Gucci та Dolce & Gabbana: українська вишиванка у колекціях світових модельєрів (фото)

vyshyvanka
фото з архіву

Нинішнього року 18 травня українці святкують Всесвітній день вишиванки. Завдяки небайдужим до української спадщини студентам вдалося показати вишиванку усьому світу.

Українською вишиванкою надихнулись й світові кутюр'є. У їхніх колекціях можна побачити багато українських мотивів, розповідає ТСН.

Занотували головне.

Франція

2005 року французький модельєр Жан-Поль Готьє презентував свої нові колекції, в яких було представлено багато етніки. Левову частку літньої колекції прет-а-порте склали сукні з вишивкою і блузи, які модельєр поєднав із високими чобітьми і легкими макіяжами моделей. Шиї дівчат прикрашали намиста і чокери, а волосся — імітація калини.

Читайте також: Як виглядають вишиванки в різних регіонах України (інфографіка)

Фото: ТСН

Натомість в зимовій колекції Haute Couture Жан-Поль Готьє поєднував національні вбрання зі шкірою і гуцульськими жилетами.

Фото: ТСН

Англія

Епатажний англійський модельєр Джон Гальяно також вирішив використовувати етнічні мотиви у своїй колекції 2008 року. На той момент він обіймав посаду креативного директорора Dior і такої колекції від нього тоді не очікували. Вишитих вбрань було небагато, але тема етно проглядалася практично у всіх моделях.

Фото: ТСН

Кажуть, що варто оцінити, чи це була саме українська вишиванка, втім деякі мотиви все ж можна вловити.

Італія

Італійський дім моди Gucci на теж вирішив запустити колекцію з вишивкою. Cталося це 2008 року. У колекції вишивку почали носити і чоловіки, а ось на жіночих моделях проглядається лише натяк на неї у вигляді малюнка на шовковій тканині.

Фото: ТСН

Також про національні мотиви говорили деякі елементи: пояса, що нагадують крайку і китиці на довгій нитці. Але ось верхній одяг точно нагадував квіти з українських вишивок.

Фото: ТСН

2012 року бренд Dolce & Gabbana моделі з'явилися на подіумі в повністю вишитих вбраннях. За словами дизайнерів, вони надихалися в цій колекції стилем бароко і Сицилією, але все ж вбрання дуже нагадують килимову українську вишивку.

Модель на подіумі представляє вбрання з колекції Dolce & Gabbana осінь/зима 2012 / © Getty Images

2016 року дизайнер бренду Sportmax Джамбатіста Валлі теж представив своє бачення етніки, коли моделі вийшли на подіум в обтислих білих блузах із широкими рукавами і орнаментом на них. Доповнили їхні образи важкі спідниці і пальта.

Творці колекції зазначили, що надихалися марокканськими народними мотивами, зокрема марокканською мозаїкою. Втім, схоже, що рукава більше нагадують тернопільську вишивку.

Модель на подіумі представляє вбрання з колекції Sportmax 2016 / © Getty Images

2016 року вишиванка стала одним з найтрендовіших предметів гардероба і ще одним брендом, який на це вплинув, був Moncler Gamme Rouge. Вони випустили колекцію з білими сукнями, які прикрашав червоний візерунок. Вбрання були трикотажними і мали великий геометричний орнамент.

Модель на подіумі представляє вбрання з колекції Moncler Gamme Rouge осінь/зима 2016 / © Getty Images

США

2013 року непальський модельєр із Нью-Йорка здивував новою колекцією, яку представив у Парижі.

Фото: ТСН

Моделі з'явилися на подіумі у вбраннях кольору хакі з чорно-червоними орнаментами, які доповнювали шкіряні деталі.

***

Міжнародний День вишиванки відзначають кожного третього четверга травня. Цього року щодо молоде свято популяризації українських звичаїв випадає на 18 травня.

У це свято українці по всьому світу одягають традиційні сорочки, жінки — сукні, і йдуть в них на роботу, навчання або просто на прогулянку. Також до Дня вишиванки традиційно проводяться святкові заходи - покази, паради і вуличні гуляння.

Історія

Ідея проведення такого свята виникла в Чернівецькому національному університеті навесні 2006 року. Один зі студентів Ігор Житарюк прийшов на пари в вишиванці, яка тоді була не дуже популярним одягом на кожен день. Студентка Леся Воронюк запропонувала всім в університеті прийти у вишитих сорочках.

На першу таку акцію зібралося не більше 10 студентів з факультетів історії, політології та міжнародних відносин.

За словами одного з організаторів Всесвітнього дня вишиванки Олександра Ткачука, дата проведення такого свята - третій четвер травня - виникла не відразу, але першочергова ідея одягнути вишиванку стосувалася саме буднього дня, а не святкового.

Тому згодом зупинилися саме на третьому четверга травня. З тих пір День вишиванки еволюціонував з невеликої студентської акції в глобальний міжнародний рух для українців по всьому світу. Сьогодні цей день відзначають більш ніж в 70 країнах світу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: