ЗСУ б'ють по російських нафтових об'єктах у відповідь на удари по підстанціях України

Супутниковий знімок, опублікований компанією Maxar Technologies, на якому показано пожежу нафтопереробного заводу після удару безпілотника в січні в Клинцях, Росія/Getty Images
Супутниковий знімок, опублікований компанією Maxar Technologies, на якому показано пожежу нафтопереробного заводу після удару безпілотника в січні в Клинцях, Росія/Getty Images

Україна намагається порушити шляхи матеріально-технічного забезпечення та зупинити просування російської армії. Спосіб протидії полягає в ударах по об’єктах, які постачають паливо для її танків, кораблів і винищувачів.

Про це пише The New York Times.

Росіяни б'ють по енергетичній системі України

Натомість Росія націлилася на матеріально-технічне забезпечення та енергетичну систему України. Вона інтенсивно атакує енергетичні об’єкти та транспортну інфраструктуру. У середу, 8 травня, російські ракети та безпілотники пошкодили кілька електростанцій по всій Україні, заявили офіційні особи. Це погіршує стан енергетичної мережі України та водночас посилює труднощі для цивільного населення.

Укрзалізниця, український державний залізничний оператор, повідомила про кілька нападів на свої залізниці за останні тижні. До прикладу, нещодавно в середу, 8 травня, на залізничну станцію Херсона.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу минулого місяця заявив, що його армія посилить напади на українські матеріально-технічні центри, щоб перешкодити надходженню американської військової допомоги.

ілюстративне фото/

ЗСУ нищать російські нафтобази та заводи у відповідь

Українські безпілотники завдали ударів по двох нафтобазах і нафтопереробних заводах по всій території Росії. Про це 8 травня повідомили офіційні особи з обох сторін.

Радій Хабіров, голова Башкирського регіону Росії поблизу Казахстану, сказав, що близько полудня в четвер безпілотний літальний апарат влучив у нафтопереробний завод «Нафтохім Салават». Він є одним із найбільших у країні. До неба здійнявся дим. Об’єкт розташований на відстані близько 700 миль від українського кордону. Це свідчить про спроможність України завдавати удари по Росії.

Представник українських спецслужб на умовах анонімності для обговорення важливих військових питань заявив The New York Times, що за нападом стоїть Україна. Чиновник сказав, що Україна також несе відповідальність за два інші удари безпілотників, які напередодні вночі вразили нафтосховища в Краснодарському краї Росії, на південному сході України.

Загалом таких ударів відбулося більше 20-ти з початку року. Військові аналітики кажуть, це спроба України порушити шляхи матеріально-технічного забезпечення та бойові дії російської армії. Спосіб полягає у ліквідації об’єктів, які постачають паливо для танків, кораблів і літаків.

Українські чиновники також сподіваються, що ці удари можуть підірвати російський енергетичний комплекс, який є основою економіки країни та військових зусиль. Загалом на нього припадають близько третини доходів федерального бюджету Росії. Але, додають вони, поки занадто рано стверджувати про ефективність таких ударів.

ілюстративне фото/Getty Images

Минулого місяця Україна завдала удару по третьому за величиною нафтопереробному заводу Росії, розташованому приблизно за 800 миль від кордону з Росією. За словами власника «Газпрому», нафтопереробний завод, який був уражений тоді, також є одним із найбільших у Росії. Він працює з потужністю 10 мільйонів тон переробленої нафти на рік.

Пан Хабіров, глава Башкирської області, заявив, що напад не порушив роботу підприємства. Він назвав його «спробою дискредитувати наше свято», маючи на увазі відзначення Росією в середу перемоги Радянського Союзу у Другій світовій війні.

ілюстративне фото/пожежники гасять пожежу на заводі "Новатек" в Усть-Лузі, Росія, 21 січня/Telegram-канал губернатора Ленінградської області Олександра Дрозденка/AP Photo

Уряд Сполучених Штатів публічно закликав Київ припинити атаки на російські нафтопереробні заводи через побоювання, що вони можуть вплинути на світові ринки нафти. Але прямих попадань по російських об'єктах з тих пір навпаки побільшало.

«Стратегія проста створити дефіцит палива»

Обґрунтування цих атак з боку Києва, схоже, полягає в наступному. Пошкодження матеріально-технічного забезпечення російської армії може зупинити її наступ. Зараз це один з небагатьох дієвих варіантів зміцнення позицій українських військ на полі бою. А робити це треба швидко: росіяни переважають за чисельністю, мають безперебійне постачання зброї та наразі захоплюють нові позиції.

Останніми місяцями Україна все більше покладається на асиметричну тактику для перешкоджання російським операціям. Суть асиметричної тактики полягає у диверсійній діяльності на залізничній інфраструктурі та складах боєприпасів.

«Не секрет, що така велика армія, як російська, з великою кількістю техніки, споживає багато палива», — сказав Сергій Кузан, голова незалежної дослідницької групи Українського центру безпеки та співробітництва.

«Тож стратегія тут дуже проста: створити дефіцит палива», – додав він.

ілюстративне фото/Генштаб ЗСУ

Дві нафтобази, які були обстріляні в четвер у Краснодарському краї, знаходяться поблизу Новоросійська, великого порту Росії, де базується частина Чорноморського флоту. Вони також розташовані неподалік від окупованого Росією Кримського півострова, де російські військові накопичили паливо та боєприпаси. Звідти їх скеровують на поле битви на півдні України.

Російська місцева влада підтвердила, що кілька безпілотників впали на нафтобази. Це спричинило пожежу та пошкодження кількох резервуарів.

Російське державне інформаційне агентство ТАСС у четвер 9 травня звинуватило Україну в нещодавніх атаках на нафтові об’єкти.

ілюстративне фото/скриншот з відео/Удар по Рязанському НПЗ/ТСН

Раніше ІА Дивись.info розповідала, що з боку росіян побільшало випадків хімічних атак на фронті, а також РФ готує навчання з тактичної ядерної зброї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: