перехоплювачі протиповітряної оборони для захисту від щоденних російських повітряних нападів на критичну інфраструктуру в густонаселених містах.

У п'ятницю в Дніпровському районі від ракетних ударів загинули щонайменше семеро мирних жителів, у тому числі двоє дітей, у тому числі в районі головного вокзалу міста Дніпро. Ще четверо мирних жителів загинули внаслідок обстрілу сіл поблизу лінії фронту на сході України, повідомили чиновники.

Пан Кулеба, міністр закордонних справ, назвав допомогу США «питанням життя і смерті», додавши: «А в ширшому сенсі це питання виживання України».

В інтерв’ю з солдатами та цивільними по всій країні протягом двох років війни українці часто з глибоким переконанням стверджують, що їхня боротьба є частиною ширшої глобальної боротьби. Вони кажуть, що нездатність протистояти і перемогти Росію зараз означатиме ще більше кровопролиття, а американська допомога не є благодійністю, а відповідає стратегічним і фінансовим інтересам Сполучених Штатів.

«Наша планета дуже маленька, і ми всі залежимо один від одного», — сказав рядовий Калюк. «Помиляються ті, хто думав, що ця війна не їхня».

Павло Величко, офіцер бригади Територіальної оборони, яка воює поблизу кордону з Росією, сказав, що відновлення американської підтримки дасть більше, ніж забезпечити критично необхідні боєприпаси та сучасні системи озброєння.

Це підвищило б моральний дух у той момент, коли українські сили борються та виснажені.

«Позитивний результат голосування відчують всі в Збройних силах», - сказав він. «Від солдатів до офіцерів».

Тим часом українці дали зрозуміти, що продовжуватимуть воювати.

У п'ятницю українські військові заявили, що знищили російський дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, який брав участь у п'ятничних атаках, що стане першим успішним знищенням стратегічного бомбардувальника в повітрі під час виконання бойового завдання.

Хоча заяву не вдалося підтвердити незалежно, російський губернатор Ставропольського краю підтвердив, що бомбардувальник впав у полі приблизно за 185 миль від України.

Невідомо, якою зброєю Україна могла збити бомбардувальник; Київ працює над розширенням власного арсеналу далекобійної зброї та зміцненням власної вітчизняної збройової промисловості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: