«Це не ФАП – а хлів», – 160 тисяч гривень не вистачило для ремонту сільського медпункту

26167948_941215866041673_4786033075484183282_n

Фельдшерсько-акушерський пункт у селі Хитрейки Жовківського району на ладан дише – оббиті стіни, металопластикові вікна та двері навіть не обштукатурені. На все це 2016 року виділили 157 тисяч гривень.

Сільський священик Роман Малькевич б’є на сполох і разом з селянами збирає гроші, щоб зробити бодай найелементарніше.

Хитрейки до 1939 року було присілком Кунина. Сьогодні село й надалі належить до Кунинської сільської ради. Тож чи не єдиним авторитетом, до кого прислухаються, є сільський священик Роман Малькевич. Саме він підняв галас після того, коли зайшов до ФАПу і побачив наслідки так званого ремонту, адже тут налічується 120 дворів, а більшість населення – літні люди.

«Я вболіваю за цих людей, цю громаду, про яку насправді ніхто не дбає. Сільської ради в селі нема. До села майже 25 кілометрів від райцентру. Голова РДА Надія Щур кілька разів була у нас на зборах. Нам так і сказали, що в Хитрейках все в останню чергу – дорога, школа. Раніше голова принципово говорила про те, щоб школу закривати. Ми відстояли школу. На сільських зборах багато питань піднімали. Зокрема і про клуб, адже навіть озвучення ніякого нема. Брали флешку, підключали і так свято проводилося. Щоправда, після того нам таки дали озвучення. Але є ще така проблема як ФАП, який конче треба відремонтувати. Адже село далеко від міста, дорога страшна. Щоб карета швидкої допомоги приїхала по тих ямах, знадобиться щонайменше 40 хвилин», – розповідає священик.

На сільські збори голова РДА приїхала із головним лікарем району. Після огляду ФАПу пообіцяли допомогти. 2016 року було виділено майже 160 тисяч гривень. Згідно із оголошенням на платформі Prozorro, Жовківська центральна районна лікарня оголосила тендер на 157 тисяч 300 гривень, який дістався МП «Візерунок». Угоду було підписано 20 грудня 2016 року.

Вікна, двері і дах таки поміняли. 31 липня 2017 року голова РДА Надія Щур разом із заступником головного лікаря Володимиром Боровиком знову навідалися до ФАПу.

«То, як це зробили, важко назвати по-господарськи. Залишили старі рами. Трохи зробили, трохи лишили і сказали, що грошей більше нема і ніхто нічого робити не буде. Коли я на це подивився, то жахнувся. Це не ФАП – а хлів. Все в старе повставляли, все обвалене. Просто жах», – продовжує священик Роман Малькевич.

Згодом знову приїхала комісія – подивилися, розвели руками і сказали, що грошей нема і не буде. Єдиний вихід – писати проект.

Депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський звернувся із запитом до головного лікаря Ігоря Шевціва та голови РДА Надії Щур. В обох відповідях зазначено, що кошторисом (160 тисяч гривень) передбачено заміну даху, влаштування водостічних труб, заміну дверних полотен та дверних коробок, демонтаж старих вікон та віконних коробок та встановлення віконних металопластикових блоків.

«Відповідно до акту виконаних будівельних робіт за грудень 2016 року, який було підписано Жовківської ЦРЛ та МП «Візерунок», та скріплений печатками з обох сторін, виконано всі роботи, передбачені локальним кошторисом», – йдеться у відповіді Жовківської РДА.

Нагадаємо, що угоду було укладено о 13.12 годині 20 грудня 2016 року. А згідно із відповіддю з адміністрації і актом прийому виконаних робіт, виходить, що МП «Візерунок» до 31 грудня встигло замінити усі вікна, двері та дах.

Знову ж таки у відповіді Жовківської РДА зазначається: «У 2017 році планувалося продовження ремонту ФАПу у с. Хитрейки за рахунок мікропроекту, однак громадою с. Хитрейки не було зібрано фінансовий внесок (не менше 5% від вартості проекту), який є основним критерієм для реєстрації даного проекту та його розгляду експертною комісією».

Відтак в РДА порадили не здаватися селянам і податися на конкурс проектів цьогоріч.

«Нам кажуть, що ніхто в селі нічого не робить. Але хто ж має це робити? Бо так виходить, що школи нам не треба, дороги не треба, ФАПу не треба, і можна ставити хреста на ще одному селі. Більшість населення села – це старенькі люди. Тому мусить бути хтось, хто зможе надати першу медичну допомогу. Я розумію, що ніхто з адміністрації не поїде нам бити штахети, але хтось має дати розпорядження. ФАП не є на балансі сільської ради, а центральної районної лікарні», – пояснює священик.

Зрештою священик зробив оголошення у церкві і селяни почали збирати гроші – майже сім тисяч гривень. Крім того, послугами місцевого ФАПу користуються селяни з сусідньої Цитулі, зокрема приводять дітей робити щеплення. Тож теж почали збирати гроші.

«Ті люди, які тут живуть, нічим не гірші за тих, хто живе у місті. Вони так само працювали, платили податки і заслуговують бодай на щось. Сподіваємося, що навіть якщо для нашого ФАПу не знайдуть грошей, то принаймні спробуємо зробити щось за зібрані», – розповів священик.

Востаннє про Хитрейки згадували напередодні дня села, яке відзначали у жовтні. Тоді планувалося, що на свято прибуде голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, тому в авральному темпі позагортали ями на дорозі. Щоправда, губернатор так і не приїхав.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: