Балетні війська проти п’ятої колони: як відзначення Дня Європи у Львові перетворилося на скандал

YL8A9668

25 травня на території ДП «Львівський бронетанковий завод» відзначили День Європи під гаслом «Україна — Європейський щит!». Акція, яка, за визначенням організаторів, мала б показати «силу значення культури — мистецтво в боротьбі за мир», стала яблуком розбрату і спричинила палкі дискусії у соцмережах.

Високе мистецтво чи «кічуха»?

Як анонсували організатори дійства: «локація для проведення цього проекту обрана невипадково — державне підприємство «Львівський бронетанковий завод». Адже основною місією заходу є показати силу значення культури — мистецтво в боротьбі за мир. Програма заходу передбачає поєднання європейської класичної та популярної музики у супроводі симфонічного оркестру під керівництвом відомої української диригентки Оксани Линів, хореографічно-пластичних етюдів, української військової техніки та військової атрибутики. Урочистість буде супроводжуватись світловими та мультимедійними ефектами, оригінальними образотворчими декораціями, інсталяцією, що створять феєричний шарм та атмосферу свята» — йшлося у повідомленні, поширеному ЛОДА. Один з епізодів анонсованого дійства — «балерини на танках» —спочатку сприймався як метафора. Втім, з коментаря директора департаменту культури ЛОДА Христини Береговської виданню «Форпост» стало зрозуміло, що це треба сприймати буквально.

Директор департаменту культури ЛОДА Христина Береговська

«Я побувала на Львівському бронетанковому заводі. Подивилася усю техніку, придивилася до кожного елемента. Мене вразили гусениці. Після цього я звернулася до Оперного театру з пропозицією поєднати непоєднуване: щоб тендітні дівчата-балерини сиділи на гусеницях. Це мало бути символічним: гусениця — війна і дівчина, яка чекає свого хлопця, коханого, чоловіка. Дівчата будуть сидіти. Ніхто, не дай Боже, не буде на танках танцювати чи їздити. Ніхто нічого не буде похабити» — пояснила чиновниця, чим спричинила шквал обурення, зокрема дружин учасників АТО.

«Друзі з ОДА, поділіться травою. Не можна все собі і собі! Я бачила раніше повідомлення про балерин на танках у День Європи. Але не могла навіть припустити, що така дешева кічуха буде всерйоз втілена у життя. Я спершу подумала, що то якийсь розвод чи жарт. Але сьогодні дізналася, що це офіційна програма на День Європи за участі іноземних послів (о, майн год) Тобто, у четвер на бронетанковому заводі (режимний об'єкт) на танках, а точніше на гусеницях сидітимуть балерини» - написала на своїй сторінці у Facebook журналістка Вікторія Балицька.

«Тепер я бачила все! Ви знущаєтесь? В країні йде війна, а на режимному (!) об’єкті будуть робити цирк з переодягання і балеринами. Навіть дрес-код придумали. Це для вас що? Атракція, перформанс, розвага? Пані Береговська, ви поранених бачили? Ви бачили людину посічену осколками, на штучній вентиляції легень, яку от-от полишить життя? Це просто знущання! Це кітч» – підтримала колегу журналістка Анна Джунківська.

«В цей писок треба плюнути»

Після такої реакції організатори та учасники зібрали прес-конференцію, на якій звинуватили критиків дійства у «вузькій широті мислення», провінційності, непрофесійності, нерозумінні мистецтва і, зрештою, назвали п’ятою колоною.

Директор Львівської опери Василь Вовкун

«Гібридна війна йде і у Львові. Не знаючи, що і як буде, кому це потрібно, сайти розриваються від інформації, яку я розглядаю як 5-ту колону. Комусь не подобається балет чи військова техніка? Прийдіть подивіться, а потім пишіть, але вже дехто написав, і це гібридна війна на наших теренах. Якщо ви ставите провокаційні запитання, ви належите до 5-ої колони. Це не шоу, а підтримка людей, які виробляють інтелектуальну міць для захисту українців та Європи. Це не просто концерт, а дійство, яке об’єднує зброю і мистецтво. Там будуть гусениці з болотом, зі сходу, ми їх спеціально не чистили, і на них будуть працювати артисти. Ми прийшли не виправдовуватися, а сказати, щоб ви вдарили по писку тих, які це пишуть. І в цей писок треба плюнути… Чому ніхто майже не зателефонував перед тим до режисера? Хто мав право провокувати ситуацію?», — заявив директор Львівської опери Василь Вовкун.

«Нас всіх обурили ці випади, я вбачаю у цьому провокацію однозначно не наших друзів. Коли мені запропонували  взяти участь у проекті, я не вагалася ні хвилини.  Це захід європейського рівня. А журналістам потрібно бачити позитив. Всі задіяні працюють на волонтерських засадах, і ми ще читаємо на себе такі нападки», — заявила керівник балету «Життя» Ірина Мазур.

«Критика потрібна завжди, але вона повинна бути фаховою і конструктивною», —заявив директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп.

«Непрофесійно обговорювати предмет, суть якого не знають ці журналісти. Це провінційний, містечковий настрій. Чому ви не вникнете, не зрозумієте?» —заявила співачка Ірина Доля.

Звичайно, такі закиди не залишилися без відповіді опонентів

Читайте також: Танці у вишиванках: як у львівських школах пройшов останній дзвоник (фоторепортаж)

«Це Василь Вовкун. Художній керівник Львівського оперного театру. Сьогодні на брифінгу в ОДА (стосовно балерин на танках) сказав журналістам такі слова: «Ми прийшли не виправдовуватися, а сказати, щоб ви вдарили по писку тих, які це пишуть. І в цей писок треба плюнути…».
«Ті, хто це пишуть» це я, Анна Джунківська Taras Hryvul Богдан МаслякVla Skor Іван Кривий Олександр Антонюк (Oleksandr Antonyuk) Галина Терещук Уляна Дідич Олег Немчінов і ще чимало людей, які не згідні із форматом (до речі, закритим, для обраних) проведлення Дня Європи на бронетанковому заводі. Із балеринами, червоними вечірніми сукнями і залученням дітей до політичної вистави. Це люди, які вражені цинізмом, самовпевненістю «митців-чиновників» ОДА.
На думку, успішного при усіх владах митця, нам треба плюнути в обличчя. Мені, моєму чоловіку АТОвцю Юрію, Ані та її чоловіку АТОвцю Олександру... АТОвцю Тарасові Гривулу, волонтеру Богдану Масляку... Сам він не наважився, то ж запропонував це зробити журналістам, які прийшли на брифінг. Пане Василь Вовкун (Vasyl Vovkun), а чого самі не плювали? На брифінгу були ж незгідні з вашими ідеями. Журналісти не будуть плювати ні в нас, ні самі в себе. Доведеться вже вам самому. А от чи слини вам стане на усіх, кого ви обізвали "рукою кремля" через те що вони не згідні з вами? А давайте допоможемо діячеві. В кого ще йому плюнути?» написала на своїй сторінці Вікторія Балицька (пунктуація та стилістика автора збережені, — авт.ред.).

«Здорова провокація»?

Зрештою, захід таки відбувся, але скандал спричинився до певних змін у первісному сценарії. Спочатку був скасований дрескод, який передбачав, що жінки повинні прийти у червоних вечірніх сукнях. Пізніше з’ясувалося, що не буде і балерин на танках. Як і слід було сподіватися, дійство викликало у глядачів протилежні емоції —від захоплення до повного несприйняття.

«День Європи, Львівський бронетанковий завод. Мега-круто! І потрібно. Щоб показати нашу готовність боронити не тільки Україну, а й увесь цивілізований світ від московського агресора! І ще раз привернута увага до стратегічного підприємства, якому потрібні державні вливання і промоція для відновлення повномасштабних потужностей!» — написала на своїй сторінці у Facebook співачка та волонтер Софія Федина.

Натомість, військовослужбовець та журналіст Іван Кривий іншої думки: «Світлом, музикою, великим екраном, шоу можна вразити, здивувати і прикрити усе безглуздя. Безглуздя в суті того, що відбувалося, де військо стало декорацією і не було жодного розуміння ні болю, який ми, українці, переживаємо у цей час, ні поваги до тих, хто переживає цей біль (там практично не було АТОВців, а лиш курсанти і строковики Нацгвардії, які минулого тижня склали присягу, а батько загиблого АТОВця посеред концерту ВСТАВ І ПІШОВ. Я не вийшов, дослухав, хоч пару раз хотіло ся зірватися і крикнути — припиніть це знущання! Нехай тішаться, Бог суддя. Але цей захід — «ніж у серце» кожного воїна».

Втім, скандал не вщух і після акції. У соцмережах з'явилися повідомлення, що відсутність балерин на танках не заслуга організаторів — просто брати участь в атракції відмовилися самі артисти балету.

«Балерин не було на танках і гусеницях на заводі. Здоровий голос громади таки переміг. Але, як мені стало відомо, актори балету Львівської опери від самого початку були проти такої дикої ідеї. Людей намагались нагнути, чи то так пане Oleg Synyutka Євген Нищук? Можна лише уявити, яким було б приниженням для балерини, для балетного мистецтва загалом, сидіти на танкогусениці , а хтось на фоні робить селфі........Гадаю, що для акторів думка громади важлива, що хтось і в суспільстві щось зауважує» — написала журналіст Галина Терещук.

Своєрідний підсумок заходу підвела, виступаючи ввечері після концерту на одному з телеканалів, Христина Береговська. На її думку, мистецтво повинно провокувати. «Це була здорова провокація» — заявила вона.

Отже, свято таки вдалося?

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: